Voorbereiding seizoen 2020/2021

Bespreek hier de wedstrijden van PSV.
Plaats reactie
Paco Casal
Nationale topspeler
Berichten: 2227
Lid geworden op: 06 feb 2018, 16:02
Clubvoorkeur: Eindhoven Football Casuals
Has thanked: 309 times
Been thanked: 354 times

Voorbereiding seizoen 2020/2021

Bericht door Paco Casal » 23 aug 2020, 15:45

Dit is de laatste posting van de vorige pagina:

Een soort Nijland deluxe.

Heruone
Nationale topspeler
Berichten: 2438
Lid geworden op: 25 aug 2017, 12:52
Clubvoorkeur:
Has thanked: 252 times
Been thanked: 419 times

Bericht door Heruone » 23 aug 2020, 15:53

RIO schreef:
21 aug 2020, 14:43
Schmidt's 4222 is in principe een rechthoek, en als ze het goed uitvoeren dan wordt het min of meer een 3124 systeem.
De 2 CMs en 2 buitenspelers vormen als het ware een vierkant en met de 2 spitsen erbij een rechthoek. Je kunt in principe met 3 spelmakers spelen, aan de buitenkant 2 en centraal 1. Bij balverlies houden ze het veld smal door die rechthoek en het helpt met hun pressing richting de zijkant. Er wordt vooral veel werk verricht door de 2 spitsen voorin, nog meer dan de verdedigers qua druk zetten.

In balbezit, of in de gegenpressung goed uitgevoerd krijg je 4 tegen 4 voorin, en dus dwing je de tegenstander om 1 op 1 te spelen achterin. Daarom zag je ook Vitesse met 3 CVs spelen zodat ze 1 man extra achterin hadden (die trainer van Vitesse kent het systeem). Doordat de 2 spitsen en een bepaalde kant (rechts of links) druk zetten krijg je dus 4 man om de tegenstander (meestal de back van de tegenstander) en dat kan soms resulteren in een enorme snelle counter. Deze formatie zorgt er altijd voor dat er ruiten aanwezig zijn op het veld, dus je hebt 3 afspeelmogelijkheden (ipv 2 bij een driehoek in een 433).
Schmidts 4-2-2-2 op papier is eigenlijk zijn formatie die hij in defensief opzicht hanteert, waarbij Schmidt vanuit een soort prisma de as probeert af te schermen, tegenstanders naar de zijkant probeert te dwingen (daar ligt ook de ruimte, zie de gearceerde gebieden) om vanuit daar massaal te kantelen, passinglijnen eruit te halen, pressie op de bal te leveren en omschakelingsmomenten proberen te creëren. Lager op het veld wordt een vlakke 4-4-2 gehanteerd om vanuit de zone te verdedigen. Aanvallend is het vanuit de basis een 3-1-4-2 systeem waarbij de posities nog iets fluctueren afhankelijk van de positie van de bal (hoog op het veld zal de uitgezakte CM uiteraard weer zijn positie op het middenveld innemen, etc.). De 3+1 structuur geeft je in de eerste fase van de opbouw de mogelijkheid om twee driehoekjes te creëren (veel teams bouwen op die manier op), waardoor het voor de tegenstander heel lastig wordt om adequaat te pressen. Hoogstaande backs bieden breedte aan het spel, zodat de buitenste middenvelders ruimtes kunnen vinden tussen de linies. En het voordeel van het twee spitsen systeem in deze is dat centerbacks 1 op 1 gezet kunnen worden, maar ook dat één v/d twee spitsen altijd zichzelf kan laten uitzakken om een aanspeel mogelijkheid te vormen. Centerbacks kunnen immers niet instappen, want dan komt er een heel groot gat in de laatste linie.

Afbeelding

Met fases zijn de contouren van de speelstijl van Schmidt al heel duidelijk zichtbaar in de praktijk. Een overzicht / uitbreiding op de eerdere analyse na de eerste twee oefenduels tegen onze Duitse vrienden aan de hand van de wedstrijden tegen Willem II en Vitesse. Excuses als de post aan de (te) lange kant is. Ga er rustig voor zitten met een lekker pilsje i guess :lol:

3+1 structuur, positiespel en driehoekjes creëren in de praktijk
Tegen Willem II is de 3+1 structuur voor het eerst op frequente basis goed zichtbaar. Wat opvalt is dat het vormen van die strucuur met een bepaalde dynamiek en veel positiewisselingen gebeurd, waardoor alles minder statisch is en er meer tempo gecreëerd wordt. I.c.m. de breedte die verzorgt wordt door de backs, leidt dit er toe dat PSV in de eerste helft vanuit de eerste fase van de opbouw makkelijk de diagonale passinglijn naar voren weet te exploiteren (Hendrix, Boscagli en met name Rosario) en de tussen de linies vrijgekomen Malen, Ihattaren en Gakpo weet te bereiken. Door het veld aan de kant van de bal te 'overloaden', creëert PSV overtal situaties en driehoekjes waardoor het tempo en de druk op de tegenstander behouden kan worden. Schmidt prefereert snelle korte passing, iets wat in alle wedstrijden tot op heden vrij goed zichtbaar was. Vanuit een goed uitgevoerde 3-1-4-2 formatie (zie de eerdere afbeelding met de structuur) kan je als team dan ook overal op het veld voldoende driehoekjes en afspeelmogelijkheden creëren om balbezit te behouden, tempo te creëren en uiteindelijk tegenstanders kapot te spelen.
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeelden van de 3+1 structuur in de wedstrijd tegen Willem II
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeeld van hoe Schmidt wilt opbouwen
Spoiler: show
https://gyazo.com/483fec02a83b3a8109091fdc7cb64ae5
Voorbeeld van de dynamiek in de eerste fase opbouw

Uiteindelijk komt de 1-0 ook voort uit het adequaat utiliseren van dergelijke principes, waarbij gelijk een potentieel gevaarlijk wapen van de formatie van Schmidt opvalt.

Een op een spelen in de laatste linie
Zoals @RIO in zijn spot on post al terecht mentionde, is dat, mits je alles goed uitvoert, de tegenstander in de laatste linie één op één gezet kan worden. Daar liggen logischerwijs extreem veel mogelijkheden. Voorafgaand aan de 1-0 ontstaat er een situatie waarbij Lammers zich iets wat heeft laten uitzakken in de 'ten space' (de ruimte die de nr '10' normaliter zou bespelen) en Gakpo toevallig vanuit een eerdere loopactie is doorgelopen tot de spitspositie. De twee centerbacks staan op dat moment geïsoleerd door Malen en Gakpo. Twee seconden later komt de uitgezakte Lammers vrij, doordat de VM van Willem II niet doorheeft dat hij Lammers moet overpakken. Hierdoor ontstaat een overtal situatie (Malen, Lammers, Gakpo vs twee Willem II centerbacks) die feilloos afgestraft wordt. Het is een van de velen voorbeelden waar de kansen liggen voor PSV in een twee spitsen systeem, mits ze de bal met voldoende tempo progressie kunnen laten maken.
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeeld van hoe de 1-0 tot stand komt en de een op een in de laatste linie leidt tot de 1-0
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeelden van hoe de laatste linie 1 op 1 gezet wordt en hoe dit zich uit in potentiële kansen

Tegelijkertijd biedt het twee spitsen systeem vanuit een 3-1-4-2 formatie in de opbouw ook de mogelijkheid om een spits te laten uitzakken en te laten zwerven om effectievere ruimtes elders te vinden. De centerback kan namelijk niet uitstappen, want anders ontstaat er een heel groot gat in de laatste linie dat te makkelijk geëxploiteerd kan worden. Sommige centerbacks laten zich er overigens wel tot verleiden, wat uiteraard voor PSV een leuke bijkomstigheid is, maar dat terzijde. Het uitzakken van een spits geeft je de mogelijkheid om overtal situaties te creëren op het middenveld. Ervan uitgaande dat de tegenstander met 3 middenvelders speelt en kan PSV vanuit de 3-1-4-2 formatie daar een CM, RAM, LAM en een uitgezakte spits tegenover zetten. Vanuit daar kan PSV zichzelf de mogelijkheid bieden om verder te voetballen en het spel te verleggen.
Spoiler: show
Afbeelding
Eerder gebruikt voorbeeld van de opbouw, waarbij gelet moet worden op de rol van de uitgezakte Malen
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeeld van hoe het uitstappen van een centerback resulteert in grote gaten in de laatste linie

De 4-2-2-2, de vlakke 4-4-2 en het dwingen van tegenstanders in specifieke ruimtes
Als Schmidt wilt gaan pressen gebeurd dat vanuit een 4-2-2-2 formatie met een soort prisma vorm. De kernregels bij de manier van pressen van Schmidt zijn:

1. Hou de as ten alle tijde compact.
2. Dirigeer de tegenstander naar één flank (spitsen spelen hierin een belangrijke rol).
3. Kantel massaal, zet druk en haal alle passinglijnen eruit.

