(Longread) De transferwindow van PSV: van kapitel Schmidt naar trainer Ruud

Hier vind je de analyses van negentiendertien.nl
Gebruikersavatar
Heruone
Lid scoutingsteam
6
Berichten: 7624
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV

De transferwindow van PSV: van kapitel Schmidt naar trainer Ruud

Afbeelding

Begin februari 2022 kwam na het einde van de winterstop het nieuws naar buiten dat Roger Schmidt zijn trainersloopbaan in het seizoen 2022/2023 niet bij PSV zou vervolgen. Een periode van nieuw elan zou aanbreken, waarbij niet alleen de trainer, maar ook in de vorm van Marcel Brands een belangrijk nieuw kopstuk in de technische driehoek zou plaatsnemen. De impact daarvan was direct duidelijk, want waar de voormalig wereldspits Ruud van Nistelrooij tegen Brands zijn voorganger Toon Gerbrands nog nee verkondigde, werd eind maart duidelijk dat de opvolger uiteindelijk toch niemand minder dan de inmiddels ex-Jong PSV trainer zou worden. Een analyse en opinie stuk (zegmaar longread) over de erfenis van Schmidt, de transferperiode die PSV heeft gehad, welke ontwikkelingen zich hebben plaats gevonden binnen de club en waar de uitdagingen liggen met het oog op de toekomst.

Nooit de optimale start gekregen
Voor we zover de diepte in gaan, is het wellicht handig om even het e.e.a. op te frissen en een bepaalde context te bieden aan hoe de situatie is ontstaan waar PSV zich momenteel in bevindt. Op 22 juni 2018 werd bekend dat een einde zou komen aan het tijdperk Cocu. Na 5 succesvolle jaren vertrok de destijds succestrainer van PSV naar het Turkse Fenerbahçe. Een overgang die - ondanks het feit dat Cocu met 72,8% de een-na-succesvolste trainer in de geschiedenis van de Eredivisie is (minimaal 75+ wedstrijden) - op dat moment niet geheel rouwig ontvangen werd in Eindhoven. Cocu stond bekend als een realistische, maar pragmatische en conservatieve trainer. Die formule bracht PSV op dat moment succes in een Eredivisie waar de verschillen kwalitatief en financieel destijds in de top minder groot waren, PSV over het algemeen de beste ploeg en waar veel trainers (de Frank de Boer en Gertjan Verbeek figuren) leden aan de Nederlandse trainersziekte en tactisch onderontwikkeld leken aan moderne spelprincipes. PSV speelde in die periode degelijk, maar vrijwel nooit spectaculair. In het seizoen 2015/2016 tikte PSV nog een vrij hoog niveau aan, met een hele knappe en vooraf onmogelijk gehouden overwintering in de Champions League als een van de hoogtepunten. In de laatste twee seizoenen onder Cocu leek het vooral meer op slecht gebrei, ouderwets U-voetbal en lange ballen spelen als manier van opbouw en voorzetten lukraak de zestien in pompen om tot kansen te komen.

Cocu had een belangrijk fundament gelegd voor PSV met drie belangrijke titels in 5 jaar, maar na de bekendmaking van zijn vertrek in de zomer van 2018 heerste vooral het gevoel dat het vertrek van Cocu in eerste instantie niet zozeer een gemis zou zijn, maar vooral een opstap naar een nieuwe frisse periode waarin PSV zichzelf als club verder kon ontwikkelen. Met van Bommel werd andermaal een trainer aangesteld die een voormalig PSV speler was, een clubicoon en iemand die eerder de O19 had getraind, terwijl met John de Jong het toenmalig vertrek van Marcel Brands als technisch directeur werd opgevangen. Het begin onder van Bommel was veelbelovend met een verpletterende start in de Eredivisie en mooi spectaculair aanvallend voetbal. Bepaalde tactisch onderliggende problemen, zoals bijvoorbeeld het niet adequaat uitvoeren van pressing uit de organisatie zonder bal en het moeizaam creëren van kansen uit open play, waren al zichtbaar, maar werden vaak verbloemd door individuele klasse uit transitiemomenten gekoppeld aan veel scorend vermogen wat leidde tot grote uitslagen. Uiteindelijk werd de titel verspeeld tegen 10 man in de Arena met een 1-1 tussenstand.

Dat maakte het jaar daarop cruciaal, want waar Ajax de stap omhoog leek te hebben gezet, al dan niet met hier en daar wat incidenteel geluk, ontstond ook voor PSV een momentum om te kunnen aanhaken. Met o.a. vertrekkende transfers van Luuk de Jong, Lozano en Bergwijn (winter) kwam er voldoende geld vrij om te kunnen investeren in de selectie, terwijl anderzijds jonge talentvolle spelers van onderaf, zoals een Donyell Malen rijp leken voor definitieve stap tot basisspeler. Pijnlijk genoeg bleek achteraf dat deze gedachtes puur utopisch zouden blijven, want met een zeer pijnlijke serie van 8 punten in 8 wedstrijden, een serie aan spelers die tot miskoop bestempeld kunnen worden en bovendien een trainer die de sfeer binnen en rondom de club heeft verziekt, was het seizoen 2019/2020 vooral een ware deceptie die men in Eindhoven snel wil vergeten. In die periode kwam tevens ook Covid-19.

In elk aspect was de start van kapitel Schmidt, de Duitse trainer die in 2020/2021 het stokje overnam bij PSV, alles behalve optimaal. Schmidt kampte met een selectie die ontevreden en niet in balans was, die kwalitatief niet voldeed, terwijl men anderzijds niet in de financiële situatie zat, uiteraard met de financiële invloeden van Covid-19 meegenomen, om (flink) te kunnen investeren. Schmidt, die vaak weggezet werd als een dogmatische beter wetende Duitser, had lange tijd nodig om de boel op de rit te krijgen, maar met aanpassingen en concessies in zijn formatie en speelstijl wist hij uiteindelijk in het 2e seizoen PSV naar een vrij hoog consistent niveau te ontwikkelen. Vooral de Europa League campagne en de laatste serie wedstrijden in het seizoen inclusief de bekerwinst laten zien welke stappen PSV heeft gezet. Statistisch gezien scoort PSV in de Europa League op vrijwel elk vlak enorm hoog in vergelijking tot de andere 39 ploegen die dit seizoen deel hebben genomen aan de Europa League groepsfase en/of knock-out fases. Zeker als we ook nog eens de zware poule in acht nemen met Monaco en Sociedad. Bovendien is de hand van Schmidt en diens geïdealiseerde spelprincipes duidelijk terug te zien.

Afbeelding (Europa League campagne van PSV uitgedrukt in statistieken weergegeven per 90 min. Hoe hoger de ranking, des te beter PSV scoort op dat vlak. Dit geldt zowel voor de statistieken m.b.t. tot PSV evenals against PSV. Bron: FBref)
Schmidt zijn visie is natuurlijk bekeken vanuit het spel en controle zonder bal i.t.t. het spel met bal, hetgeen wat in Nederland tot vrijwel gouden regel is verheven. Gedurende het verloop van zijn 1e seizoen en richting/gedurende afgelopen jaar heeft Schmidt zich wel zeker langzamerhand aangepast aan de selectie en de positie van PSV binnen de Eredivisie, o.a. door meer possessie georiënteerde elementen te ontwikkelen binnen de speelstijl, waarbij PSV vanuit balbezit ook steeds dominanter en rustiger aan de bal werd. Tegelijkertijd zijn de spelprincipes en referentiekaders helder binnen het spel van Schmidt waarbij het spel zonder bal altijd als leidend wordt beschouwd. Of dat de ideale speelwijze/spelvisie is voor PSV evenwel de geambieerde speelwijze/spelvisie van onszelf als fans, heeft gedurende de periode Schmidt - deels door de bombarie, het RB Salzburg verleden en de nadruk op zijn nationaliteit waarmee hij is binnengehaald (zie o.a. Slot die bij Feyenoord met min of meer eenzelfde opvattingen als het neusje van de Nederlandse zalm wordt beschouwd) - altijd ter discussie gestaan. Anderzijds is juist de duidelijkheid aan spelprincipes, het hanteren van specifieke referentiekaders en toevoegen van moderne spelopvattingen de belangrijkste bouwsteen geweest voor het fundament en de ontwikkeling die is gelegd gedurende de periode onder Schmidt. Spelers als Teze, Mauro, Gutiérrez en Doan hebben zich daaraan opgetrokken, ontwikkeld en hebben laten zien daarin ook hun meerwaarde te kunnen hebben. Schmidt heeft op die manier binnen twee jaar een belangrijk fundament weten te leggen, waarbij het spelers beter heeft gemaakt en moderne spelprincipes en een tactische speelwijze heeft ingeslepen, waarbij de algehele selectie en speelwijze naar een hoger niveau is gebracht.

Tegelijkertijd blijft aan Schmidt o.a. het niet winnen van toppers kleven met als voorbeelden het tweeluik tegen Benfica, de wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord, AZ en de Europa League groepsfase, waarbij toch vaak het subjectieve geval heerste dat PSV nooit absoluut het onderste uit de kan wist te halen in dit soort cruciale duels. PSV liet gedurende de periode Schmidt, zeker in het 2e seizoen, zien vaak een hoog niveau aan te tikken, maar daarbij uiteindelijk altijd op individuele klasse en soms ook op fitheid en inhoud te worden geklopt. Juist dat versterkte misschien wel het gevoel bij vele fans, op basis van het al gelegde fundament door Schmidt, dat deze zomer de volgende stap gezet kon worden als club zijnde onder invloed van een goede transferperiode. De keuze voor aanstelling van de nieuwe was daarvoor cruciaal. Zou PSV voortborduren op de lijn Schmidt? Zou PSV terugvallen op namen als Cocu en Koeman?

Afbeelding (Europa League campagne van PSV uitgedrukt in statistieken per 90 min: PSV scoort (van de 40 ploegen) significant laag op percentage dribblers tackled en errors, waarbij hoe lager hoe slechter in dit geval. Karakteriserend voor het algemene gebrek aan kwaliteit in de achterhoede.)
Terug naar het PSV DNA: Ruud van Nistelrooij
Het antwoord op beide vragen is (opmerkelijk) genoeg nee. PSV koos voor Ruud van Nistelrooij met als belangrijkste motto "terug naar het PSV DNA". Over dat laatste in dit stuk later meer. Want de keuze voor Van Nistelrooij was ergens zoals gezegd wel opmerkelijk. In december zei Van Nistelrooij in een interview met VI dat de deur naar het hoofdtrainerschap van PSV 1 momenteel voor hem dicht stond, dat hij een bepaald traject in zijn hoofd had en dat hij daarvan niet bereid was af te wijken. De jonge oefenmeester werd logischerwijs na het vertrek van Schmidt direct naar voren geschreven door de media en werd bovendien benaderd voor een kop koffie met destijds algemeen directeur Toon Gebrand. In eerste instantie wees hij de toenmalige interesse af. In een interview met ESPN na de wedstrijd tegen Jong Ajax zei hij andermaal dat hij zichzelf niet klaar voelde voor het hoofdtrainerschap van PSV 1 en trok hij de deur definitief dicht.

