Joris Chotard - CVM

Hier vind je uitgebreide scoutingsverslagen van interessante spelers.
Plaats reactie
Voormalig KG
Lid scoutingsteam
5
Berichten: 4081
Lid geworden op: 7 aug 2018

Na die mooie woorden in het topic.
Plaats ik het ook hier.

Chotard
Een speler die sinds hij op de radars van het Franse voetbal is verschenen al vergeleken is met inderdaad Pirlo en Gündogan. Niet de minste lat om langs een jonge jongen in Montpellier te leggen toch zegt ook dit iets over zijn kwaliteiten.

Zoals ik eerder al had beschreven.
Wanneer Sangaré vertrekt dan is eenzelfde type terug vinden nagenoeg onmogelijk. De laatste twee seizoenen veel gekeken naar dezelfde kwaliteiten maar die zijn bijna niet te vinden of al onbetaalbaar.
2019/2020

Al sinds Chotard vier seizoenen geleden debuteerde in Ligue1 viel hij mij ook op. Dusdanig dat ik ben op het vorige forum ook al had genoemd. Een speler die ook in een rol als Guti van belang kan zijn. Betrouwbaar, enorm balvast en in zijn passing ook beslissend. Ik zat er aan te denken voor hem eens een uitgebreid stuk te maken. Alleen was er door omstandigheden nooit aan toegekomen. Chotard, een speler die iets extra's kan toevoegen aan ons huidige spelersgroep. Dit zou een enorme toevoeging zijn op dit moment en een goede vervanger voor of Sangaré of Guti in de basis.


Het seizoen 2021/22. Dit was toen Schmidt nog trainer was. Waarbij ik uit was gegaan van een verdedigende middenvelder die zijn mannetje staat in het duel, in staat is het spel te lezen en ballen te onderscheppen en wat PSV toen miste een speler die met zijn passing kansen kan forceren en creëren.

Vanuit deze invalshoek ben ik de Ligue 1 en Ligue 2 gaan analyseren en na een enkele wedstrijd met de nr 13 van Montpellier was het voor mij bizar dat er een 18 jarig jochie op het veld stond. Een jongen die messcherp een pass gaf en een tackle in kon zetten, bovenal een jongen die het spel simpel hield en geen onnodig balverlies of tackle inzet. Iets wat op de positie verdedigende middenvelder essentieel is, alleen daarom zie je ook maar weinig echt jonge spelers daar doorbreken. Hij leek al een meer ervaren speler van een jaar of 23 die al jaren in de Ligue 1 speelde. Dit was voor mij een trigger om hem te blijven volgen en sindsdien is hij gestaag alleen maar beter en constanter geworden in zijn spel.

Wat Montpellier goed heeft gedaan dat zij deze jongen heel rustig hebben gebracht hebben en hij zich gaandeweg geruisloos in het elftal heeft gespeeld. Vanaf het moment dat hij in de basis stond begon hij zichzelf al te manifesteren ten opzichte van zijn teamgenoten en de tegenstander. Een bijtertje met leidinggevende kwaliteiten voor zijn elftal.

Met 1.79cm lijkt het alsof hij het niet van zijn fysiek moet hebben, maar deze jongen is onverzettelijk op het veld. Hij bezat van begin af aan alle eigenschappen die een goede verdedigende middenvelder moet bezitten. Zijn kracht, spel beheersing in combinatie met hoge tempo, doorzettingsvermogen en inzicht om te anticiperen op waar de bal terecht komt. Onderscheidend is zijn eerste aanname die nagenoeg perfect is en zijn goede tackle zorgen ervoor dat hij de bal vaak aan de voet heeft. Dit is een voordeel want wat is hij comfortabel aan de bal, een functionele en goede techniek. Zijn traptechniek zowel kort als lang, en met standaardsituaties is ook goed.
Intussen is hij nu al jaren achtereen de steunpilaar op het middenveld en zich zeer bewust van zijn omgeving op het veld, in staat om ook zijn teamgenoten te sturen.
Dit maken het een fantastische 'saaie' speler om naar te kijken. Perfect om zo'n speler op een belangrijke plek te hebben in het elftal.
Saai? Het is geen saaie vent, alleen hij heeft niet de flair van een speler waar iedereen voor naar het stadion komt. Het is geen dribbelaar of een man van een actie. Hij kan wel mensen met zijn traptechniek op de banken krijgen. Hij staat niet bovenaan in de statistieken, want deze speler cijfert zichzelf weg voor het elftal.