Een aantal voorbeelden waren al uitgewerkt in die eerdere post. Ik heb er hieronder nog een paar voorbeelden waar het wellicht iets duidelijker in de praktijk wordt gebracht.

Afbeelding
De defensieve 4-2-2-2 structuur van PSV
Spoiler: show
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Drie pressie voorbeelden uitgewerkt

Diep op eigen helft, indien PSV in situaties komt, waarbij het ver terug gedwongen wordt, hanteert Schmidt een compacte vlakke 4-4-2 waarbij de twee laatste linies kort op elkaar spelen om de ruimtes te beperken. Er wordt vanuit de zone verdedigd om balbezit te kunnen veroveren of om de tegenstander terug te dwingen waardoor nieuwe mogelijkheden tot collectieve pressie ontstaan. Dit is allemaal verder niet zo heel bijzonder, maar wellicht wel even het benoemen waard.
Spoiler: show
Afbeelding
De vlakke 4-4-2 van PSV diep op eigen helft.

De andere kant van de medaille: dingen die fout gaan en waarom PSV het moeilijk heeft tegen Vitesse
Om even direct de absolute cliché van de bingokaart te kunnen afstrepen (dan hebben we dat alvast gehad namelijk): verandering is nou eenmaal een proces van tijd, geduld en kalmte. Rome was immers ook niet in één dag gebouwd. Hoe stom en kut dat ook klinkt, het is op het moment (en hoogstwaarschijnlijk de komende maanden) wel de realiteit voor PSV. Neem als voorbeeld de manier van pressie die Schmidt wilt hanteren. Nederlandse teams en Nederlandse spelers zijn over het algemeen niet goed en / of nauwelijks bekend met effectief pressen, i.e. de manier waarop dat in het buitenland gebeurd. Op het moment dat je als nieuwe trainer, in dit geval Schmidt een bepaalde manier van pressen wilt gaan aanleren (waar spelers tot op heden nog nooit mee in aanraking gekomen zijn), brengt dat verschillende uitdagingen met zich mee:

1. Het leerstof gedeelte: wat is in dit geval pressie precies, hoe wil je het uitvoeren, wat wordt er van spelers verwacht, wat is gegenpressen, etc.?
2. Het praktijk gedeelte: kan je die oefenstof en alles wat je geleerd hebt als individu ook in de praktijk brengen?
3. Kan je het vervolgens ook als collectief uitvoeren? Kan je bijvoorbeeld op de juiste manier anticiperen en reageren op handeling van je teamgenoten, bijv. man overpakken etc.
4. Het tactische gedeelte: tactische patronen en structuren verschillen per tegenstander. Stel dat de tegenstander iets anders doet (zich laat uitzakken etc.), hebben spelers dan voldoende kennis en tactisch inzicht om juist te anticiperen en te reageren?

Het zijn allemaal verschillende vraagstukken die van toepassing zijn bij het implementeren van een andere of in dit geval zelfs geheel nieuwe speelstijl m.b.t. vrijwel alle aspecten van een totale tactische blauwdruk (pressie, opbouw, kansen creëren, restverdediging etc.). Het laatste vraagstuk was o.a. van toepassing tegen Vitesse en Eintracht, twee teams die qua formatie afweken van de norm. Normaliter kan je heel simpel gezegd met beide spitsen beide centerbacks onder drukzetten. Door vervolgens de pass af te dwingen op de back (dwing de tegenstander naar een kant, een van de belangrijke pressie principes van Schmidt), kan de LAM / RAM uitstappen op de back en kan het collectief kantelen om balbezit te veroveren. Zowel Vitesse als Eintracht speelde echter in een 5-3-2 met hoogstaande backs waarbij de laatste linie tijdens de opbouw uit drie man bestond. Zonder diep in te gaan op wat mogelijke oplossingen zijn, brengt dit wel tactische uitdagingen voor de spelers met zich mee.
 • Als back moet je vaker uitstappen en doordekken.
 • Als centerback aan de bal kant (en laatste linie) betekend het dat je regelmatig ook mee moet kantelen, uitstappen en overnemen.
 • Als spits moet je vaker een dubbelrol vertolken, omdat je zowel de vm soms moet volgen (immers 3 middenvelders tegenstander tegen 2 middenvelders PSV), maar ook pressie moet uitvoeren op de centerbacks. Weet je wanneer je je man los moet en kan laten etc.
Met name tegen Eintracht had PSV erg veel moeite met het pressen, terwijl tegen Vitesse PSV erg veel moeite had om het spel te maken tegen twee kort op elkaar spelende linies van resp. 5 en 3 man.
Spoiler: show
Afbeelding
https://gyazo.com/baa2f0c289b0fd3d1e098ef2cad577d9
Twee voorbeelden van te laat uitstappen back
Spoiler: show
Afbeelding
https://gyazo.com/2ea7cb6fb1741e1c8381951450e1838a
Twee voorbeelden van verkeerde keuzes maken in de pressing
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeeld van spits die de VM moet dekken
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeeld van PSV die moeite heeft het compacte blok van Vitesse uit elkaar te spelen


Het zijn allemaal tactische uitdagingen voor de spelers die gedurende wedstrijden continue opspelen. Het vinden van de juiste oplossingen is trainbaar. Dergelijke oplossingen kunnen aangereikt worden d.m.v. (tactische) trainingen en tactische leerstof in de vorm van o.a. videoanalyses, maar doordat er zoveel variatie in de manier van speelwijze is (elk team heeft wel andere tactische patronen en accenten), kost dat logischerwijs enorm veel tijd. Om nog even kort in het pressie verhaaltje te blijven: Schmidt wilt pressen via een zogenaamd pressing net. Het idee daarvan is dat je jezelf als ploeg ontzettend makkelijk kan aanpassen aan de formaties van een tegenstander. Onderstaand filmpje is een uitleg / analyse hoe dat er in theorie en in de praktijk ongeveer uit ziet. Mijn gok: Schmidt wilt zoiets ook bij PSV gaan implementeren. Maar als je onderstaand filmpje bekijkt, dan heb je wellicht een beter besef dat zoiets maanden kan gaan kosten, voordat het volledig geperfectioneerd en geoptimaliseerd is.


Wat verder vaak fout ging en wat in deze fase ook heel logisch is, is het maken en zien van de juiste keuzes. Deels heeft dat natuurlijk iets met kwaliteit te maken. Anderzijds, in deze fase van ontwikkeling als ploeg heeft dat ook nog steeds een groot deel te maken met tactische patronen die erin geslepen / herkend moeten worden door spelers. Tegen Willem II zie je bijvoorbeeld dat PSV in de eerste fases van de opbouw enorm sterk speelt, maar in de laatste fases te vaak door combineert en momenten niet herkent om tot een kansrijke situatie te komen. Onderstaande situatie is een voorbeeld uit de wedstrijd tegen Eintracht, waarbij Rosario de diepte loopactie van Ihattaren wilt benutten, terwijl het veel efficiënter is om Malen in te spelen en zo de overtal situatie aan de linkerkant te exploiteren. Dat zijn momenten waarop spelers situaties en tactische patronen nog niet goed genoeg herkennen, waardoor potentiële kansen verloren gaan. Zo zijn er logischerwijs op het moment nog teveel van dit soort momenten en valt daarin nog echt veel te halen.
Afbeelding
Spoiler: show
Afbeelding
Situatie waarin Gakpo zich een paar seconden later vastloopt, terwijl hij eigenlijk Malen moet aanspelen
Spoiler: show
Afbeelding
Foutieve keus Malen, waardoor een kansrijke situatie verloren gaat.