Het is best opmerkelijk te noemen dat PSV uiteindelijk toch kiest voor een trainer die tot tweemaal toe nadrukkelijk heeft benoemd niet ready te zijn voor "the job", evenals het anderzijds opvallend is dat diezelfde trainer uiteindelijk toch kiest om in te gaan op die interesse, terwijl hij tot tweemaal toe heel duidelijk zijn gevoel heeft laten spreken. Ruud van Nistelrooij zelf laat dit vooral blijken aan de komst van Marcel Brands als nieuwe algemeen directeur, iets wat hij bestempeld als "een nieuw elan waarmee de kaarten hier en daar toch wat beginnen te verschuiven en anders komen te liggen". Of deze uitspraak puur gericht is aan Toon Gebrands of op het directeurs duo Gebrands en John de Jong zal uiteraard binnenskamers blijven, maar het is in ieder geval evident dat de aanstelling van Marcel Brands een bepaald vertrouwen heeft gecreëerd bij de trainer Ruud van Nistelrooij in de directie dat er tot voorheen niet was. Wat andermaal opmerkelijk is, is dat bij de aanstelling van Ruud van Nistelrooij in eerste instantie de benadering via Gebrands naar buiten komt, terwijl daarna nadrukkelijk de aanstelling van Ruud van Nistelrooij wordt gekoppeld aan Marcel Brands. In de gehele tijdlijn komt nauwelijks de naam John de Jong voor, terwijl hij juist door de PSV media zelf werd neergezet als het directielid dat betrokken was en uit wiens koker de aanstelling van Roger Schmidt kwam. Dat is uiteraard een aanname en puur speculatief, maar het kan wellicht een indicatie zijn over de positie van de Jong momenteel, de verhoudingen binnen de directie en het nieuwe elan waar Van Nistelrooij het over had.


Want het nieuwe elan waar Ruud van Nistelrooij mee binnen werd gehaald, werd in de presentatie van de nieuwe trainer gekoppeld aan het eerder benoemde motto "terug naar het PSV DNA". Alsof men bij wijze van net uit slechte relatie was gekomen en alles beter is nu men weer "happy single" kan verkondigen op de socials. Dat is natuurlijk feitelijk niet zo, maar zo laat men het in principe wel blijken. De hamvraag die daarin bovendien vooral rest: wat is nu eigenlijk dat "PSV DNA"? In stukken van het ED en VI wordt voornamelijk verwezen naar het opleiden van eigen trainers door middel van de jeugdopleiding, een traject wat bijvoorbeeld namen als Cocu, van Bommel en nu dus Ruud van Nistelrooij hebben verlopen. Wat alle drie de heren nog meer gemeen hebben: ze zijn alle drie ex-profvoetballer bij PSV, kennen daarmee de club en staan bovendien bekend als een clubicoon. Het "PSV DNA" lijkt vooral gefixeerd op mensen met een verleden bij PSV en niet zozeer een bepaalde voetbalvisie. Dat valt enerzijds notabel en interessant te noemen, maar anderzijds ook voor de hand liggend. Neem bijvoorbeeld Cocu en van Bommel. Beide heren kregen een afscheidswedstrijd in het Phillips Stadion waarna achteraf werd uitgesproken dat beide heren zeker nog terug zouden komen bij PSV. Een trainerscursus volgde en vanaf dat moment was het eigenlijk al in de sterren geschreven dat dit ooit ook daadwerkelijk zou gebeuren als trainer zijnde. Het doet denken aan een stuk van Michiel de Hoog uit 2018, schrijver bij de Correspondent. In zijn stuk beschrijft hij m.b.t. het trainerschap het volgende: "Het trainerschap van Nederlandse topploegen is voor de beste ex-profs niet een complex vak dat talent, een opleiding en ervaring vergt. Het is meer een soort oeuvreprijs na een geslaagde carrière als speler. " De veronderstelling hoeft uiteraard niet te zijn dat dit ook voor Van Nistelrooij geldt, want wie weet is Van Nistelrooij wel degelijk een trainers protegé met enorm veel potentie. Bovendien is het voor ons uiteraard ook onbekend wat er binnenskamers wordt besproken. Het sluit enkel wel precies aan op de manier waarop PSV in het voorjaar het zogenaamde "PSV DNA" presenteert.
https://decorrespondent.nl/8024/wat-het ... 0-03a85a6c (Artikel van Michiel de Hoog waar eerder in dit stuk aan gerefereerd wordt.)
Want wat natuurlijk veel interessanter en tevens beleidsmatig gezien ook vruchtbaarder is, is het "PSV DNA" koppelen aan een bepaalde huisstijl en visie. Een specifieke manier van spelen wat PSV kenmerkt en wat beleidsmatig gezien op zowel technisch voetbal als technisch beleid vlak voor continuïteit moet zorgen. Denk aan bijvoorbeeld de Red Bull school die gekenmerkt worden met hun manier van spelen en beleid voeren. Ajax is ook inmiddels ook een treffend voorbeeld ervan. En er zijn meerdere gevallen. Toen Slot binnenkwam bij Feyenoord, werd de lijn Slot als een specifieke huisstijl geïntroduceerd wat doorgevoerd is door de gehele BVO Feyenoord. Dan praat je over manier van scouten, transferbeleid, manier van opleiden en spelen jeugdteams tot aan tactische spelprincipes en patronen bij het eerste elftal. Dat ontbreekt bij het terug naar het "PSV DNA" beleid. Althans, richting de buitenwacht.

Het feit is namelijk dat PSV met Roger Schmidt in potentie een dergelijke lijn had, maar dat PSV gevoelsmatig gezien nooit nadrukkelijk heeft durven uit te spreken zich te willen committeren aan deze lijn. Terwijl juist beleidsmatig gezien dat zo belangrijk is in het hedendaagse voetbal. Dat zorgt zoals eerder gezegd zowel op technisch bestuursvlak als technisch/tactisch voetbal vlak voor continuïteit. Na twee seizoenen Schmidt leek dat fundament bij PSV 1 er bovendien ook eindelijk te liggen. Dat men met de aanstelling van Ruud van Nistelrooij een trainer aanstelt die vrijwel haaks staat op de opvattingen van Roger Schmidt en waar men bovendien niet inhoudelijk in gaat op de specifiek gekozen hervorming, is andermaal noemenswaardig en voedt twijfels bij misschien wel het belangrijkste vraagstuk van een club: wat is nou precies de visie en het beleid dat je als club zijnde wilt hanteren c.q. uitstralen?


De speelstijl en vraagtekens van Ruud van Nistelrooij
Zoals gezegd kiest PSV met Ruud van Nistelrooij voor een trainer die volstrekt anders denkt dat Roger Schmidt. Van Nistelrooij is een possessie georienteerde trainer, Schmidt denkt als eerste in organisatie zonder bal. Van Nistelrooij wilt langere fases van possessie hanteren, Schmidt denkt aan de bal vooral aan 'verticality", hetgeen wat duidt op zo snel mogelijk de verticale optie naar voren zoeken. Schmidt hanteert bovendien zone verdediging, van Nistelrooij mandekking. Schmidt wilt agressief druk vooruit zetten, waarbij het vaak extreem kantelt. Van Nistelrooij is veel gematigder daarin. Bij omschakelingsmomenten wilt Schmidt agressief gegenpressen om vanuit de gecreëerde chaos een nieuw kansrijk transitiemoment te creëren. Van Nistelrooij kiest voor controle, waarbij lichtjes druk gezet wordt op de bal en de rest snel omschakelt en inzakt achter de bal om de transitie van de tegenstander te temporiseren. Oftewel, een 180 graden verandering.

Het opbouw patroon van Van Nistelrooij begint eigenlijk vrijwel hetzelfde als bij Schmidt, namelijk over het algemeen in een 3+1 structuur. Leidend is hierbij dat Van Nistelrooij in de opbouw altijd een +1 situatie wilt creëren, i.e. een overtal rondom de bal. Gezien het feit dat de meeste ploegen vaak verdedigen vanuit een organisatie zonder bal met twee aanvallers, biedt de 3+1 structuur hierin uitkomst. Je creëert als het ware een diamant, waardoor je altijd hoeken kan creëren in de passinglijn en daarmee dus een goede afspeeloptie. Bovendien heb je altijd een vrije man in je laatste linie die je moet kunnen vinden om controle van balbezit te kunnen behouden, evenals vanuit de twee buitenste spelers in de 3 mans linie hoeken en daarmee passinglijnen gecreëerd kunnen worden richting de aanvallers. Vaak is Veerman of Gutiérrez de middenvelder die zich laat inzakken, hoewel Sangare dit ook nog regelmatig doet. Op papier en in praktijk ziet dat er als volgt uit:

Afbeelding (Positionele formatie van PSV op papier. Bron: Marc Lamberts [1])
Afbeelding (Positionele formatie van PSV in de praktijk. 3+1 structuur waarbij een van de middenvelders zich laat uitzakken om een 3 mans linie te vormen met het centrale duo.)
Vervolgens is het uiteindelijke tactische doel binnen het possessiespel voor Van Nistelrooij om één van de twee buitenspelers (met ruimte) in de 1vs1 te krijgen. Vanuit daar wil Van Nistelrooij dat zijn buitenspelers op basis van individuele acties en klasse de tegenstander uitspelen en/of met ondersteuning van backs en middenvelders de aanval verder opzetten. Van Nistelrooij doet dit regelmatig met het zogenaamde driehoekje op de flank tussen buitenspeler, back en middenvelder aan de bal kant. Het doel van het driehoekje is dat je altijd de bal rond kan spelen in die zone. Cruciaal daarbij is de bezetting van het middenveld in een punt naar achteren vorm. Dat zorgt ervoor dat de twee buitenste middenvelders in de praktijk in de halfspaces terecht komen en een valide afspeelmogelijkheid zijn, terwijl de buitenspelers vanuit de breedte in kansrijke 1vs1 posities gebracht kunnen worden. De schematische weergave hiervan is hierboven al uitgebeeld. Guardiola heeft dit principe, waarbij de nadruk ligt op het breed positioneren van de flankspelers, ooit uitgelegd op TV bij Gary Neville. Hoewel de driehoek die Van Nistelrooij graag ziet daar niet expliciet word uitgelicht c.q. gevisualiseerd, is het achterliggende idee en spelprincipe wel duidelijk terug te zien in het fragment dat besproken wordt. In de praktijk bij PSV ziet dat er vaak zo uit:

(Guardiola over waarom het zo belangrijk is dat buitenspelers breedte verzorgen. In aanloop naar de 1-0 die terugkomt in het fragment is duidelijk de utilisatie en nut van het driehoek back-buitenspeler-middenvelder te zien.)
Afbeelding (Positionele formatie van PSV in de praktijk. Nadruk op creëren driehoek op de flank.)
Toch lukt PSV het nog vrijwel niet om dit soort situaties te vertalen richting momenten waarbij PSV uiteindelijk in een kansrijke positie kan komen. Ook statistisch is dat terug te zien. In een plot met alle Eredivisie teams waarbij de gemiddelde snelheid waarmee een ploeg de bal progressie laat maken uitgezet is tegenover de gemiddelde hoeveelheid passes per sequence, valt de geambieerde speelstijl van Ruud van Nistelrooij duidelijk terug te zien. PSV laat de bal relatief rustig progressie maken en combineert dat met veel passes per possessie, hetgeen wat nadrukkelijk duidt op het feit dat PSV een possessie georiënteerde ploeg is. PSV staat dan ook totalitair 2e als het gaat om de hoeveelheid 10+ passes gedurende een possessie sequence. Slechts 17.7% van deze 10+ passes possessie sequences leiden uiteindelijk ook daadwerkelijk tot een schot of minstens één balcontact in het zestienmetergebied van de tegenstander.

Afbeelding (Plot met alle Eredivisie teams waarbij de gemiddelde snelheid waarmee een ploeg de bal progressie laat maken uitgezet is tegenover de gemiddelde hoeveelheid passes per sequence. Bron: TheAnalyst.com)
Afbeelding (Possessie statistieken Eredivisie uiteengezet met de 10+ passes possessie sequences die een ploeg heeft, de hoeveelheid 10+ passes possessie sequences die leiden tot een schot of minstens één balcontact in zestienmetergebied van de tegenstander (build up attacks) en op basis van die twee factoren het percentage succesvolle build up attacks. Bron: TheAnalyst.com)
Het feit dat het possessiespel zo stroef verloopt heeft grotendeels te maken met het feit dat het gehele positiespel te statisch is. Wie het fragment van Guardiola bekijkt, kan namelijk nog één ander zeer belangrijk element ontdekken: het continue maken van loopacties zonder bal die afgestemd zijn op elkaar, waardoor rotaties en daarmee dynamiek ontstaat. In positiespel is het vinden van een ritme, een natuurlijke feeling tussen temporiseren en versnellen, cruciaal om een vloeiende balcirculatie te creëren. Dynamiek in de vorm van loopacties zonder bal zijn daarbij essentieel. Neem bijvoorbeeld onderstaand moment: Sangare komt in de laatste linie om de 3+1 structuur te vormen, terwijl Bakayoko, Simons en Teze het driehoekje op de flank vormen. Til staat op dat moment in de spits. Simons is de enigste die in beweging is, maar beweegt eigenlijk vooral op zichzelf en niet in samenwerking met bijvoorbeeld Til, een antagonistische wisselwerking met diepte. Bovendien staan zowel Bakayoko als Teze eigenlijk statisch aan de zijlijn geplakt. Het resulteert eigenlijk in een situatie dat de spelers van Twente vrij makkelijk de zone kunnen verdedigen rondom de bal zonder dat zij uit elkaar worden getrokken en er ruimtes ontstaan om doorheen te voetballen. Op het moment dat Bakayoko de bal krijgt, kan PSV op individuele klasse en techniek er knap doorheen combineren, maar uiteindelijk ontstaat toch een situatie dat de ruimte te klein is om een juiste vervolgoplossing te vinden. Het is niet gek dat dit soort aanvalspatronen met regelmaat stuk lopen.

(Possessie van PSV tegen FC Twente.)
In bovenstaand fragment valt bovendien nog een andere reden te vinden waarom het positiespel zo stroef oogt: de bezetting in de as is vaak onvoldoende. Op het moment dat Bakayoko door kan combineren, zoek je eigenlijk nog een afspeelmogelijkheid in de as om eventueel het spel te kunnen verleggen. In deze situatie waar blijkt dat Bakayoko eigenlijk geen afspeelmogelijkheid vooruit heeft richting het doel, is juist die afspeelmogelijkheid in de as essentieel. Bovendien biedt dat nog een extra voordeel: je kan de bal van kant wisselen, waardoor je aan de contrakant vaak spelers in de 1vs1 kan krijgen. In de speelvisie van Ruud van Nistelrooij zijn deze zogenaamde switches een essentieel begrip, alleen deze gebeuren meestal wel vaak van achteruit met een crosspass. Veerman is daarin essentieel. Juist in dit soort possessies waar PSV in een verder stadium van bal progressie geraakt is, is het belangrijk dat er afspeelmogelijkheden zijn om zo met 2 a 3 passes de bal van kant te wisselen. Daarmee speel je een defensie ook uit elkaar. Bijvoorbeeld de 1-0 thuis tegen Monaco is daarvan een goed voorbeeld. Men voetbalt via de linkerflank en krijgt eigenlijk via een gelukje de bal bij Veerman terecht. Op het moment dat Gakpo ingespeeld wordt, staat hij eigenlijk in een zone tussen 6 Monaco spelers, hetgeen wat knap lastig is om vanuit daar gevaarlijk te worden. Zodra Veerman de bal naar de contrakant verplaatst en de bal via Mwene bij Saibari terecht komt, weet PSV met een loopactie van Til een 2vs2 situatie te creëren op de flank met ruimte. Een kansrijke situatie waarin je precies je aanvallers wilt hebben.

(De 1-0 tegen Monaco.)
Afbeelding (Moment in de aanloop richting de 1-0 tegen Monaco waarbij Gakpo in een zone staat tussen 6 Monegasken.)
Zoals gezegd heeft PSV vaak moeite om dat soort situaties te weten te creëren, grotendeels dus doordat men vaak de bezetting in de as niet op orde heeft. Dat is, als we kijken naar de positionele bezetting van PSV op papier, ook niet geheel vreemd. Met beide backs tegen de zijlijn, een van je twee middenvelders uitgezakt in de laatste linie, Gakpo eigenlijk vrijwel altijd rondom Luuk en de middenvelder in de halfspace aan de bal kant die aangespeeld wordt en moet door bewegen, blijven er simpelweg gewoon weinig poppetjes voor een bezetting in de as over. Ook statistisch gezien als je kijkt naar de zones of control, een map die het voetbalveld verdeelt in zones en vervolgens de gemiddelde hoeveelheid touches in open play in een specifieke zone vergelijkt tussen een team en de tegenstanders, valt op dat PSV in de as van het veld moeite heeft om controle te vinden. Een blauwe zone geeft aan dat PSV gemiddeld meer dan 55% van de totale touches heeft in die zone, een rode geeft aan dat de tegenstander meer dan 55% van de touches heeft in die zone (en PSV dus minder dan 45 procent) en een grijze zone is voor de waardes daartussenin (45%-55%).

Afbeelding (Positionele formatie van PSV op papier. Bron: Marc Lamberts [1])
Afbeelding (Plot die het voetbalveld verdeelt in zones en vervolgens de gemiddelde hoeveelheid touches in open play in een specifieke zone vergelijkt tussen een team en de tegenstanders. Bron: TheAnalyst.com )
Van Nistelrooij heeft daarvoor als oplossing wel eens een andere veldbezetting gebruikt. Namelijk een 3-2 structuur i.p.v. een 3+1 structuur. Deze lijkt eigenlijk voornamelijk op de structuur die PSV hanteerde tegen Rangers uit in de 2e helft en tegen Rangers thuis. Tegen Rangers was het nadeel dat Gutiérrez vaak uitzakte, waardoor Veerman langs Sangare kwam te spelen. PSV miste daarmee individuele opbouwkwaliteiten in de laatste linie van 3, maar PSV miste ook vooral een '10' die tussen de linies kon spelen. Tegen bijvoorbeeld Go Ahead Eagles kwam Mwene vaak in die 3 mans linie te spelen, hetgeen wat een linie Obispo-Teze-Mwene vormde. Ook dat is een voorbeeld van een situatie waarin PSV specifieke spelers met opbouwende kwaliteiten mist. Dat maakt het idee om Teze op de rechtsback positie te zetten niet eens een heel gek idee, ware het niet dat deze veldbezetting met Teze als rechtsback (nog) niet uitgeprobeerd is. Over het algemeen is het namelijk altijd één van de middenvelders die zich laat uitzakken. In de positionele bezetting gaat dit vaak gekoppeld met hoogstaande backs en beide vleugelspelers die aan de binnenkant komen te spelen of een van de backs (vaak de rechtsback) die in de opbouw komt. Neem bijvoorbeeld onderstaande bezetting tegen Emmen: een veldbezetting die er vrij goed uitziet met spelers in de as, verzorgde breedte, spelers tussen de linies, overtallen en mogelijkheden tot driehoekjes. Deze veldbezetting is eigenlijk identiek aan de veldbezetting tegen Rangers, waarbij in dit geval Veerman op de plek van Saibari en Gakpo op de plek van Simons gepositioneerd zouden staan. Echter oogt het positiespel van PSV ook in deze veldbezetting nog steeds stroef. Tegen bijvoorbeeld Rangers is andermaal het gebrek aan dynamiek duidelijk te zien. Backs staan altijd aan de buitenkant en buitenspelers altijd aan de binnenkant. Er zit daarin bijvoorbeeld geen variatie net als dat de spelers tussen de linies ook zeer statisch opgesteld staan en er weinig diepgang geïnitieerd lijkt te worden. Een van de grootste problemen onder Ruud van Nistelrooij is daarmee vooral dat men te statisch is. Er is niet tot weinig dynamiek, er zijn te beperkt loopacties zonder bal, positiewisselingen komen amper voor en men verzorgt slechts gering diepte. Dat is een formule die met vrijwel zekerheid stroef positiespel gaat opleveren. Bovendien heeft het nog een groot nadeel: Gakpo speelt vrijwel altijd aan de binnenkant en daarmee eigenlijk als een soort van tweede spits, terwijl hij juist excelleert in 1vs1 situaties vanuit de flank. Dat maakt andermaal het creëren van variatie zo belangrijk, want daarmee creëer je juist situaties voor Gakpo om ook aan de buitenkant te spelen en zijn arsenaal aan kwaliteiten te kunnen exploiteren. Tot op heden hebben we dit echter nog te weinig gezien.