Kwaliteiten
- leider op het veld
- inzicht
- goed in opbouwen
- met zijn snelheid voor spelers kruipen om een bal te onderscheppen.
- verliest zelden de bal
- aanvallend van meerwaarde; door zijn razendsnelle manier van omschakelen en een beslissende pass geven.
- verdedigend van meerwaarde; zijn vaardigheden in tackelen en mandekking stellen hem in staat altijd goed positie te vinden om de tegenstander te dekken of te belemmeren.

Binnen het elftal van Montpellier kun je eigenlijk wel stellen dat de aanval bij hem begint en hij ook leiding geeft aan de activiteiten van de verdediging.
Mede hierdoor leek het mij een perfecte vervanger voor Guti of Sangaré eerder. In zijn passing en het neerzetten van de verdediging had hij wat extra's kunnen toevoegen aan het elftal. Echter met Bosz is de verdedigende organisatie enorm belangrijk en het snel de bal terug veroveren. Hierin is Chotard al een aantal seizoenen enorm onderscheidend geweest. Niet dusdanig als Sangaré of Vinicius Souza, maar voetballend en opbouwend wel sterker.

Verbeteren of minpunten:
- gebrek aan flair
- kopballen
Hij is zoals ik al eerder aangaf geen flitsende speler met een goede dribbel, actie en ook is het geen afmaker. Echter voor een verdedigende middenvelder heeft hij alle eigenschappen om in de komende jaren door te groeien richting de Europese (sub)top


https://www.google.com/url?sa=t&source= ... iNiFTMfQLH
Ook Totalfootballanalysis heeft hem na een jaar benoemd als onopvallende speler die waarschijnlijk niemand had verwacht op deze lijst.
Chotard is a product of the youth system at Montpellier, although as a young player, he was subject to interest from Sochaux and Marseille as well. He is a midfielder who has the capacity to play either as a ‘6’ or an ‘8’ in the midfield although he is more of a passer and ball progressor by profile than a midfielder who will look to break forward to get into the final third and to create openings for himself or teammates. His performances, especially for the French U21 side, have already led to interest building in the midfielder from within France and around Europe.

From a data perspective, last season he perhaps stood out the most in pass success %, where he was in the 58th percentile despite playing for a side who were not overly focused on possession of the ball. Interestingly, he also played well in the defensive phase in terms of his positioning, which accounts for blocks and interceptions, as he was in the 75th percentile.
Going forward, we would expect Chotard to be in demand. Expect to see him linked with a series of the bigger clubs in France over the course of this season and then to kick on in terms of his outputs across the board.
https://fbref.com/en/players/7909ffa4/s ... ing-Report
Zijn verdedigende stats en dan met name met balveroveringen en bal onderscheppingen zijn bijzonder goed.

https://fbref.com/en/players/7909ffa4/a ... mpetitions
De afgelopen jaren steeds constanter en beter geworden.


Nieuwste video over Chotard 22/23


Ik verwacht dat hij heel veel centen moet kosten en dat hij inderdaad in de belangstelling staat van de grotere clubs in Frankrijk zoniet Europa. Dit zou een geweldige vervanger van een van beiden zijn.

Groet,
VKG
Eindhovenvoetbal
Nationale topspeler
3
Berichten: 2837
Lid geworden op: 25 aug 2020

Helaas bleek de belangstelling uit de dikke duim van die bron te komen, want dit klinkt echt als de perfecte 6 voor PSV.
Gebruikersavatar
Juancho
Legende
6
Berichten: 24195
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV

Er is toch 0 serieuze bron info over hem en PSV?
“Trance is my Sanctuary where Emotions, Freedom and Spirituality meet”
Gebruikersavatar
Ren Höek
Vedette
5
Berichten: 9195
Lid geworden op: 17 jul 2018
Clubvoorkeur: PSV

Waar wordt geclaimd dat PSV interesse zou hebben dan?
Daarbij lekt bijna niets uit bij PSV, dus bij eventuele interesse is de kans zeer groot dat wij er allemaal niets vanaf weten.

Mooi stuk @Voormalig KG (Y)
Klinkt als een bijna ideale 6 voor Bosz.
“Never argue with an idiot.
They will drag you down to their level and beat you with experience.”
Gebruikersavatar
psvgouda
Vedette
3
Berichten: 7997
Lid geworden op: 13 apr 2021
Seizoenkaart: Vak P
Clubvoorkeur: Nou ja! Wanne vraag

Laat Peter z’n beste Frans maar eens afstoffen
Gebruikersavatar
Tyyne
Basisspeler
1
Berichten: 444
Lid geworden op: 24 jun 2022
Clubvoorkeur: PSV

Goed stukkie en top speler, maar ik kan me niet voorstellen dat hij zou komen. Misschien tegen het einde van de window als er geen grotere club voor hem komt.

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Joris Chotard - CVM