Korte eindconclusie en opinie (voor zover die nog niet gegeven is)
Verandering is wel degelijk zichtbaar en dat is alleen maar positief. Maar de verwachting moet niet zijn dat we de eerste wedstrijd tegen Groningen of evt. eind september 90 min lang goed voetbal op de mat kunnen leggen, want dat is gewoon niet realistisch. Evenals een 2e plek behalen momenteel gewoon een hele uitzonderlijke prestatie is. Deels is er natuurlijk een kwaliteitsinjectie nodig, dat staat buiten kijf (als we @RIO en Schmidt mogen geloven, komen die er snel aan). Maar anderzijds valt er echt nog meer uit de groep te halen dan wat sommige mensen denken op basis van de oefenpotjes.
 • Lammers speelde vrijdag 60 minuten en moest gisteren nog eens 80 minuten maken, dat is gewoon fysiek best zwaar en dat kan prestaties beïnvloeden (dat geldt voor meerdere spelers). Tegen Willem II maakte hij overigens wel een goede beurt.
 • Malen zit wellicht pas op 60 ~ 70%
 • Je speelt met veel jonge talenten die nou eenmaal met vlagen wisselvallig kunnen zijn.
 • Het verval na de vele wissels is groot, maar dat is an sich niet gek als jongens als Matuta, Piroe, Vos en Rigo opeens spelen. Als spelers als Bruma, Madueke, Viergever, Romero en Doan weer fit zijn is er qua wisselingen in de breedte ook meer mogelijk. Ik heb overigens nog steeds goede hoop dat Schmidt Doan aan de praat krijgt.
 • En omdat het niet vaak genoeg benadrukt kan worden: we moeten er een compleet nieuwe speelstijl in krijgen, terwijl we pas ongeveer 3~4 weken in de voorbereiding zitten. Het herkennen en het goed utiliseren van tactische patronen en accenten is in deze fase gewoon niet realistisch / haalbaar.
Dat gezegd hebbende heb ik er uiteindelijk wel vertrouwen in. Sowieso ben ik iemand die liever denkt dat het glas half vol dan half leeg is. Dat is ook de enige manier wat mij betreft om als ploeg verder te kunnen ontwikkelen.
Why do we pray, cry, kiss or dream with our eyes closed?
Because most beautiful things in life are not seen but only felt by heart.

Maikel_91
Site Admin
Berichten: 8882
Lid geworden op: 10 mei 2018, 19:59
Clubvoorkeur: PSV
Has thanked: 1253 times
Been thanked: 2093 times

Bericht door Maikel_91 » 23 aug 2020, 16:09

Prachtige post @Heruone. Het is flink wat lezen maar geeft echt veel inzicht in zowel de gemaakte progressie als de elementen die nog fout gaan. Echt goed uiteen gezet.

Verplicht leesvoer voor iedereen dit :mrgreen:

Gebruikersavatar
ShovingNE2
Site Admin
Berichten: 14897
Lid geworden op: 25 aug 2017, 11:11
Clubvoorkeur: PSV
Has thanked: 917 times
Been thanked: 2609 times

Bericht door ShovingNE2 » 23 aug 2020, 16:13

Prachtige post Heruone... Gelukkig heb ik vakantie. Ik ga er een paar dagen voor zitten :)
.ShovingNE2 die dreigt weg te gaan is hetzelfde als Lammers, die dreigt een bal aan te nemen. Dat kan ie namelijk helemaal niet.

Thijs85
Internationale topspeler
Berichten: 3616
Lid geworden op: 01 sep 2017, 16:19
Clubvoorkeur:
Has thanked: 402 times
Been thanked: 667 times

Awards:

Bericht door Thijs85 » 23 aug 2020, 16:30

ShovingNE2 schreef:
23 aug 2020, 16:13
Prachtige post Heruone... Gelukkig heb ik vakantie. Ik ga er een paar dagen voor zitten :)
Ben benieuwd of je dat of het boek van Schmidt eerder uit hebt...

Gebruikersavatar
ShovingNE2
Site Admin
Berichten: 14897
Lid geworden op: 25 aug 2017, 11:11
Clubvoorkeur: PSV
Has thanked: 917 times
Been thanked: 2609 times

Bericht door ShovingNE2 » 23 aug 2020, 16:32

Dat heb ik al even uit hoor.
.ShovingNE2 die dreigt weg te gaan is hetzelfde als Lammers, die dreigt een bal aan te nemen. Dat kan ie namelijk helemaal niet.

Asjemenou
Ballenjongen
Berichten: 27
Lid geworden op: 28 jul 2018, 09:51
Clubvoorkeur:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Bericht door Asjemenou » 23 aug 2020, 20:06

Heruone, uitgaande van jou plaatje in aanvallend opzicht, wat zou een CM dan voor kwaliteiten moeten bezitten?

mr.top
Regelmatige invaller
Berichten: 372
Lid geworden op: 01 dec 2019, 10:44
Clubvoorkeur: Wa denkte jonguh?!
Has thanked: 39 times
Been thanked: 19 times

Bericht door mr.top » 23 aug 2020, 21:13

Heruone schreef:
23 aug 2020, 15:53
Verandering is wel degelijk zichtbaar en dat is alleen maar positief. Maar de verwachting moet niet zijn dat we de eerste wedstrijd tegen Groningen of evt. eind september 90 min lang goed voetbal op de mat kunnen leggen, want dat is gewoon niet realistisch.
De kloterij is dat dit niet voldoende wordt gecommuniceerd. Je ziet op dit forum en in de buitenwereld dat supporters al beginnen te morren. Als er pas laat begonnen word met het pakken van punten en de club er bijvoorbeeld met 4-0 afgaat tegen Ajax dan zal zo rond het einde van september al geroepen worden om het ontslag van Schmidt.

Gebruikersavatar
ShovingNE2
Site Admin
Berichten: 14897
Lid geworden op: 25 aug 2017, 11:11
Clubvoorkeur: PSV
Has thanked: 917 times
Been thanked: 2609 times

Bericht door ShovingNE2 » 23 aug 2020, 21:15

mr.top schreef:
23 aug 2020, 21:13
Als er pas laat begonnen word met het pakken van punten en de club er bijvoorbeeld met 4-0 afgaat tegen Ajax dan zal zo rond het einde van september al geroepen worden om het ontslag van Schmidt.
Lijkt me bijzonder knap aangezien we in januari pas voor het eerst tegen Ajax spelen.
.ShovingNE2 die dreigt weg te gaan is hetzelfde als Lammers, die dreigt een bal aan te nemen. Dat kan ie namelijk helemaal niet.

mr.top
Regelmatige invaller
Berichten: 372
Lid geworden op: 01 dec 2019, 10:44
Clubvoorkeur: Wa denkte jonguh?!
Has thanked: 39 times
Been thanked: 19 times

Bericht door mr.top » 23 aug 2020, 21:19

Je mist het woord 'bijvoorbeeld' @ShovingNE2 . Moet ik je nu echt bij de hand pakken en vertellen wat ik bedoel?

Gebruikersavatar
Ardbeg
Vedette
Berichten: 6334
Lid geworden op: 08 feb 2018, 11:48
Clubvoorkeur: PSV Eindhoven
Has thanked: 420 times
Been thanked: 944 times

Bericht door Ardbeg » 23 aug 2020, 21:32

mr.top schreef:
23 aug 2020, 21:19
Je mist het woord 'bijvoorbeeld' @ShovingNE2 . Moet ik je nu echt bij de hand pakken en vertellen wat ik bedoel?
Je schrijft het zelf best gek, haha.

Maikel_91
Site Admin
Berichten: 8882
Lid geworden op: 10 mei 2018, 19:59
Clubvoorkeur: PSV
Has thanked: 1253 times
Been thanked: 2093 times

Bericht door Maikel_91 » 23 aug 2020, 21:49

mr.top schreef:
23 aug 2020, 21:19
Moet ik je nu echt bij de hand pakken en vertellen wat ik bedoel?
We zijn geen Feyenoord forum :D

Gebruikersavatar
ShovingNE2
Site Admin
Berichten: 14897
Lid geworden op: 25 aug 2017, 11:11
Clubvoorkeur: PSV
Has thanked: 917 times
Been thanked: 2609 times

Bericht door ShovingNE2 » 23 aug 2020, 22:13

mr.top schreef:
23 aug 2020, 21:19
Je mist het woord 'bijvoorbeeld' @ShovingNE2 . Moet ik je nu echt bij de hand pakken en vertellen wat ik bedoel?
Ja maar we is geen bijvoorbeeld als je weet dat we dat duel niet spelen tot in januari. Dat maakt het voorbeeld totaal zinloos. Wat als er Real Madrid loten in de voorronde EL.....
.ShovingNE2 die dreigt weg te gaan is hetzelfde als Lammers, die dreigt een bal aan te nemen. Dat kan ie namelijk helemaal niet.

Gebruikersavatar
tijn0
Nationale topspeler
Berichten: 1890
Lid geworden op: 04 apr 2020, 11:16
Clubvoorkeur: PSV natuurlijk
Has thanked: 379 times
Been thanked: 496 times

Bericht door tijn0 » 23 aug 2020, 23:06

ShovingNE2 schreef:
23 aug 2020, 22:13
mr.top schreef:
23 aug 2020, 21:19
Je mist het woord 'bijvoorbeeld' @ShovingNE2 . Moet ik je nu echt bij de hand pakken en vertellen wat ik bedoel?
Ja maar we is geen bijvoorbeeld als je weet dat we dat duel niet spelen tot in januari. Dat maakt het voorbeeld totaal zinloos. Wat als er Real Madrid loten in de voorronde EL.....
Hoe krijg je die nou verwisseld?