Afbeelding (3+2 structuur veldbezetting tegen Emmen met Gutiérrez die uitgezakt is.)
Afbeelding (3+2 structuur veldbezetting tegen Go Ahead Eagles met Mwene die uitgezakt is.)
Desalniettemin lijkt bovenstaande veldbezetting in theorie wel de meest geschikte. Niet alleen omdat de veldbezetting in positiespel beter staat en men in theorie, mits Ruud van Nistelrooij kan voldoen aan de voorwaarde om dynamiek erin te slijpen (daar is tot op heden echter nog weinig blijk van geweest), maar ook omdat men vanuit balverlies dan beter gepositioneerd staat. Het feit dat PSV moeite heeft met de as te controleren, omdat de veldbezetting daar namelijk vaak niet op orde is, heeft ook op defensieve vlakken negatieve uitwerkingen. Neem onderstaand voorbeeld tegen Twente bijvoorbeeld waar Veerman Til en Simons probeert weg te steken. De kans is vrij groot dat een eventuele tweede bal in het oranje gearceerde vlak zal vallen. PSV heeft die zones vaak niet dusdanig bezet, waardoor het niet direct druk op de bal kan krijgen om eventuele transitie momenten eruit te halen.

Afbeelding (Situatie gedurende Twente-PSV waarbij de as onvoldoende bezet is en men daardoor bij eventuele tweede ballen kwetsbaar oogt.)
Dat is echter niet het enigste probleem wat PSV momenteel defensief heeft als het gaat om transitie momenten. Het principe van Ruud van Nistelrooij is erop gefixeerd dat de dichtstbijzijnde speler druk levert op de bal, terwijl de rest van de ploeg zo snel mogelijk terug sprint om de defensieve organisatie te waarborgen. Feitelijk komt het neer dat de speler die druk levert op de bal, progressie van de tegenstander aan de bal dusdanig moet hinderen, zodat wanneer de bal eigenlijk progressie maakt, PSV al vanuit een laag compact blok staat en daarmee de defensieve organisatie op orde heeft. Dat is een redelijk ouderwetse en conservatieve tactiek die overigens kan werken, maar waarbij het cruciaal is dat men als team ook collectief direct omschakelt en inzakt. Want het principe van zo snel mogelijk terug sprinten is niet gefocust op gecoördineerd gegenpressen en/of passing opties eruit halen, maar vooral op het zorgen dat die defensieve organisatie zo snel mogelijk staat. Juist dat eerste zorgt voor kwetsbaarheden. Onderstaand moment tegen Excelsior is eigenlijk karakteriserend voor hoe Van Nistelrooij dit soort momenten tactisch wil aanpakken en waarom PSV anderzijds zo enorm kwetsbaar is bij dit soort transitie momenten. Mwene leidt balverlies op de rechterflank, waarna Sangare de dichtstbijzijnde speler is om druk te leveren op Azarkan, de Excelsior speler met rugnummer '10' die de afvallende bal wint. De rest van de ploeg moet op dat moment terug omschakelen. Maar omdat Mwene eerder nog zijn duel verloor in de buurt van de achterlijn, is hij eigenlijk altijd te laat in de defensieve omschakeling om nummer '14' Driouech op te vangen. Dit is overigens iets wat elke ploeg kan overkomen en niet eens zozeer een specifiek probleem inherent aan de tactische patronen van Van Nistelrooij. De situaties die daarop volgen wel: Sangare schakelt om en moet bij Driouech in de achtervolging. Spelers als Teze en Veerman schakelen ook mee om met als specifiek doel om de organisatie te bewaren en genoeg mensen achter de bal te hebben, maar niet om bijvoorbeeld gecoördineerd passingopties eruit te halen. Dat leidt er toe dat Goudmijn helemaal vrij staat. Veerman zet druk, want hij is op dat moment de dichtstbijzijnde speler, maar in de praktijk is hij altijd te laat. Dat biedt hem de mogelijkheid om diezelfde Driouech weer weg te steken, waardoor een kansrijke situatie gaat ontstaan.

(Transitie moment gedurende Excelsior-PSV die karakteriserend is voor de problemen van PSV.)
Een ander karakteriserend voorbeeld is het hierboven eerder besproken moment tegen Twente, waarbij Veerman een diepte bal geeft en in de as de bezetting onvoldoende is. Zerrouki kan de tweede bal daarmee vrij controleren en afspelen. Doordat PSV de veldbezetting in de as niet op orde heeft, is Max (de op dat moment dichtstbijzijnde speler bij Brenet) altijd te laat. Zoiets kan natuurlijk gebeuren, hoewel het in dit geval dus inherent is aan een tactische probleem dat PSV heeft gecreëerd. Brenet speelt af op Cerny, hetgeen waar Veerman als dichtstbijzijnde speler op druk moet zetten. Deze is logischerwijs weer te laat, waardoor Rots ingespeeld kan worden in de as. Sangare moet hierop reageren en drukzetten, hetgeen waar hij ook in te laat is, omdat hij eerder de opdracht had om achter de bal te blijven staan en de defensieve organisatie te waarborgen. Op die manier komt weer Zerrouki vrij en staat PSV met 2 man, beide in een 1vs1 situatie, achter de bal. Van Wolfswinkel kaatst dan weliswaar slecht en de aanval loopt spaak, maar de manier waarop Twente als een mes door een plakje boter snijdt bij de organisatie van PSV is zorgelijk. De transitie momenten bij PSV vanuit defensief opzicht zijn vooral gefocust op de voorwaarde om voldoende mensen achter de bal te creëren. Daarvoor heb je een restverdediging. Vanuit die restverdediging moet een gecoördineerd plan ontstaan om de tegenstander te ontregelen en dat ontbreekt momenteel. Het principe van Van Nistelrooij is dat de dichtstbijzijnde speler druk moet leveren op de bal, maar daarmee reageer je steeds in plaats van dat men anticipeert, hetgeen wat ervoor zorgt dat je continue een stapje te laat bent.

Afbeelding (Situatie gedurende Twente-PSV, waarbij de as onvoldoende bezet is en men daardoor bij eventuele tweede ballen kwetsbaar oogt.)
(Transitie moment gedurende Twente-PSV, waarbij men continue een stapje te laat komt.)
Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor het drukzetten. Onder Van Nistelrooij wilt men pressie uitvoeren vanuit een 4-4-2 formatie, waarbij mandekking leidend is. Simpel gezegd komt dat er op neer dat overal op het veld koppeltjes gevormd worden. In de situatie hieronder tegen Volendam zijn Gakpo en Bakayoko doorgestapt op de centrale verdedigers, grotendeels doordat Volendam vanuit een 5-3-2 formatie speelde. Het gros van de teams speelt echter 4-3-3 in de Eredivisie, waarbij PSV dus meer vanuit een 4-4-2 formatie druk probeert te zetten. Hierbij stapt een van de middenvelders, meestal de meest aanvallend (Til, Simons, etc.), uit om zichzelf langs de spits te positioneren. Vanuit de voorste linie van twee stappen beiden uit op de centrale verdediger om pressie te genereren en de bal naar de zijkant te dirigeren. Onder Van Nistelrooij doet men dit op een veel minder agressieve manier dan onder Schmidt en ook vanuit een andere tactisch mechanisme, waarbij de uiteindelijke intentie dus hetzelfde blijft.

Afbeelding (Situatie gedurende PSV-Volendam, waarbij men vanuit een mandekking systeem overal koppeltjes maakt om pressing uit te voeren.)
Afbeelding (Pressing structuur van PSV zonder bal. Een 4-4-2 mandekking waarbij een van de aanvallende middenvelders uitstapt langs de spits. Bron: Marc Lamberts [1])
Het grootste probleem wat echter ontstaat, is dat men in de as in een ondertal staat. Vanuit een zonaal mechanisme verdedig je de ruimte en ben je vanuit daar minder kwetsbaar. Bovendien kantelde Schmidt vaak agressief mee om die zones te minimaliseren. Vanuit een mandekking systeem, waarbij je koppeltjes vormt, zal dus automatisch één iemand altijd vrij komen te staan. Het feit dat je de tegenstander een vrije man geeft, is eigenlijk geen probleem. Dat is vrijwel inherent aan de intentie om te willen pressen. Je wilt namelijk achterin liever niet één op één spelen en daarmee is logischerwijs de consensus dat ergens anders op het veld een vrije man zal ontstaan. De crux daarin zit hem in dat je idealiter de bal naar één kant wilt brengen en aan de contrakant een vrije man wilt laten. Over het algemeen ben je dan het minst kwetsbaar.

Waar het bij PSV fout gaat in de 4-4-2 mandekking structuur zonder bal, zodra het pressing wilt uitvoeren, is het gegeven dat PSV dus in de as in ondertal komt te staan en niet aan de contrakant. Neem onderstaande situatie waar PSV koppeltjes vormt over het gehele veld, terwijl het in het oranje gearceerde vierkant in een ondertal staat. Gutiérrez moet doorstappen op de linker controleur van Emmen, waardoor de aanvallende middenvelder tussen de linies eigenlijk altijd vrij komt te staan en vaak ook gevonden kan worden.

Afbeelding (Situatie tegen Emmen in de pressing. PSV staat in een ondertal in de as.)
(Situatie tegen Twente in de pressing. PSV staat in een ondertal in de as en de aanvallende middenvelder Daan Rots komt als gevolg vrij.) Het is ook niet heel gek dat PSV in dit soort momenten kwetsbaar oogt, want een van de twee controleurs moet dus eigenlijk vrijwel altijd uitstappen op de controleur van de tegenstander. En daarmee ontstaat dus altijd de aanvallende middenvelder van de tegenstander als vrije man (zie bovenstaand voorbeeld tegen Twente). PSV katalyseert bovendien dit effect doordat de onderlinge afstanden tussen de linies niet kloppen. Vanuit de gewenste defensieve spelprincipes uit de omschakeling heeft de achterhoede de natuurlijke intentie om achteruit te lopen en in te zakken. Zodra men echter in de voorste linie denkt aan drukzetten, ook in transitiemomenten, is het belangrijk dat de achterhoede wel meebeweegt naar voren om die onderlinge afstanden te waarborgen. Net als dat men door de mandekking principes van nature meer de neiging heeft om de man te volgen (koppeltjes maken) in plaats van te focussen op het verdedigen van de ruimte, hetgeen waarbij het positioneren ten opzichten van je medespelers een belangrijk oriëntatiepunt is. Tel daarbij op dat de aanvallende middenvelder van de tegenstander vrijwel altijd de vrije man is en je creëert eigenlijk vanuit jouw eigenlijke tactische spelprincipes een vrij groot probleem voor jezelf op het veld. Oftewel, je schiet jezelf gewoon in eigen voet.

