Soms heb je van die jaren

Columns over voetbal of hele andere zaken.
Plaats reactie
tijn0

Ik verdiep mij graag in verhalen. Verhalen zijn immers overal. Ooit heeft eens iemand geschreven dat verhalen uit 7 delen bestaan, anderen zien er zelfs 12, maar over een ding zijn ze het eens: verhalen gaan over een een held en die held gaat op reis. Een reis door diepe dalen en over hoge hoogtes. Een reis waar nooit alles vlekkeloos gaat. Sterker nog, de held gaat op een punt komen, waar alles verloren lijkt. Waar opgeven voor iedere sterveling de enige uitweg lijkt. Behalve voor de held.

Je kent het wel, je zult uiteindelijk de geschiedenisboeken in gaan als meest succesvolle F1 rijder, maar soms heb je van die jaren dat je in een directe concurrentiestrijd in Maleisië op 1 staat met nog een ronde of twee te gaan, en je motor ploft. De gemiste punten kosten je de wereldtitel.

Of je bent een behoorlijk wielrenner (met dank aan wat doping) en in het jaar dat je eindelijk Lance in Frankrijk kan pakken, rij je tijdens een tijdrit in de regen over een lepel en ga je op je plaat. Weg gele trui.

Of je bent misschien wel een van de beste schaatsers ooit, en op de 10km van de OS stuurt je coach je de verkeerde baan in. Ondanks dat je mijlenver voor de rest zou zijn geëindigd krijg je geen goud, maar een diskwalificatie. Ach, je hebt er 4 jaar voor geoefend.

Of je bent een begenadigd voetballer, kind van de legendarische club uit die Engelse arbeidersstad. Je kunt voor het eerst in een eeuwigheid een titel winnen, met jou als grote man, en je glijdt op een beslissend moment uit, waardoor de titel verloren is. Hoe pijnlijk!

Of je bent een wereldcoach, en traint een underdog in Nederland uit Alkmaar. Als door een geluk kom je in de laatste wedstrijd van het seizoen op pole position en kun je de titel binnenhengelen. Maar het lukt niet en het jaar erop gaat alles mis, waarna je ontslag overweegt.

Soms heb je van die jaren dat niets lijkt te lukken, dat het gewoon niet mag van de sportgoden. Falen maakt je geen verliezer. Je gek laten maken door falen, maakt je een verliezer. Winnaars leren van hun fouten en worden beter. En bovenal, ze gaan door.

Zoals een groot poëet eens zei: Even slikken en weer doorgaan
Even woelen en gewoon weer opstaan.

Dat is wat de held doet, na zijn dieptepunt, hij staat op. Hij leert, gaat door, verslaat die draak en brengt de schat thuis. Het is niet moeilijk om te zien dat PSV midden in die heldenreis zit. Eenieder die nu aan opgeven denkt is een klassieke antiheld, maar de echte helden weten dat na het zuur het zoet komt. En misschien, heel misschien, wel sneller dan je denkt...
Gebruikersavatar
Grasmat
Lid van verdienste
6
Berichten: 22811
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV
Favoriete speler: Dn Duif

Awards:

Duurt een jaartje of drie, maar dan heb je ook wat he. :strong:

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Soms heb je van die jaren