Balinho
Vaste waarde in elftal
Berichten: 555
Lid geworden op: 08 apr 2018, 14:35
Clubvoorkeur:
Has thanked: 280 times
Been thanked: 171 times

Bericht door Balinho » 24 aug 2020, 16:05

Heruone, monumentale held.

Heruone
Nationale topspeler
Berichten: 2438
Lid geworden op: 25 aug 2017, 12:52
Clubvoorkeur:
Has thanked: 252 times
Been thanked: 419 times

Bericht door Heruone » 24 aug 2020, 16:25

Haha, krijg ik een standbeeld langs Baco John dan?
Why do we pray, cry, kiss or dream with our eyes closed?
Because most beautiful things in life are not seen but only felt by heart.

Gebruikersavatar
Ardbeg
Vedette
Berichten: 6334
Lid geworden op: 08 feb 2018, 11:48
Clubvoorkeur: PSV Eindhoven
Has thanked: 420 times
Been thanked: 944 times

Bericht door Ardbeg » 24 aug 2020, 16:28

tijn0 schreef:
23 aug 2020, 23:06
ShovingNE2 schreef:
23 aug 2020, 22:13
mr.top schreef:
23 aug 2020, 21:19
Je mist het woord 'bijvoorbeeld' @ShovingNE2 . Moet ik je nu echt bij de hand pakken en vertellen wat ik bedoel?
Ja maar we is geen bijvoorbeeld als je weet dat we dat duel niet spelen tot in januari. Dat maakt het voorbeeld totaal zinloos. Wat als er Real Madrid loten in de voorronde EL.....
Hoe krijg je die nou verwisseld?
War in hij de is denk

Gebruikersavatar
TylerDurdn
Nationale topspeler
Berichten: 1708
Lid geworden op: 12 aug 2018, 20:51
Clubvoorkeur: Psv
Has thanked: 2561 times
Been thanked: 505 times

Bericht door TylerDurdn » 24 aug 2020, 16:43

Ardbeg schreef:
24 aug 2020, 16:28
tijn0 schreef:
23 aug 2020, 23:06
ShovingNE2 schreef:
23 aug 2020, 22:13


Ja maar we is geen bijvoorbeeld als je weet dat we dat duel niet spelen tot in januari. Dat maakt het voorbeeld totaal zinloos. Wat als er Real Madrid loten in de voorronde EL.....
Hoe krijg je die nou verwisseld?
War in hij de is denk
Ik zie dat Aad de weg naar het forum ook gevonden heeft, welkom Aad (of Yoda jij bent).

Heruone
Nationale topspeler
Berichten: 2438
Lid geworden op: 25 aug 2017, 12:52
Clubvoorkeur:
Has thanked: 252 times
Been thanked: 419 times

Bericht door Heruone » 24 aug 2020, 17:00

Heruone schreef:
23 aug 2020, 15:53
RIO schreef:
21 aug 2020, 14:43
Schmidt's 4222 is in principe een rechthoek, en als ze het goed uitvoeren dan wordt het min of meer een 3124 systeem.
De 2 CMs en 2 buitenspelers vormen als het ware een vierkant en met de 2 spitsen erbij een rechthoek. Je kunt in principe met 3 spelmakers spelen, aan de buitenkant 2 en centraal 1. Bij balverlies houden ze het veld smal door die rechthoek en het helpt met hun pressing richting de zijkant. Er wordt vooral veel werk verricht door de 2 spitsen voorin, nog meer dan de verdedigers qua druk zetten.

In balbezit, of in de gegenpressung goed uitgevoerd krijg je 4 tegen 4 voorin, en dus dwing je de tegenstander om 1 op 1 te spelen achterin. Daarom zag je ook Vitesse met 3 CVs spelen zodat ze 1 man extra achterin hadden (die trainer van Vitesse kent het systeem). Doordat de 2 spitsen en een bepaalde kant (rechts of links) druk zetten krijg je dus 4 man om de tegenstander (meestal de back van de tegenstander) en dat kan soms resulteren in een enorme snelle counter. Deze formatie zorgt er altijd voor dat er ruiten aanwezig zijn op het veld, dus je hebt 3 afspeelmogelijkheden (ipv 2 bij een driehoek in een 433).
Schmidts 4-2-2-2 op papier is eigenlijk zijn formatie die hij in defensief opzicht hanteert, waarbij Schmidt vanuit een soort prisma de as probeert af te schermen, tegenstanders naar de zijkant probeert te dwingen (daar ligt ook de ruimte, zie de gearceerde gebieden) om vanuit daar massaal te kantelen, passinglijnen eruit te halen, pressie op de bal te leveren en omschakelingsmomenten proberen te creëren. Lager op het veld wordt een vlakke 4-4-2 gehanteerd om vanuit de zone te verdedigen. Aanvallend is het vanuit de basis een 3-1-4-2 systeem waarbij de posities nog iets fluctueren afhankelijk van de positie van de bal (hoog op het veld zal de uitgezakte CM uiteraard weer zijn positie op het middenveld innemen, etc.). De 3+1 structuur geeft je in de eerste fase van de opbouw de mogelijkheid om twee driehoekjes te creëren (veel teams bouwen op die manier op), waardoor het voor de tegenstander heel lastig wordt om adequaat te pressen. Hoogstaande backs bieden breedte aan het spel, zodat de buitenste middenvelders ruimtes kunnen vinden tussen de linies. En het voordeel van het twee spitsen systeem in deze is dat centerbacks 1 op 1 gezet kunnen worden, maar ook dat één v/d twee spitsen altijd zichzelf kan laten uitzakken om een aanspeel mogelijkheid te vormen. Centerbacks kunnen immers niet instappen, want dan komt er een heel groot gat in de laatste linie.

Afbeelding

Met fases zijn de contouren van de speelstijl van Schmidt al heel duidelijk zichtbaar in de praktijk. Een overzicht / uitbreiding op de eerdere analyse na de eerste twee oefenduels tegen onze Duitse vrienden aan de hand van de wedstrijden tegen Willem II en Vitesse. Excuses als de post aan de (te) lange kant is. Ga er rustig voor zitten met een lekker pilsje i guess :lol:

3+1 structuur, positiespel en driehoekjes creëren in de praktijk
Tegen Willem II is de 3+1 structuur voor het eerst op frequente basis goed zichtbaar. Wat opvalt is dat het vormen van die strucuur met een bepaalde dynamiek en veel positiewisselingen gebeurd, waardoor alles minder statisch is en er meer tempo gecreëerd wordt. I.c.m. de breedte die verzorgt wordt door de backs, leidt dit er toe dat PSV in de eerste helft vanuit de eerste fase van de opbouw makkelijk de diagonale passinglijn naar voren weet te exploiteren (Hendrix, Boscagli en met name Rosario) en de tussen de linies vrijgekomen Malen, Ihattaren en Gakpo weet te bereiken. Door het veld aan de kant van de bal te 'overloaden', creëert PSV overtal situaties en driehoekjes waardoor het tempo en de druk op de tegenstander behouden kan worden. Schmidt prefereert snelle korte passing, iets wat in alle wedstrijden tot op heden vrij goed zichtbaar was. Vanuit een goed uitgevoerde 3-1-4-2 formatie (zie de eerdere afbeelding met de structuur) kan je als team dan ook overal op het veld voldoende driehoekjes en afspeelmogelijkheden creëren om balbezit te behouden, tempo te creëren en uiteindelijk tegenstanders kapot te spelen.
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeelden van de 3+1 structuur in de wedstrijd tegen Willem II
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeeld van hoe Schmidt wilt opbouwen
Spoiler: show
https://gyazo.com/483fec02a83b3a8109091fdc7cb64ae5
Voorbeeld van de dynamiek in de eerste fase opbouw

Uiteindelijk komt de 1-0 ook voort uit het adequaat utiliseren van dergelijke principes, waarbij gelijk een potentieel gevaarlijk wapen van de formatie van Schmidt opvalt.