Onderstaande situatie tegen Twente is daarvoor karakteriserend, waarbij Simons en Til op de centrale verdediger zijn uitgestapt, Sangare mee moet met de linker controleur van Twente en de aanvallende middenvelder Daan Rots vrij komt. Bovendien is de laatste linie te ver teruggeplooid, waardoor enorm grote ruimtes ontstaan. Voor Sangare en Veerman zijn deze ruimtes simpelweg niet te belopen. Bij deze lange bal van Twente is het daarom ook niet gek dat men in de linies tussen middenveld en verdediging in een ondertal staat om een tweede bal te winnen.

Afbeelding (Situatie tegen Twente in de pressing. PSV staat in een ondertal in de as en de aanvallende middenvelder Daan Rots komt als gevolg vrij. De onderlinge afstanden kloppen niet en bij een eventueel duel om de tweede bal staat PSV in ondertal.)
Afbeelding (Twee situaties tegen Twente die de niet kloppende onderlinge afstanden duidelijk laten zien.)
Het is duidelijk dat PSV een aantal tactisch grote problemen heeft die leiden tot enerzijds stroef positiespel en anderzijds defensieve kwetsbaarheid. Dat creëert voornamelijk de enorme twijfels rondom de vraag of Ruud van Nistelrooij wel de geschikte man is voor PSV. Bovendien kunnen ook twijfels gezet bij zijn spelprincipes en opvattingen. Van Nistelrooij benoemt dat hij aanvallend en dominant voetbal wilt spelen, maar dat is vanuit zijn tactische spelvisie eigenlijk amper terug te zien. Dat opent op de tweede plaats ook de vraag of het type trainer Van Nistelrooij wel past bij een topclub als PSV zijnde. Op dat vlak gaan de komende weken ook interessant zijn. Want voor een aantal zaken zijn namelijk gewoon simpele oplossingen te vinden evenals dat ze makkelijk trainbaar zijn. Bijvoorbeeld de onderlinge afstanden tussen de linies, maar ook het drukzetten. Om daarbij even terug te komen op de eerder besproken situatie tegen Emmen: in dit soort situaties kan Gakpo bijvoorbeeld simpel doorstappen op de rechtercontroleur, waarbij Veerman de aanvallende middenvelder kan oppakken. Dat is een voorbeeld van een hele simpele oplossing, waarbij men opeens wel goed staat in de pressing. Of bijvoorbeeld op een andere manier te pressen waarbij niet de aanvallende middenvelder, maar een van de buitenspelers aan de contrakant van de bal doorstapt op de centrale verdediger van de tegenstander. Dat is een meer vergelijkbare manier hoe Erik ten Hag onder Ajax zijn pressing uitvoerde, waarbij je als ploeg minder agressief hoeft te kantelen. Immers hoeft je buitenspeler niet een middenvelder op te pakken. De vraagstukken hoe Van Nistelrooij dit soort tactische problemen de komende weken gaat aanpakken, gaan veelzeggend zijn over de tactische capaciteiten die Van Nistelrooij als trainer heeft.

Afbeelding (Eerder besproken situatie tegen Emmen. Een alternatief zou kunnen zijn dat Gakpo de controleur overneemt van Veerman, waarbij Veerman de aanvallender middenvelder oppikt. Men staat dan niet meer in een ondertal in de as. )
Technisch beleid
Tegelijkertijd is louter de vinger naar Van Nistelrooij wijzen ook niet helemaal terecht. PSV heeft gekozen voor hem als trainer, hetgeen wat ook duidt op een commitment naar hem toe. In een goed huwelijk moet het immers van twee kanten komen. Met betrekking tot het technisch beleid betekent het dat PSV richting Van Nistelrooij toe ook de juiste voorwaarden met betrekking tot topsportklimaat, handvatten en materiaal moet weten te creëren. Bij dat laatste kunnen ergens vraagtekens gezet worden.

PSV weet namelijk dat het met Van Nistelrooij een trainer binnenhaalt met bepaalde ideeën. Tenminste, dat is een logische veronderstelling. Van Nistelrooij hanteert bijvoorbeeld een mandekking systeem en houdt ervan om juist meer in te zakken. Dat betekend dat je ook een centraal duo nodig hebt die past binnen deze speelstijl. Oftewel, type verdedigers die groot en sterk zijn, die agressief zijn in de duels en die veel persoonlijke duels winnen. Van Nistelrooij wilt graag positiespel spelen en opbouw van achteruit. Dan is het handig dat je ook spelers hebt die de capaciteiten en specifieke eigenschappen hebben om te kunnen excelleren en exploiteren binnen een dergelijke speelstijl. Beide backs Mwene en Max zijn eigenlijk met betrekking tot het positiespel niet dergelijke type spelers die binnen zo'n stijl fitten, terwijl bijvoorbeeld Max ook defensief niet de kwaliteiten heeft voor een mandekking systeem. Datzelfde geldt voor een verdediger als Ramalho die defensief eigenlijk helemaal niet zo heel goed is en vooral teert op zijn inzicht. In het systeem van Schmidt is hij daarin een meerwaarde, waarbij het maximaal kantelen en de ruimtes klein maken zijn verdedigende gebreken grotendeels verbloemen. In het systeem van Van Nistelrooij worden juist die verdedigende gebreken openlijk bloot gelegd. Kijkend naar afgelopen transferperiode kan geconcludeerd worden dat men niet aan de voorwaarde heeft weten te voldoen om passend materiaal te kunnen bieden aan de speelstijl van Van Nistelrooij. Dat is uiteraard ook alles behalve een ideale start voor een team dat qua speelstijl opeens een hele ander koers gaat varen en daarmee dus in ontwikkeling is.

De persoon binnen PSV die hoofdverantwoordelijk is voor het transferbeleid is technisch directeur John de Jong. Kijkend naar de transferwindow die PSV dit seizoen heeft beleefd, kan op zich geconcludeerd worden dat PSV op papier per definitie geen slechte window heeft gehad. Men heeft Sangare en Gakpo weten te behouden en heeft bovendien de selectie weten te versterken met een spits die goals kan maken en een keeper die bij Nice bewezen heeft ballen te kunnen stoppen. Dat waren twee van de grootste pijnpunten kijkend naar afgelopen seizoen. PSV heeft bovendien met Simons een interessant jong talent aan de selectie weten te binden, hetgeen waar John de Jong ook zijn credits voor verdient. Anderzijds blijft knagen dat op een aantal vlakken wellicht niet goed gehandeld is en/of een aantal dubieuze uitspraken gedaan zijn.

Het begin van de transferwindow voor PSV was namelijk louter hosanna waarbij PSV eigenlijk best wel veel en best wel wat aardige aankopen wist te presenteren, nog voor het trainingskamp in de voorbereiding. Dat ging o.a. gepaard met de grote woorden dat PSV dit seizoen "over Ajax heen wou gaan" en dat men "geen grote verkoop nodig heeft".

https://www.vi.nl/pro/john-de-jong-is-d ... er-ze-heen
https://www.ed.nl/PSV/PSV-voelt-zich-fi ... ~aedb26ac/
Terwijl aan het eind van de window de geluiden doorsijpelde dat men of Gakpo of Sangare ging verkopen vanwege de financiële positie. Bovendien kwam naar buiten dat, ondanks het vermelden in het ED dat men nog een potje heeft voor een grote aankoop, geen speler meer aangetrokken kon worden wegens het overvolle salarishuis. Of dat eerste klopt, valt overigens nog te bilijken. Het jaarverslag dat nog gepubliceerd moet worden, kan daar ons meer over vertellen. Dat terzijde roepen de woorden van John de Jong kritische vragen op: waarom zit het salarishuis zo vol? Waar geeft PSV (haar) geld aan uit? En waarom zijn de berichten over de financiële positie zo tegenstrijdig met de grote woorden die John de Jong met veel bravoure aan het begin de transferwindow heeft verkondigd?

Het antwoord daarop schuilt deels in de cumulatieve transferbalans van PSV vanaf het seizoen 2019/2020 tot het heden. Voor het gemak zijn hierbij de bedragen van Transfermarkt.nl aangehouden. PSV heeft sinds de zomer van 2019/2020 71,20 miljoen in de selectie gestoken aan aankopen, terwijl PSV voor 181.72 miljoen heeft verkocht. Dat betekend dat PSV ongeveer 39% van de inkomsten uit transfers heeft geherinvesteerd in de selectie. Vermeld dient te worden dat deze bedragen bruto zijn, eventuele bonussen zullen ontbreken evenals eventuele tekenbonussen en huursommen bij transfervrije spelers ook niet altijd bekend zijn. Bovendien heeft ook Covid-19 uiteraard een financiële impact gehad op de financiën van PSV en dus mogelijk op het percentage dat geherinvesteerd kon worden uit de transferinkomsten.