Een op een spelen in de laatste linie
Zoals @RIO in zijn spot on post al terecht mentionde, is dat, mits je alles goed uitvoert, de tegenstander in de laatste linie één op één gezet kan worden. Daar liggen logischerwijs extreem veel mogelijkheden. Voorafgaand aan de 1-0 ontstaat er een situatie waarbij Lammers zich iets wat heeft laten uitzakken in de 'ten space' (de ruimte die de nr '10' normaliter zou bespelen) en Gakpo toevallig vanuit een eerdere loopactie is doorgelopen tot de spitspositie. De twee centerbacks staan op dat moment geïsoleerd door Malen en Gakpo. Twee seconden later komt de uitgezakte Lammers vrij, doordat de VM van Willem II niet doorheeft dat hij Lammers moet overpakken. Hierdoor ontstaat een overtal situatie (Malen, Lammers, Gakpo vs twee Willem II centerbacks) die feilloos afgestraft wordt. Het is een van de velen voorbeelden waar de kansen liggen voor PSV in een twee spitsen systeem, mits ze de bal met voldoende tempo progressie kunnen laten maken.
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeeld van hoe de 1-0 tot stand komt en de een op een in de laatste linie leidt tot de 1-0
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeelden van hoe de laatste linie 1 op 1 gezet wordt en hoe dit zich uit in potentiële kansen

Tegelijkertijd biedt het twee spitsen systeem vanuit een 3-1-4-2 formatie in de opbouw ook de mogelijkheid om een spits te laten uitzakken en te laten zwerven om effectievere ruimtes elders te vinden. De centerback kan namelijk niet uitstappen, want anders ontstaat er een heel groot gat in de laatste linie dat te makkelijk geëxploiteerd kan worden. Sommige centerbacks laten zich er overigens wel tot verleiden, wat uiteraard voor PSV een leuke bijkomstigheid is, maar dat terzijde. Het uitzakken van een spits geeft je de mogelijkheid om overtal situaties te creëren op het middenveld. Ervan uitgaande dat de tegenstander met 3 middenvelders speelt en kan PSV vanuit de 3-1-4-2 formatie daar een CM, RAM, LAM en een uitgezakte spits tegenover zetten. Vanuit daar kan PSV zichzelf de mogelijkheid bieden om verder te voetballen en het spel te verleggen.
Spoiler: show
Afbeelding
Eerder gebruikt voorbeeld van de opbouw, waarbij gelet moet worden op de rol van de uitgezakte Malen
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeeld van hoe het uitstappen van een centerback resulteert in grote gaten in de laatste linie

De 4-2-2-2, de vlakke 4-4-2 en het dwingen van tegenstanders in specifieke ruimtes
Als Schmidt wilt gaan pressen gebeurd dat vanuit een 4-2-2-2 formatie met een soort prisma vorm. De kernregels bij de manier van pressen van Schmidt zijn:

1. Hou de as ten alle tijde compact.
2. Dirigeer de tegenstander naar één flank (spitsen spelen hierin een belangrijke rol).
3. Kantel massaal, zet druk en haal alle passinglijnen eruit.

Een aantal voorbeelden waren al uitgewerkt in die eerdere post. Ik heb er hieronder nog een paar voorbeelden waar het wellicht iets duidelijker in de praktijk wordt gebracht.

Afbeelding
De defensieve 4-2-2-2 structuur van PSV
Spoiler: show
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Drie pressie voorbeelden uitgewerkt

Diep op eigen helft, indien PSV in situaties komt, waarbij het ver terug gedwongen wordt, hanteert Schmidt een compacte vlakke 4-4-2 waarbij de twee laatste linies kort op elkaar spelen om de ruimtes te beperken. Er wordt vanuit de zone verdedigd om balbezit te kunnen veroveren of om de tegenstander terug te dwingen waardoor nieuwe mogelijkheden tot collectieve pressie ontstaan. Dit is allemaal verder niet zo heel bijzonder, maar wellicht wel even het benoemen waard.
Spoiler: show
Afbeelding
De vlakke 4-4-2 van PSV diep op eigen helft.

De andere kant van de medaille: dingen die fout gaan en waarom PSV het moeilijk heeft tegen Vitesse
Om even direct de absolute cliché van de bingokaart te kunnen afstrepen (dan hebben we dat alvast gehad namelijk): verandering is nou eenmaal een proces van tijd, geduld en kalmte. Rome was immers ook niet in één dag gebouwd. Hoe stom en kut dat ook klinkt, het is op het moment (en hoogstwaarschijnlijk de komende maanden) wel de realiteit voor PSV. Neem als voorbeeld de manier van pressie die Schmidt wilt hanteren. Nederlandse teams en Nederlandse spelers zijn over het algemeen niet goed en / of nauwelijks bekend met effectief pressen, i.e. de manier waarop dat in het buitenland gebeurd. Op het moment dat je als nieuwe trainer, in dit geval Schmidt een bepaalde manier van pressen wilt gaan aanleren (waar spelers tot op heden nog nooit mee in aanraking gekomen zijn), brengt dat verschillende uitdagingen met zich mee:

1. Het leerstof gedeelte: wat is in dit geval pressie precies, hoe wil je het uitvoeren, wat wordt er van spelers verwacht, wat is gegenpressen, etc.?
2. Het praktijk gedeelte: kan je die oefenstof en alles wat je geleerd hebt als individu ook in de praktijk brengen?
3. Kan je het vervolgens ook als collectief uitvoeren? Kan je bijvoorbeeld op de juiste manier anticiperen en reageren op handeling van je teamgenoten, bijv. man overpakken etc.
4. Het tactische gedeelte: tactische patronen en structuren verschillen per tegenstander. Stel dat de tegenstander iets anders doet (zich laat uitzakken etc.), hebben spelers dan voldoende kennis en tactisch inzicht om juist te anticiperen en te reageren?

Het zijn allemaal verschillende vraagstukken die van toepassing zijn bij het implementeren van een andere of in dit geval zelfs geheel nieuwe speelstijl m.b.t. vrijwel alle aspecten van een totale tactische blauwdruk (pressie, opbouw, kansen creëren, restverdediging etc.). Het laatste vraagstuk was o.a. van toepassing tegen Vitesse en Eintracht, twee teams die qua formatie afweken van de norm. Normaliter kan je heel simpel gezegd met beide spitsen beide centerbacks onder drukzetten. Door vervolgens de pass af te dwingen op de back (dwing de tegenstander naar een kant, een van de belangrijke pressie principes van Schmidt), kan de LAM / RAM uitstappen op de back en kan het collectief kantelen om balbezit te veroveren. Zowel Vitesse als Eintracht speelde echter in een 5-3-2 met hoogstaande backs waarbij de laatste linie tijdens de opbouw uit drie man bestond. Zonder diep in te gaan op wat mogelijke oplossingen zijn, brengt dit wel tactische uitdagingen voor de spelers met zich mee.
 • Als back moet je vaker uitstappen en doordekken.
 • Als centerback aan de bal kant (en laatste linie) betekend het dat je regelmatig ook mee moet kantelen, uitstappen en overnemen.
 • Als spits moet je vaker een dubbelrol vertolken, omdat je zowel de vm soms moet volgen (immers 3 middenvelders tegenstander tegen 2 middenvelders PSV), maar ook pressie moet uitvoeren op de centerbacks. Weet je wanneer je je man los moet en kan laten etc.
Met name tegen Eintracht had PSV erg veel moeite met het pressen, terwijl tegen Vitesse PSV erg veel moeite had om het spel te maken tegen twee kort op elkaar spelende linies van resp. 5 en 3 man.
Spoiler: show
Afbeelding
https://gyazo.com/baa2f0c289b0fd3d1e098ef2cad577d9
Twee voorbeelden van te laat uitstappen back
Spoiler: show
Afbeelding
https://gyazo.com/2ea7cb6fb1741e1c8381951450e1838a
Twee voorbeelden van verkeerde keuzes maken in de pressing
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeeld van spits die de VM moet dekken
Spoiler: show
Afbeelding
Voorbeeld van PSV die moeite heeft het compacte blok van Vitesse uit elkaar te spelen


Het zijn allemaal tactische uitdagingen voor de spelers die gedurende wedstrijden continue opspelen. Het vinden van de juiste oplossingen is trainbaar. Dergelijke oplossingen kunnen aangereikt worden d.m.v. (tactische) trainingen en tactische leerstof in de vorm van o.a. videoanalyses, maar doordat er zoveel variatie in de manier van speelwijze is (elk team heeft wel andere tactische patronen en accenten), kost dat logischerwijs enorm veel tijd. Om nog even kort in het pressie verhaaltje te blijven: Schmidt wilt pressen via een zogenaamd pressing net. Het idee daarvan is dat je jezelf als ploeg ontzettend makkelijk kan aanpassen aan de formaties van een tegenstander. Onderstaand filmpje is een uitleg / analyse hoe dat er in theorie en in de praktijk ongeveer uit ziet. Mijn gok: Schmidt wilt zoiets ook bij PSV gaan implementeren. Maar als je onderstaand filmpje bekijkt, dan heb je wellicht een beter besef dat zoiets maanden kan gaan kosten, voordat het volledig geperfectioneerd en geoptimaliseerd is.


Wat verder vaak fout ging en wat in deze fase ook heel logisch is, is het maken en zien van de juiste keuzes. Deels heeft dat natuurlijk iets met kwaliteit te maken. Anderzijds, in deze fase van ontwikkeling als ploeg heeft dat ook nog steeds een groot deel te maken met tactische patronen die erin geslepen / herkend moeten worden door spelers. Tegen Willem II zie je bijvoorbeeld dat PSV in de eerste fases van de opbouw enorm sterk speelt, maar in de laatste fases te vaak door combineert en momenten niet herkent om tot een kansrijke situatie te komen. Onderstaande situatie is een voorbeeld uit de wedstrijd tegen Eintracht, waarbij Rosario de diepte loopactie van Ihattaren wilt benutten, terwijl het veel efficiënter is om Malen in te spelen en zo de overtal situatie aan de linkerkant te exploiteren. Dat zijn momenten waarop spelers situaties en tactische patronen nog niet goed genoeg herkennen, waardoor potentiële kansen verloren gaan. Zo zijn er logischerwijs op het moment nog teveel van dit soort momenten en valt daarin nog echt veel te halen.
Afbeelding
Spoiler: show
Afbeelding
Situatie waarin Gakpo zich een paar seconden later vastloopt, terwijl hij eigenlijk Malen moet aanspelen
Spoiler: show
Afbeelding
Foutieve keus Malen, waardoor een kansrijke situatie verloren gaat.

Korte eindconclusie en opinie (voor zover die nog niet gegeven is)
Verandering is wel degelijk zichtbaar en dat is alleen maar positief. Maar de verwachting moet niet zijn dat we de eerste wedstrijd tegen Groningen of evt. eind september 90 min lang goed voetbal op de mat kunnen leggen, want dat is gewoon niet realistisch. Evenals een 2e plek behalen momenteel gewoon een hele uitzonderlijke prestatie is. Deels is er natuurlijk een kwaliteitsinjectie nodig, dat staat buiten kijf (als we @RIO en Schmidt mogen geloven, komen die er snel aan). Maar anderzijds valt er echt nog meer uit de groep te halen dan wat sommige mensen denken op basis van de oefenpotjes.
 • Lammers speelde vrijdag 60 minuten en moest gisteren nog eens 80 minuten maken, dat is gewoon fysiek best zwaar en dat kan prestaties beïnvloeden (dat geldt voor meerdere spelers). Tegen Willem II maakte hij overigens wel een goede beurt.
 • Malen zit wellicht pas op 60 ~ 70%
 • Je speelt met veel jonge talenten die nou eenmaal met vlagen wisselvallig kunnen zijn.
 • Het verval na de vele wissels is groot, maar dat is an sich niet gek als jongens als Matuta, Piroe, Vos en Rigo opeens spelen. Als spelers als Bruma, Madueke, Viergever, Romero en Doan weer fit zijn is er qua wisselingen in de breedte ook meer mogelijk. Ik heb overigens nog steeds goede hoop dat Schmidt Doan aan de praat krijgt.
 • En omdat het niet vaak genoeg benadrukt kan worden: we moeten er een compleet nieuwe speelstijl in krijgen, terwijl we pas ongeveer 3~4 weken in de voorbereiding zitten. Het herkennen en het goed utiliseren van tactische patronen en accenten is in deze fase gewoon niet realistisch / haalbaar.
Dat gezegd hebbende heb ik er uiteindelijk wel vertrouwen in. Sowieso ben ik iemand die liever denkt dat het glas half vol dan half leeg is. Dat is ook de enige manier wat mij betreft om als ploeg verder te kunnen ontwikkelen.


Nog een kleine toevoeging: een informatief filmpje over hoe Leipzig presst. Dergelijke principes en elementen komen ook overduidelijk terug bij Schmidt, waarbij de vuistregels die Schmidt hanteert bij het pressen hier echt overduidelijk opvallen:
Heruone schreef:
23 aug 2020, 15:53
1. Hou de as ten alle tijde compact.
2. Dirigeer de tegenstander naar één flank (spitsen spelen hierin een belangrijke rol).
3. Kantel massaal, zet druk en haal alle passinglijnen eruit.
Why do we pray, cry, kiss or dream with our eyes closed?
Because most beautiful things in life are not seen but only felt by heart.

Gebruikersavatar
Skywalker
Geselecteerd voor Oranje
Berichten: 835
Lid geworden op: 08 feb 2018, 08:34
Clubvoorkeur: Dagobah United
Has thanked: 273 times
Been thanked: 175 times

Bericht door Skywalker » 24 aug 2020, 17:05

Heruone schreef:
23 aug 2020, 15:53
Schmidt's.......
Ik heb de link gekopieerd en elke keer als een ajacied begint te zeiken stuur ik deze link (of ga stiekem met jouw veren pronken en lees zelf deze tekst op).

Noosa
Vaste waarde in elftal
Berichten: 574
Lid geworden op: 26 okt 2017, 14:34
Clubvoorkeur:
Has thanked: 93 times
Been thanked: 36 times

Bericht door Noosa » 26 aug 2020, 21:14

Roger Schmidt is geen tovenaar: PSV wacht op versterkingen
Door Marco Timmer

ACHTERGROND
Op de 1-1 tegen Vitesse volgde voor PSV afgelopen weekend dezelfde uitslag tegen Willem II en een 2-1 nederlaag tegen Eintracht Frankfurt. Minder dan drie weken voor de start van de competitie zijn er nog genoeg vragen bij de Eindhovenaren. De belangrijkste: waar blijven de versterkingen en kan PSV met deze selectie het pressievoetbal van Roger Schmidt spelen?

'Deze wedstrijd was een goede test voor ons tegen een sterke, robuuste tegenstander. Maar ik vind dat we het vandaag in fases uitstekend hebben gedaan. Ik ben zeer tevreden over mijn team. Ze hebben op het veld de dingen gedaan die we hebben besproken. Je ziet al een heel andere energie dan in de eerste oefenduels. Natuurlijk hadden we graag gewonnen, maar dat is midden in de voorbereiding niet het allerbelangrijkste. We willen ons verbeteren en het gevoel voor de tactische aspecten verder ontwikkelen.'
De rust die Roger Schmidt zaterdag na de 2-1 nederlaag tegen Eintracht Frankfurt uitstraalde, is opmerkelijk, maar exact wat de clubleiding van PSV in deze fase van de voorbereiding graag ziet. Hoewel er verzachtende omstandigheden waren – het was een dag na het treffen met Willem II (1-1) en vijf spelers waren er niet bij vanwege lichte blessures – voetbalden de Eindhovenaren niet heel erg goed tegen de Duitsers. De voetbalfilosofie waar Schmidt voor staat – aanvallend en met veel druk op de tegenstander – hebben we nauwelijks gezien. De kalmte van de Duitser, die zijn spelers in bescherming nam, wekt echter het vertrouwen dat het allemaal wel goed zal komen.

EUROPA LEAGUE
De vraag of dat zo is, wordt heel snel beantwoord. Het is namelijk nog maar tweeënhalve week tot de competitiestart, de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Groningen. En op 24 september speelt PSV al de derde voorronde van de Europa League, waarvoor volgende week de loting is. Dat duel is financieel van zeer groot belang voor de club. Het bereiken van de groepsfase betekent immers extra inkomsten. Lukt dat niet, dan is niet alleen het eerste doel – overwinteren in Europa – al verkeken, maar bestaat ook de kans dat PSV een sterkhouder als Denzel Dumfries moet verkopen teneinde de inkomstenderving te compenseren.
Terwijl het juist de bedoeling is van de clubleiding de huidige aanvoerder met een opgewaardeerd contract te verleiden tot een langer verblijf in Eindhoven. Dat Dumfries blijft – hij wordt één dezer dagen vader – is ongelooflijk belangrijk voor Schmidt. De rechtsback is namelijk met zijn drive, fysieke kracht en aanvallende impulsen een van de spelers die het 4-2-2-2-systeem van de Duitser wél goed kunnen uitvoeren.

Schmidt is met het implementeren van een compleet nieuwe denk- en speelwijze nu vijf weken bezig. Tegen Vitesse, Willem II en Eintracht Frankfurt was te zien dat dit zo eenvoudig niet is en dat het geduld en dus tijd vergt. Vooral het herkennen van de juiste momenten de pressingmachine in gang te zetten, vergt veel oefening, eenduidigheid en afstemming.

METHODE-SCHMIDT
Nog een maand, dan komt de Nederlandse vertaling van Roger Schmidt, das Buch eines Trainers op de markt. Het zal opnieuw voeding geven aan de hype die ontstond na de aanstelling van de nieuwe trainer van PSV. Het ging de eerste maand van de Duitser in Eindhoven over Kapitel Schmidt, de Methode-Schmidt, Vollgassfussball, Gegenpressing, het revolutionaire 4-2-2-2 en zijn veel aangehaalde boek.