Afbeelding (Staafdiagram van de transferinkomsten en -uitgaven van PSV. Het seizoen 2022/2023 ontbreekt hierbij nog. Bron: Capology)
PSV heeft vooral in eerste instantie de boot grandioos gemist in de transferzomer van 2019/2020. Men heeft in dat jaar volgens Transfermarkt.nl 33 miljoen geïnvesteerd in de selectie, hetgeen wat gelijk staat aan ongeveer 46% van het totale geïnvesteerde bedrag in de selectie over de afgelopen 4 jaar. Met dure spelers als Bruma en Baumgartl heeft PSV op dat vlak cruciale missers gemaakt waar het tot op heden nog steeds de gevolgen van ondervindt. In de jaren daarna heeft PSV vervolgens de nodige transfers gedaan die eigenlijk aansluiten binnen het verhaal van afgelopen transferzomer. Een overzicht:
  • PSV heeft in de 3 seizoenen daarop (2020/2021, 2021/2022 en 2022/2023) gemiddeld 12.73 miljoen uitgegeven aan gemiddeld 8 spelers per seizoen.
  • PSV heeft in de 3 seizoenen daarop (2020/2021, 2021/2022 en 2022/2023) 7 huurdeals afgesloten en maar liefst 8 spelers transfervrij opgepikt.
  • PSV heeft in de 3 seizoenen daarop (2020/2021, 2021/2022 en 2022/2023) slechts driemaal een transfersom boven de 5 miljoen uitgegeven.
  • PSV heeft in de 3 seizoenen daarop (2020/2021, 2021/2022 en 2022/2023) slechts aan 2 spelers geld uitgegeven die 23 jaar of jonger waren. In geen enkel geval was de speler jonger dan 21. Transfervrij heeft PSV voor de A-selectie met Simons de enige speler gehaald in de afgelopen 3 seizoen die onder de 21 was. Daarmee was hij met Sangare en Veerman de enigste drie spelers die op permanente basis vastgelegd zijn die 23 jaar of jonger zijn.
In een interview met PSV TV n.a.v. de afgelopen transferwindow heeft John de Jong het over een spanningsveld tussen een sportief en financieel perspectief waarbinnen keuzes gemaakt moeten worden en waarbinnen restricties en limieten van hogerop kunnen zorgen voor beperkingen binnen het transferbeleid. Juist dan lijkt het evident dat men creatief te werk moet gaan binnen haar keuzes en scouting, waarbij o.a. de pijlers gericht zouden moeten zijn op het creëren en halen van spelers die in de toekomst potentieel (veel) geld kunnen opleveren. PSV heeft een leger aan huurlingen gehaald, bijvoorbeeld een Hoever (rond de 2.5 miljoen aan huur + salaris) en Vinicius (rond de 2.5 aan huursom + eventueel salaris) waar het samen ongeveer minimaal 5 miljoen aan kwijt is. Een Branthwaite die PSV dit seizoen van Everton heeft gehuurd, verdient één miljoen qua salaris. Met Mvogo heeft men 2 seizoenen lang een keeper gehuurd waarvoor men 1.75 miljoen per seizoen heeft moeten betalen aan Leipzig. Vanuit de financiële context van PSV, waar de geldkraan simpelweg niet oneindig open kan, zijn dat onder de streep al met al serieuze bedragen voor spelers die amper tot weinig hebben gespeeld of die dit seizoen weinig perspectief lijken te hebben op speeltijd.

Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de transfervrije spelers en de spelers waar PSV geld aan uit heeft gegeven. Men heeft onder andere met Drommel een keeper gekocht bij een toenmalig middenmotor uit de Eredivisie en met Max een hele dure linksback die defensief zijn gebreken heeft en het best rendeert vanuit een 3-5-2 formatie. Achteraf zijn dat transfers waar een speculatief randje aan zit. Net als dat men met spelers als van Ginkel, Pröpper en een Zahavi transfervrije spelers haalt met een enorm speculatief randje die qua salaris hoogstwaarschijnlijk allemaal boven de miljoen zitten/zaten. Pröpper is namelijk immers gestopt. Om daarbij nog even in te haken specifiek op de casus Zahavi: men heeft hem gehaald voor 2 seizoenen, waarbij hij ongeveer 3 miljoen per jaar verdiende. PSV heeft afgelopen zomer Luuk de Jong gehaald voor een transfersom van 3 miljoen volgens Transfermarkt.nl, waarbij zijn salaris ongetwijfeld minimaal rond hetzelfde bedrag zal liggen als Eran Zahavi. Daarmee zou PSV dus over 5 seizoenen gezien totalitair 18.5 miljoen uitgeven aan de spitspositie voor twee spelers die al boven de 30 zijn. In het geval van Luuk de Jong valt zo'n bedrag misschien nog wel te bilijken, hoewel ook een casus gemaakt zou kunnen worden dat PSV dat geld beter kan investeren in een jonge talentvolle spits gezien de financiële positie waarin men zich bevindt. In het geval van Zahavi wordt het andermaal een heel duur grapje.

Om terug te komen op de eerdere gestelde vragen waar PSV het geld aan uitgeeft en waarom het salarishuis zo vol zit, lijkt het antwoord toch vooral in bovenstaande te zitten. Men is eigenlijk sinds de zomers van 2018/2019 en 2019/2020 meer gaan uitgeven, o.a. qua salarissen en afschrijvingen aan dure (transfervrije) spelers en huurdeals, maar zodra deze niet presteren nochtans een kwalitatieve meerwaarde lijken te zijn, is het vooral een kwestie van dweilen met de kraan open. Dat PSV topverkopen nodig heeft om operationele verliezen te kunnen dekken en zwarte cijfers te kunnen schrijven is vanuit dat perspectief niks nieuws. Dat PSV anderzijds geld uitgeeft wat geen kwalitatieve meerwaarde oplevert noch zelden significante verkopen oplevert, is daarentegen wel een cruciale reden waarom PSV in deze situaties met financiële restricties beland en er tegelijkertijd ook niet uit lijkt te komen. Een voorbeeld daarvan is de afgelopen transfer van El Ghazi. Men haalt daarmee een 27 jarige speler die in 2022 slechts 22 minuten heeft gemaakt, eenmalig in de Premier League 10 goals heeft gemaakt (waarvan 4 penalty's), voor de rest in het buitenland nooit een moyenne boven de 5 goals heeft behaald en bovendien een salaris van ongeveer 2 miljoen verdiende bij Aston Villa (bron: Capology). Al met al is het uiteindelijk onder de streep een vrij dure en speculatieve transfer voor een speler die in principe komt als 4e aanvaller, zodra Madueke weer fit is. Bovendien heeft hij zelf aangegeven in zijn eerste interview bij PSV TV dat hij wedstrijdritme mist en dat hij moet werken aan zijn consistentie. Laat dat nou net toevallig de twee punten zijn waar PSV momenteel enorm veel behoefte aan heeft. Zoals eerder benoemd, is het vanuit de eerder geschetste financiële context juist zo enorm belangrijk dat men creatief te werk gaat binnen haar keuzes en scouting, waarbij o.a. de pijlers gericht zouden moeten zijn op het creëren en halen van spelers die in de toekomst potentieel (veel) geld kunnen opleveren. De transfers die PSV doet lijken namelijk vooral uit de grabbelhoek te komen. Een eventuele huurdeal van Stengs had overigens ook perfect binnen dat plaatje gepast.

Men lijkt daarbij bovendien voornamelijk in te zetten op de noemer genaamd sportief succes, namelijk de Champions League. Of beter verwoord, een pot met goud aan het einde van de regenboog. Men heeft afgelopen zomer en ook deze zomer uitgesproken kampioen te willen worden en de Champions League te willen behalen. Men probeert dat de afgelopen twee windows te realiseren door in het begin van de window een hoop spelers te halen. Vorig seizoen waren dat Ramalho, van Ginkel, Mwene, Drommel en Pröpper. Dit seizoen waren dat Til, Hoever, De Jong, Benitez, Branthwaite en Simons. Zodra men dan het ticket voor de groepsfase behaalt, krijgt men opeens een hele flinke financiële injectie en is er ongetwijfeld meer mogelijk op gebied qua aankopen. Zodra men die groepsfase niet haalt, loopt men eigenlijk achter de feiten aan. Men moet namelijk in de competitie concurreren met Ajax die voor Eredivisie simpelweg een bepaalde financiële positie hebben gecreëerd waar PSV niet aan kan tippen. En men koppelt dat inmiddels ook een sportief succes en sterke dure transfers. Bijvoorbeeld Bergwijn en Bassey zijn spelers die in principe niet in de Eredivisie thuis horen. Niet voor niets zei Schmidt vorig seizoen al dat de verhoudingen tussen PSV en Ajax wellicht 20/80 zijn en dat PSV een uiterst goed seizoen nodig heeft, waarbij alles goed moet vallen. Dat is veelzeggend voor de kansen die PSV heeft om een direct Champions League ticket te behalen d.m.v. een kampioenschap. Tel daarbij op dat de tegenstanders die PSV treft in de voorrondes van Champions League ook van eenzelfde kaliber zijn (Monaco, Benfica, vorig jaar evt. Shaktar) en men zou zich moeten gaan afvragen hoe slim het is om op deze koers in te zetten. Het (transfer)beleid van PSV lijkt van dat betreft metaforisch gezien vooral op een spelletje dobbelen, waarbij je eenmaal zes moet gooien om zogezegd het spelletje te winnen. De kans dat men zes gooit staat gelijk aan 16,67%. De kans dat iemand negenmaal achter elkaar geen zes gooit is statistisch gezien gelijk aan 19,38%. Andermaal zou men zich moeten gaan afvragen hoe slim het is om op deze koers in te zetten.

Hoe nu verder?
De gehele aanstelling van Ruud van Nistelrooij tot op de manier waarop men deze transferperiode heeft gehandeld, laten eigenlijk kritisch gezegd zien dat er intern bij PSV iets niet goed zit. Er kunnen heel veel kritische noten gezet worden bij het beleid dat men voert om "over Ajax heen te gaan". Men zegt financieel geen topverkoop nodig te hebben, terwijl aan het einde van de window opeens berichten doorsijpelen dat men Gakpo of Sangare moet verkopen voor het einde van het huidige boekjaar om een negatief eigen vermogen en daarmee simpel gezegd financieel gezeik bij de KNVB te voorkomen. Men is uiteindelijk Gakpo bereid te verkopen voor een lagere prijs van 40 miljoen op een moment dat men geen vervanger kan halen, terwijl men eerder in de window ook had kunnen inzetten op een lagere prijs om zichzelf van beide zaken te kunnen verzekeren. Samenvattend zet PSV dus financieel all-in op een onervaren trainer met slechts één jaar ervaring in de Keuken Kampioen Divisie. Waarbij blijkt dat diezelfde onervaren trainer momenteel te dealen heeft met een hoop tactische problemen en vraagstukken die eigenlijk deels inherent zijn aan zijn eigen visie.

Als je bovenstaande woorden in acht neemt, lijken de problemen voor PSV collectieve organisatie momenteel eigenlijk vrij groot. En dat is pijnlijk, want juist deze zomer had het opstap moment geweest moeten zijn voor de periode van succes die in de komende jaren moet ontstaan. De club die namelijk komend seizoen (2023/2024) 2e wordt, verzekerd zichzelf van een tweede Champions League ticket en daarmee een pot met geld. Voor PSV is het cruciaal dat men dat ticket bemachtigd. Het feit is echter dat in Rotterdam-zuid momenteel een ploeg heel hard aan de weg aan het timmeren is om het gat richting Ajax en PSV te dichten, de twee clubs die de afgelopen jaren toch eigenlijk de top-2 hebben gevormd. En dat lijkt dit seizoen serieuze vormen aan te nemen met de 32 miljoen die Feyenoord deze window heeft geïnvesteerd in de selectie.