Die positieve aandacht na een inktzwart jaar kon PSV zeer goed gebruiken. Met een frisse blik, een nieuwe wind en nieuwe energie lijkt alles wat er in het vorige rampseizoen gebeurde vergeten en vergeven. De ambities bij de club zijn onverminderd hoog, waarbij het binnenhalen van de titel het belangrijkste doel is. En dat dus met een nieuwe stijl van voetballen. Snel,aanvallend, avontuurlijk. Nog voordat er een officiële wedstrijd is gespeeld, zijn door alle aandacht voor Schmidt, zijn Duitse staf en speel- en werkwijze, de verwachtingen tot grote hoogten gestegen. Het leek even alsof er een wonderdokter in Eindhoven was neergestreken. Die beeldvorming helpt de Duitser niet.
PSV heeft vooralsnog namelijk nog steeds dezelfde voetballers met wie het vorig seizoen vierde werd. De vraag is of Schmidt de ploeg volgens zijn visie kan laten voetballen met de spelers die hij heeft.De Duitser heeft bij Red Bull Salzburg en Bayern Leverkusen bewezen dat hij een ervaren en goede trainer is. Maar hij is natuurlijk ook geen tovenaar. Wat vinden de spelers eigenlijk zelf van het proces om te komen tot een nieuwe speelstijl?

ROSARIO
Bij Pablo Rosario is in elk geval op het veld goed zichtbaar dat de nieuwe speel-, werk- en denkwijze hem goed doet. De Amsterdammer lijkt zich weinig zorgen te hoeven maken voor een plek in de basis. Als controlerende middenvelder straalt hij zowel binnen als buiten de lijnen kracht en zelfvertrouwen uit. Heel anders dan vorig seizoen, toen Rosario leek vast te zitten in een tactisch keurslijf met te veel risicoloze ballen en kritiek tot gevolg. Hij lijkt deze voorbereiding echter weer op de speler die in het eerste seizoen onder Mark van Bommel het Nederlands elftal haalde. Fysiek sterk, hard in de duels en aan de bal vindt hij met harde diagonale passes door de linies vaak de juiste oplossing naar voren.
Na het duel met Willem II praat Rosario voor het eerst in de voorbereiding over het moeilijke vorig seizoen en doet hij direct een opmerkelijke ontboezeming. 'Ik voel me nu goed en zit lekker in mijn vel, maar dat was vorig seizoen niet anders. De prestaties waren minder en de resultaten waren niet goed, dan komt er kritiek, maar daar kan ik niet heel veel mee. Ik heb me altijd goed gevoeld.'

Dat was in de wedstrijden niet altijd te zien. Van Bommel besloot zelfs de aanvoerdersband die om de arm van Rosario zat aan Dumfries te geven, zodat de eerste zich meer op zijn eigen spel kon richten. Het werd uiteindelijk op alle fronten een zeer zwaar en moeizaam seizoen voor PSV en dus ook voor Rosario. Toch heeft hij geen moment overwogen de club te verlaten. 'Waarom zou ik? Kritiek hoort erbij, toch? Maar ook als persoon heb ik me ondanks de slechte prestaties gewoon goed gevoeld. Dat het er dan niet uitkomt op het veld, het zij zo. Daar leer je van. Ik heb het liever nu al gehad, zodat ik het kan meenemen in mijn bagage en er wat mee kan doen.'

'Er zijn heel veel mensen met heel veel verschillende meningen. En dat vind ik ook wel mooi om te zien. Je kunt 85 minuten kut spelen en worden uitgescholden, maar als je een goal maakt of een assist geeft, is het weer volop hosanna. Die emotie vind ik ook het mooie van voetbal en daarom ben ik er ooit aan begonnen. Het is goed om te zien dat mensen zo begaan zijn met mij, positief of negatief. Ik probeer daarin onverstoorbaar te zijn. Natuurlijk ben ik ook wel even gefrustreerd geweest, maar alleen over mezelf, niet over anderen. Iedereen mag doen en zeggen wat hij wil. Er zijn genoeg mensen om wie ik geef die eerlijk tegen mij zijn. En ik ben iemand die heel goed in de spiegel kan kijken, dus ik weet precies wanneer iets wel of niet goed gaat.'

Als we vragen of Rosario zich in de filosofie van Schmidt wat vrijer voelt, zegt hij: 'We spelen een ander systeem, dus heb ik ook een andere rol. Deze trainer verwacht van mij wat andere dingen en het is voor een speler altijd fijn en positief als je naar voren mag en mee mag doen in het aanvalsspel. Dat is wat ik probeer te doen en dat is een positieve verbetering voor mij. De ideeën van deze trainer over voetbal en hoe hij zijn ploeg wil laten spelen, spreken mij heel erg aan. Zijn visie proberen we uit te voeren in de wedstrijden. We zijn als team met een nieuw proces bezig en daarin proberen we grote stappen te maken. We willen aanvallen, vooruit voetballen, met Gegenpressing zoals de trainer dat noemt. Dat is iets wat ik en wij als team graag doen.'

Volgens Rosario heeft het team vertrouwen dat het proces dat moet leiden tot het voetbal van Schmidt voor de start van het seizoen is afgerond. Toch zien we het in de wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt opnieuw maar mondjesmaat. De Duitsers zijn natuurlijk een sterke tegenstander, maar het herkennen van het juiste moment om druk te zetten en dat dan ook massaal te doen, blijkt moeilijk voor PSV. 'Ik denk dat we qua intensiteit goed zijn begonnen met elkaar om deze speelwijze in de voorbereiding onder de knie te krijgen. Dat heeft even nodig', zegt Cody Gakpo, die zowel tegen Willem II als tegen Eintracht Frankfurt – hij maakte het doelpunt voor PSV – wél een goede indruk maakte. 'Ik denk dat ik voor het hele team kan spreken als ik zeg dat we blij zijn met deze speelstijl. Nu moeten we nog leren het op de juiste momenten toe te passen. Of een nieuwe speel- en denkwijze moeilijk is? Dat is voor iedereen anders. Het is wel wennen, maar ik denk dat ik me snel kan aanpassen. We moeten op elkaar ingespeeld raken, het hoe en wat om te herkennen welke momenten we kunnen pakken.'

Is de voorbereiding daar lang genoeg voor? 'Ja, natuurlijk', zegt Gakpo resoluut. 'We zijn allemaal volwassen spelers die helder kunnen denken, dus dat moet wel lukken.'

BLESSURES
Maxi Romero, Ritsu Doan, Nick Viergever, Noni Madueke en Bruma hebben in dat proces twee belangrijke wedstrijden gemist. Het vijftal kampt met lichte blessures. We vragen aan Schmidt of dat komt door de intensiteit van de trainingen. 'Dit hoort bij voetbal', antwoordt de trainer. 'We moeten accepteren dat er soms spelers geblesseerd raken. Maar onze medische staf werkt hard om ze snel weer beschikbaar te maken. Het zijn geen ernstige blessures, dus hopelijk sluiten ze snel weer aan.'
Dat de problemen in de speelstijl van Schmidt vooral defensief van aard zijn, is evident. In aanvallend opzicht heeft PSV met onder anderen de van een zware knieblessure hertelde Donyell Malen (hij scoorde tegen Willem II), Sam Lammers, Cody Gakpo, Mo Ihattaren en Noni Madueke opwindende spelers die altijd het verschil kunnen maken. Maar achterin oogt PSV kwetsbaar. Zeker als het elftal uiteindelijk met veertig meter ruimte in de rug moet kunnen spelen, zoals Schmidt graag wil. Hoewel Mauro Júnior het als gelegenheidslinksback met zijn gif en voetballend vermogen niet slecht doet, werd de Braziliaan in het duel met Willem II ook een paar keer eenvoudig uitgespeeld door rechtsbuiten Ché Nunnely. Olivier Boscagli kan voetballend mee en heeft een goede lange bal in zijn benen, maar defensief was het zowel tegen Willem II en Frankfurt nog niet goed genoeg. Timo Baumgartl liet in die duels evenmin zien dat hij klaar is voor een tweede kans. Sterker, talent Jordan Teze doet het op dit moment beter dan de miljoenenaankoop van vorig seizoen. En Jeroen Zoet en Lars Unnerstall zijn goede keepers, maar heel goed meevoetballen is niet hun sterkste punt.

KNELPUNTEN
Hoewel Schmidt rust en vertrouwen uitstraalt, ziet hij de knelpunten en weet hij natuurlijk ook dat iedere trainer uiteindelijk zo goed is als het materiaal dat hij tot zijn beschikking heeft. Deze selectie kan een aantal kwaliteitsimpulsen zeer goed gebruiken en het wensenlijstje van Schmidt is bekend. Hij wil nog een linksback, een rechter centrale verdediger en een dynamische middenvelder.

De tijd dringt voor PSV, maar afgelopen maandag was daar dan de eerste nieuweling: Yvon Mvogo. De 26-jarige Zwitserse keeper van Kameroense komaf wordt voor twee jaar gehuurd van RB Leipzig, mits hij de medische keuring heeft doorstaan. Mvogo is de goed meevoetballende doelman naar wie Schmidt op zoek was. Voor Hidde Jurjus is concrete belangstelling van onder meer KFC Uerdingen en Jeroen Zoet heeft al langer een vertrekwens.

Afgelopen weekend werd verder bekend dat de technische leiding van PSV ook heeft geïnformeerd naar Guus Til. De 22-jarige middenvelder maakte in 2019 voor achttien miljoen euro een transfer van AZ naar Spartak Moskou, maar een heel gelukkig huwelijk is dat nog niet. Til wordt naar zijn mening te vaak niet goed gebruikt en wil meer als aanvallende middenvelder spelen. Hij mag komend seizoen worden verhuurd, maar of het tot een overgang naar PSV komt, is zeer de vraag. Er hebben immers ook clubs uit Duitsland en Engeland interesse in de dynamische middenvelder. Een andere speler die hoog op het wensenlijstje van Schmidt staat is Min-Jae Kim. De Duitse trainer werkte in China bij Beijing Goan met de 23-jarige Zuid-Koreaan. De boomlange centrale verdediger heeft de bijnaam Het Monster.

Hoewel de meeste beoogde versterkingendus nog even op zich laten wachten, maakt Schmidt zich nog geen al te grote zorgen. Hij weet ook dat technisch directeur John de Jong liever zijn A-keus haalt op de laatste dag van de transferwindow dan eerder de B- of C-keus vast te leggen. Het geld is er in elk geval voor, heeft directeur Toon Gerbrands meermaals bevestigd. 'We werken er hard aan', zegt de Duitse coach. 'We willen spelers die ons direct beter maken, wat goede concurrentie voor de rest betekent. Het duurt allemaal wat langer, maar we zijn zelfverzekerd dat we alle spelers aan boord zullen hebben en de selectie compleet hebben bij het begin van het seizoen. Tot die tijd concentreren we ons op de spelers die er wél zijn en die doen het goed. Het is moeilijk te zeggen of het nog lang gaat duren. Op dit moment zijn ze er nog niet, maar ik hoop in de komende dagen en weken daar wel nieuws over te kunnen melden.'
Voor de spelers is de kalmte en het vertrouwen van de nieuwe trainer fijn, net zoals ze het prettig zullen vinden dat Schmidt na drie oefenwedstrijden zonder sprankelend spel of zeges zo netjes voor zijn groep gaat staan. Maar dat er nog veel gaat gebeuren in Eindhoven en de boel straks flink opgeschud gaat worden, lijkt onvermijdelijk. Op dit moment lijken Dumfries, Gakpo, Rosario, Malen en Ihattaren – als hij de tactische team-discipline kan opbrengen – echt zeker van een basisplaats. Dat zijn vijf spelers in een selectie die met 25 man nu al te groot is. Er zullen, zeker met nog de nodige aanwinsten op komst, dus spelers weg moeten. Dat doet iets met voetballers, met de groep en met de hiërarchie. Al op 13 september speelt PSV zijn eerste competitiewedstrijd, bij FC Groningen, maar op dit moment lijken er in Eindhoven nog even meer vragen dan antwoorden te zijn.

Massimo
Vedette
Berichten: 5079
Lid geworden op: 21 sep 2017, 18:44
Clubvoorkeur:
Has thanked: 150 times
Been thanked: 540 times

Bericht door Massimo » 26 aug 2020, 22:00

Ik vind het wel prima dat het nog niet helemaal hosanna is en de verwachtingen op dit moment nog niet al te groot zijn. Ik zie dat er progressie wordt gemaakt en dat er nog genoeg te verbeteren valt, waarvan ik denk dat Schmidt wel een eind in kan komen. Helemaal met een paar directe versterkingen in de komende weken. Op het moment iedereen gaat geloven dat het allemaal vanaf de start fantastisch is, loop je een grotere kans op een flinke dip dan als het beetje bij beetje beter gaat.

Park
Meervoudig international
Berichten: 1388
Lid geworden op: 25 aug 2017, 15:04
Clubvoorkeur:
Has thanked: 12 times
Been thanked: 78 times

Bericht door Park » 27 aug 2020, 18:06

Hertha meldt 1 oefenwedstrijd in plaats van 2 vanwege veel blessures bij PSV

Gebruikersavatar
Heissenberrug
Meervoudig international
Berichten: 1043
Lid geworden op: 26 aug 2017, 21:41
Clubvoorkeur: PSV
Has thanked: 678 times
Been thanked: 151 times

Bericht door Heissenberrug » 27 aug 2020, 18:50

Website PSV:

PSV speelt zaterdag niet twee, maar één oefenduel tegen Hertha BSC. Dat is na onderling overleg tussen PSV en Hertha BSC besloten.

Om 17.00 uur live op FOX Sports
De wedstrijd zal plaatsvinden om 17.00 uur, wat automatisch betekent dat het duel van 15.00 uur niet doorgaat. De oefenwedstrijd van PSV tegen de club uit de Duitse hoofdstad is in zijn geheel te zien op FOX Sports, kanaal 2. De uitzending begint omstreeks 17.00 uur.

Voormalig KG
Meervoudig international
Berichten: 1306
Lid geworden op: 07 aug 2018, 00:12
Clubvoorkeur:
Has thanked: 32 times
Been thanked: 71 times

Bericht door Voormalig KG » 27 aug 2020, 19:25

Er zal door Schmidt en De Jong vast besproken zijn op welke manier er in de al ‘te grote’ selectie doorgeselecteerd gaat worden. Toch even een balletje hierover opgooien.

Keepers: met Mvogo voorbereid op het vertrek van Zoet zoals ook werd aangegeven. Ruiter en Jurjus al vertrokken dus uitstekend gedaan.

Verdedigers: evt Kim of een andere centrale man en een linksback erbij. Boscagli heeft verdedigend geen ondergrens zo lijkt het helaas. Toch ook Obispo, net terug van een lichte blessure, leek ook niet zeker in de oefenwedstrijd. Hij straalt niet het vertrouwen en de gezonde bluf uit wat bijvoorbeeld Gakpo wel heeft, ook vorig jaar bij Vitesse in de topwedstrijden echt niet van meerwaarde gebleken. Hij hobbelde mee met het team.

Middenvelders: veel te veel middenvelders met eenzelfde profiel, weinig beslissende momenten en geen scorend vermogen. Als Rosario een basisplek krijgt dan heb je met Thomas en Sadilek prima back up met meer drive, felheid en loopvermogen in hun spel erachter. Hendrix gun ik een mooie club, Guti heeft zich nooit echt kunnen onderscheiden en met nog een nieuwe centrale man in aantocht weinig perspectief voor beiden. - ze verdienen beiden ook veel natuurlijk. Een bod op Sadilek (of een jaar verhuren)of Thomas is te overwegen waard. Rigo mag ook vertrekken. Hij moet zelfs rechtsback spelen, tijd om afscheid te nemen. Een jaar extra verhuren, dat kan alleen hij lijkt gewoonweg niet in Schmidts plannen voor te komen.

Aanvallers: een surplus aan talent. Piroe mag ook verhuurd/verkocht worden. Ik hoop dat John bij mooie bedragen openstaat voor gesprekken over Romero, Bruma en Doan. Alle drie begenadigde voetballers bij wie het vorig jaar somehow niet lukte. Anders prima back-up voor spelers als Gakpo, Ihattaren, Malen, Lammers of Madueke. Vooral hoe Madueke zich manifesteert, het feit dat Ihattaren waarschijnlijk hangend op rechts komt, zorgt ervoor dat het perspectief voor Doan en Romero veel minder is. Madueke kan zowel rechts als in de spits en speelt heel goed, en Ihattaren spelen ze er nooit uit, mits hij de discipline laat zien.

PCGC
Vedette
Berichten: 5237
Lid geworden op: 26 aug 2017, 23:04
Clubvoorkeur:
Has thanked: 369 times
Been thanked: 701 times

Bericht door PCGC » 28 aug 2020, 00:21

Alleen op Fox te zien of ook op YT?
“Geboren met een rood wit hart. Eigen drank en eigen glas, Johnny Baco Eindhovenaar”

Plaats reactie