PSV moet zich vanuit dat perspectief achter de oren krabben en een paar cruciale vragen gaan stellen. Want de huidige manier van beleid voeren, lijkt gewoon simpelweg niet te werken. Waar willen we naar toe? Hoe willen we dat bereiken? En wat hebben we daarvoor nodig? Simpel gezegd: een beleid voeren. Men moet daarbij zichzelf ook kritisch te raden gaan of de juiste poppetjes op de juiste plek staan. Is John de Jong de man die PSV verder kan brengen en die PSV die volgende stap kan maken op basis van zijn technische beleid. Op basis van het verleden mogen daar enorme twijfels bij gezet worden. Is Ruud van Nistelrooij de juiste trainer om PSV die stap te laten maken op sportief gebied? Het zou wanbeleid zijn om nu al om het hoofd van de trainer te vragen en hem te ontslaan, maar de komende periode moet wel gaan uitwijzen of de keuze die PSV heeft gemaakt afgelopen zomer een juiste was.

Wat PSV in ieder geval in de kaart speelt, is dat PSV binnen nu en één jaar in principe gegarandeerd een bedrag van minimaal tussen de 80-90 miljoen zal gaan incasseren met verkopen van Sangare en Gakpo. Dat is een mooi en tevens belangrijk vertrekpunt voor PSV. Het valt te hopen dat men op dat moment de juiste poppetjes op de juiste plek heeft en dat men ook daadwerkelijk een uitgesproken idee, visie en beleid heeft over hoe men succes in de komende jaren wilt gaan realiseren.

Bronnen en credits
Uiteraard probs naar forumlid Grasmat voor het maken van deze toffe thumbnail.

Bronnen:
[1] https://marclamberts.medium.com/ruud-va ... 8f848e4d83

En verder geraadpleegde sites:
https://www.transfermarkt.nl/
https://www.capology.com/
https://theanalyst.com/eu/2022/08/eredi ... s-2022-23/
https://fbref.com/en/
Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. ~ Henry Ford
Gebruikersavatar
Heruone
Lid scoutingsteam
6
Berichten: 7624
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV

Ik wist niet zo goed waar ik ‘m moest plaatsen. [mention]deninho32[/mention] had iig de hoeveelheid tekens in een post moeten omhoog gooien, want anders kreeg ik een foutmelding :mrgreen: :mrgreen:

blog/view/36/De+transferwindow+van+PSV% ... ainer+Ruud
Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. ~ Henry Ford
Thijs
Lid van verdienste
6
Berichten: 15283
Lid geworden op: 1 sep 2017
Rol: Organisator Prediction League
Favoriete speler: Ronaldo Luís Nazário de Lima

Awards:

Indrukwekkend. Nog niet helemaal gelezen, maar de plaatjes maken al veel duidelijk. Respect voor hoeveel tijd je hier waarschijnlijk insteekt. Dank je wel hiervoor en de vele andere longreads die je ons al gaf.
Gebruikersavatar
Grasmat
Lid van verdienste
6
Berichten: 21095
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV
Favoriete speler: Dn Duif

Awards:

Ja maar kun je het toch efkes in 1 zin samenvatten? :whistle:

Nee geintje, top dit, alweer. Ga het eens op mijn gemakje lezen zodra ik een uurtje of twee over heb.
Gebruikersavatar
Standbeeld
Mister PSV
2
Berichten: 25061
Lid geworden op: 3 sep 2021
Clubvoorkeur: PSV

Wat Ik mij vandaag dus af zat te vragen: we hebben onze begroting inmiddels zo ingericht dat we EL moeten spelen + 9pt moeten halen om het sluitend te krijgen. Wij (als fans) zetten de standaard bij een kampioenschap. Geen kampioenschap is een gefaald seizoen. Maar geldt dit binnen PSV ook (nog) zo? Of zeggen ze het niet hardop maar vinden ze tweede worden inmiddels ook prima? Want als 2e worden prima is, dan zou je kunnen stellen dat PSV mogelijk lang(er) aan Ruud vast blijft houden als hij niet presteert. Een kampioenschap is immers mogelijk geen must waardoor een plek 1 die uit zich raakt mogelijk niet relevant is voor de directie. Daarnaast heb ik Roger volgens mij ook eens horen roepen dat het een geslaagd seizoen was vorig seizoen, waarbij doelstellingen zijn gehaald. Het lijkt er dan ook op dat PSV langzaam de lat lager moet leggen, door eigen falen. Er is een gevaarlijke tendens gaande rond de club. Missen we volgend seizoen de boot zijn we gezien. Niet alleen doordat mogelijk Feyenoord dan het 2e CL ticket pakt, maar het prijzengeld gaat wederom omhoog.
Gebruikersavatar
trouwepsvfan
Vedette
4
Berichten: 6849
Lid geworden op: 11 aug 2019
Seizoenkaart: Vak JJ
Clubvoorkeur: PSV

Voor zo’n processtuk declareer ik normaal toch minstens 12 uur bij cliënt.

Zonder gekheid: interessante materie. Ik ga het in porties eens doorlezen!
Strong and independent woman, parttime airfryer ambassadeur
Gebruikersavatar
Heruone
Lid scoutingsteam
6
Berichten: 7624
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV

Ja, hij is een beetje lang. Langer dan gedacht. Maar ik denk dat het wel een leuke insight geeft in van Nistelrooij als trainer en hopelijk ook een ander kritisch geluid t.o.v. de mainstream voetbal media.
Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. ~ Henry Ford
Karfiooltje
Nationale topspeler
2
Berichten: 1550
Lid geworden op: 23 jan 2022
Clubvoorkeur: PSV

Awards:

Je kunt zo bij de krant Heruone. Leuk genuanceerd stuk
Psv_fan
Veelbelovend talent
1
Berichten: 119
Lid geworden op: 3 sep 2022
Clubvoorkeur: PSV

Standbeeld schreef: 11 sep 2022, 18:21 Wat Ik mij vandaag dus af zat te vragen: we hebben onze begroting inmiddels zo ingericht dat we EL moeten spelen + 9pt moeten halen om het sluitend te krijgen. Wij (als fans) zetten de standaard bij een kampioenschap. Geen kampioenschap is een gefaald seizoen. Maar geldt dit binnen PSV ook (nog) zo? Of zeggen ze het niet hardop maar vinden ze tweede worden inmiddels ook prima? Want als 2e worden prima is, dan zou je kunnen stellen dat PSV mogelijk lang(er) aan Ruud vast blijft houden als hij niet presteert. Een kampioenschap is immers mogelijk geen must waardoor een plek 1 die uit zich raakt mogelijk niet relevant is voor de directie. Daarnaast heb ik Roger volgens mij ook eens horen roepen dat het een geslaagd seizoen was vorig seizoen, waarbij doelstellingen zijn gehaald. Het lijkt er dan ook op dat PSV langzaam de lat lager moet leggen, door eigen falen. Er is een gevaarlijke tendens gaande rond de club. Missen we volgend seizoen de boot zijn we gezien. Niet alleen doordat mogelijk Feyenoord dan het 2e CL ticket pakt, maar het prijzengeld gaat wederom omhoog.
Het lijkt me lastig een kampioenschap te eisen met zo een concurrent. Het is inmiddels bijna alsof je Chelsea in de Belgische competitie zet, of Barcelona in Schotland. Ga die masr eens elk jaar van die 1ste plek afhouden.
RIO
Legende
4
Berichten: 12715
Lid geworden op: 1 jul 2019
Clubvoorkeur: Wat denk je zelf

Heruone schreef: 11 sep 2022, 23:00 Ja, hij is een beetje lang. Langer dan gedacht. Maar ik denk dat het wel een leuke insight geeft in van Nistelrooij als trainer en hopelijk ook een ander kritisch geluid t.o.v. de mainstream voetbal media.
Leuk stukje, bedankt daarvoor. 1 Ding wilde ik even eruit halen (kan er nog wel meer uithalen). Drukzetten vanuit de mandekking waarbij de voorste 2 (in een 442) drukzetten. Ik zou de mandekking loslaten en overstappen naar zonedekking over het hele veld en de buitenspelers naar binnen laten kantelen en hun druk laten zetten. Dus de flanken loslaten, de 6 en 8 wijder naar de zijkant en de spits en 10 inzakken zodat je een blok van 4 hebt in de as. Tegen Feyenoord zal dit cruciaal zijn, anders wordt je gewoon kapot gespeeld door de as en verlies je met 1-3.
Gebruikersavatar
Standbeeld
Mister PSV
2
Berichten: 25061
Lid geworden op: 3 sep 2021
Clubvoorkeur: PSV

PSV_fan schreef: 12 sep 2022, 00:23
Standbeeld schreef: 11 sep 2022, 18:21 Wat Ik mij vandaag dus af zat te vragen: we hebben onze begroting inmiddels zo ingericht dat we EL moeten spelen + 9pt moeten halen om het sluitend te krijgen. Wij (als fans) zetten de standaard bij een kampioenschap. Geen kampioenschap is een gefaald seizoen. Maar geldt dit binnen PSV ook (nog) zo? Of zeggen ze het niet hardop maar vinden ze tweede worden inmiddels ook prima? Want als 2e worden prima is, dan zou je kunnen stellen dat PSV mogelijk lang(er) aan Ruud vast blijft houden als hij niet presteert. Een kampioenschap is immers mogelijk geen must waardoor een plek 1 die uit zich raakt mogelijk niet relevant is voor de directie. Daarnaast heb ik Roger volgens mij ook eens horen roepen dat het een geslaagd seizoen was vorig seizoen, waarbij doelstellingen zijn gehaald. Het lijkt er dan ook op dat PSV langzaam de lat lager moet leggen, door eigen falen. Er is een gevaarlijke tendens gaande rond de club. Missen we volgend seizoen de boot zijn we gezien. Niet alleen doordat mogelijk Feyenoord dan het 2e CL ticket pakt, maar het prijzengeld gaat wederom omhoog.
Het lijkt me lastig een kampioenschap te eisen met zo een concurrent. Het is inmiddels bijna alsof je Chelsea in de Belgische competitie zet, of Barcelona in Schotland. Ga die masr eens elk jaar van die 1ste plek afhouden.
Dan zouden we het kampioenschap hier met zijn allen los moeten laten, willen we PSV fair beoordelen. De tweede plek it is.
Massimo
Legende
6
Berichten: 12634
Lid geworden op: 21 sep 2017

Echt een uitstekend en zeer goed onderbouwt stuk [mention]Heruone[/mention]
Gebruikersavatar
Persepolis
Vedette
6
Berichten: 7236
Lid geworden op: 30 jan 2018
Clubvoorkeur: PSV

Awards:

PSV_fan schreef: 12 sep 2022, 00:23
Standbeeld schreef: 11 sep 2022, 18:21 Wat Ik mij vandaag dus af zat te vragen: we hebben onze begroting inmiddels zo ingericht dat we EL moeten spelen + 9pt moeten halen om het sluitend te krijgen. Wij (als fans) zetten de standaard bij een kampioenschap. Geen kampioenschap is een gefaald seizoen. Maar geldt dit binnen PSV ook (nog) zo? Of zeggen ze het niet hardop maar vinden ze tweede worden inmiddels ook prima? Want als 2e worden prima is, dan zou je kunnen stellen dat PSV mogelijk lang(er) aan Ruud vast blijft houden als hij niet presteert. Een kampioenschap is immers mogelijk geen must waardoor een plek 1 die uit zich raakt mogelijk niet relevant is voor de directie. Daarnaast heb ik Roger volgens mij ook eens horen roepen dat het een geslaagd seizoen was vorig seizoen, waarbij doelstellingen zijn gehaald. Het lijkt er dan ook op dat PSV langzaam de lat lager moet leggen, door eigen falen. Er is een gevaarlijke tendens gaande rond de club. Missen we volgend seizoen de boot zijn we gezien. Niet alleen doordat mogelijk Feyenoord dan het 2e CL ticket pakt, maar het prijzengeld gaat wederom omhoog.
Het lijkt me lastig een kampioenschap te eisen met zo een concurrent. Het is inmiddels bijna alsof je Chelsea in de Belgische competitie zet, of Barcelona in Schotland. Ga die masr eens elk jaar van die 1ste plek afhouden.
Wat ik net ook in het Ajax topic post: dat is helemaal niet zo. Je speelt niet 34 keer tegen Ajax, je speelt maar 2x tegen ze. Al verlies je 2x tegen ze, en winnen zij hun wedstrijden met 7-0 en wij met 1-0: haal je genoeg punten tegen de rest dan is een kampioenschap echt niet onrealistisch. Zij gaan geen 102 punten halen. Waarschijnlijk ook geen 90, maar eerder rond de 85. De vraag die je moet stellen is: kan PSV een niveau bereiken om ook dat puntenaantal te bereiken? Tuurlijk kan dat in de Eredivisie. Je vergelijking is daarom best vreemd en zwaar gechargeerd. Een 2e plek als doelstelling is sowieso vreemd. Alsof Max Verstappen als doelstelling top 3 heeft. Ja, tuurlijk haal je dat, tenzij Feyenoord een keer piekt. Dan maak je het jezelf wel erg makkelijk. Dat weet PSV ook, dus om een balans daarin te vinden communiceren zij het als "tot het einde meedoen om de titel".
Gebruikersavatar
Heruone
Lid scoutingsteam
6
Berichten: 7624
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV

RIO schreef: 12 sep 2022, 03:48
Heruone schreef: 11 sep 2022, 23:00 Ja, hij is een beetje lang. Langer dan gedacht. Maar ik denk dat het wel een leuke insight geeft in van Nistelrooij als trainer en hopelijk ook een ander kritisch geluid t.o.v. de mainstream voetbal media.
Leuk stukje, bedankt daarvoor. 1 Ding wilde ik even eruit halen (kan er nog wel meer uithalen). Drukzetten vanuit de mandekking waarbij de voorste 2 (in een 442) drukzetten. Ik zou de mandekking loslaten en overstappen naar zonedekking over het hele veld en de buitenspelers naar binnen laten kantelen en hun druk laten zetten. Dus de flanken loslaten, de 6 en 8 wijder naar de zijkant en de spits en 10 inzakken zodat je een blok van 4 hebt in de as. Tegen Feyenoord zal dit cruciaal zijn, anders wordt je gewoon kapot gespeeld door de as en verlies je met 1-3.
Mee eens. Een 4-4-2 werkt sowieso beter vanuit de zone. Daar is het echt de meest ideale formatie voor. En vanuit een mandekking systeem van waaruit je wilt gaan pressen, is eigenlijk een van de belangrijkste voorwaarden dat je continue koppeltjes op het middenveld blijft vormen. Een pressing structuur vanuit mandekking zou veel logischer een 4-3-3/4-5-1/4-2-3-1 patroon hebben. Zie bijv. Ten Hag hoe hij succesvol was met zijn pressing bij Ajax. Het enigste wat hij deed was koppeltjes vormen, Haller de bal naar een kant laten dirigeren en Antony of Tadic laten doorstappen op de centrale verdediger aan de contrakant. Dat is echt een heel makkelijk, maar effectief mechanisme zodra je dat agressief uitvoert, de onderlinge afstanden kloppen en je een mandekking structuur wilt gebruiken.
Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. ~ Henry Ford
Gebruikersavatar
De Realist
Internationale topspeler
2
Berichten: 3609
Lid geworden op: 24 okt 2021
Seizoenkaart: Vak V

Erg interessant stuk, dankje! Eigenlijk staan de buitenspelers en de backs dus vaak verkeerd om gepositioneerd. Dat het vaak te statisch en/of te langzaam gaat (strakke inspeelpass!!!) Was me al wel duidelijk.


Dit soort dingen moet de staf van PSV toch ook zien? Zo niet, kan iemand er voor zorgen dat ze dit stuk te lezen krijgen?
"Give the cup to them today" - Roger Schmidt
Balinho
Nationale topspeler
5
Berichten: 2410
Lid geworden op: 8 apr 2018

@modteam: Een betere reden om de knop voor het bedankduimpje ónder aan een post te plaatsen ipv erboven kan ik niet bedenken. #savethemousewheels #saveonesscrollingfinger
Johnnie Walker
Lid van verdienste
4
Berichten: 1928
Lid geworden op: 26 jun 2019
Seizoenkaart: Vak B
Clubvoorkeur: Philips

Awards:

Heruone schreef: 12 sep 2022, 16:47
RIO schreef: 12 sep 2022, 03:48

Leuk stukje, bedankt daarvoor. 1 Ding wilde ik even eruit halen (kan er nog wel meer uithalen). Drukzetten vanuit de mandekking waarbij de voorste 2 (in een 442) drukzetten. Ik zou de mandekking loslaten en overstappen naar zonedekking over het hele veld en de buitenspelers naar binnen laten kantelen en hun druk laten zetten. Dus de flanken loslaten, de 6 en 8 wijder naar de zijkant en de spits en 10 inzakken zodat je een blok van 4 hebt in de as. Tegen Feyenoord zal dit cruciaal zijn, anders wordt je gewoon kapot gespeeld door de as en verlies je met 1-3.
Mee eens. Een 4-4-2 werkt sowieso beter vanuit de zone. Daar is het echt de meest ideale formatie voor. En vanuit een mandekking systeem van waaruit je wilt gaan pressen, is eigenlijk een van de belangrijkste voorwaarden dat je continue koppeltjes op het middenveld blijft vormen. Een pressing structuur vanuit mandekking zou veel logischer een 4-3-3/4-5-1/4-2-3-1 patroon hebben. Zie bijv. Ten Hag hoe hij succesvol was met zijn pressing bij Ajax. Het enigste wat hij deed was koppeltjes vormen, Haller de bal naar een kant laten dirigeren en Antony of Tadic laten doorstappen op de centrale verdediger aan de contrakant. Dat is echt een heel makkelijk, maar effectief mechanisme zodra je dat agressief uitvoert, de onderlinge afstanden kloppen en je een mandekking structuur wilt gebruiken.
Dit heeft ook mijn voorkeur. De 10 op het middenveld houden en de buitenspeler laten kantelen naar de CV.

Heel goed stuk, complimenten.
Gebruikersavatar
deninho32
Site Admin
6
Berichten: 14376
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV
Favoriete speler: Vinnie Jones

Awards:

Balinho schreef: 12 sep 2022, 21:58 @modteam: Een betere reden om de knop voor het bedankduimpje ónder aan een post te plaatsen ipv erboven kan ik niet bedenken. #savethemousewheels #saveonesscrollingfinger
Afbeelding
Wie zichzelf spaart krijgt nooit rente. ~ Cor van Hout
Ik identificeer me als een lesbische cavia.
Gebruikersavatar
De Realist
Internationale topspeler
2
Berichten: 3609
Lid geworden op: 24 okt 2021
Seizoenkaart: Vak V

Die is alleen voor naar t begin van de pagina toch? In dit geval voldoende uiteraard maar stel dat [mention]Heruone[/mention] midden op de pagina het ineens op zn heupen krijgt
"Give the cup to them today" - Roger Schmidt
Gebruikersavatar
deninho32
Site Admin
6
Berichten: 14376
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV
Favoriete speler: Vinnie Jones

Awards:

Ja dat bedacht ik me ook ineens :D Zal morgen eens kijken of ik daar wat mee kan. Alhoewel.. De long reads van Heruone krijgen allemaal een eigen topic in het analyse hoekje en dat is dus altijd de eerste post :D
Wie zichzelf spaart krijgt nooit rente. ~ Cor van Hout
Ik identificeer me als een lesbische cavia.
Balinho
Nationale topspeler
5
Berichten: 2410
Lid geworden op: 8 apr 2018

[mention]deninho32[/mention] ik had 'm al, maar daarna moet je toch dat hele end weer naar beneden om de rest van de posts vervolgens te kunnen lezen. ;)

Genoeg, ik wil de kwaliteit van het topic niet nóg verder vervuilen met dit klein bier.
Gebruikersavatar
deninho32
Site Admin
6
Berichten: 14376
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV
Favoriete speler: Vinnie Jones

Awards:

Balinho schreef: 12 sep 2022, 22:45 @deninho32 ik had 'm al, maar daarna moet je toch dat hele end weer naar beneden om de rest van de posts vervolgens te kunnen lezen. ;)

Genoeg, ik wil de kwaliteit van het topic niet nóg verder vervuilen met dit klein bier.
Doen we hier:
Forumonderdelen en suggesties
Wie zichzelf spaart krijgt nooit rente. ~ Cor van Hout
Ik identificeer me als een lesbische cavia.
Balinho
Nationale topspeler
5
Berichten: 2410
Lid geworden op: 8 apr 2018

Weet ik toch, maar daar was hij inmiddels al opgepakt door die seriekinderverwekker.
Siemen
Nationale topspeler
6
Berichten: 2235
Lid geworden op: 26 aug 2017

Doe je ook iets professioneels met jouw talenten, [mention]Heruone[/mention] ?
Gebruikersavatar
Heruone
Lid scoutingsteam
6
Berichten: 7624
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV

Siemen schreef: 12 sep 2022, 23:08 Doe je ook iets professioneels met jouw talenten, @Heruone ?
Ik studeer. Mijn overige hersencellen spendeer ik aan viermaal per week bier drinken op Stratumseind :mrgreen:
Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. ~ Henry Ford

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

(Longread) De transferwindow van PSV: van kapitel Schmidt naar trainer Ruud