Analyse: PSV schiet vooral zichzelf in eigen voet

Hier vind je de analyses van negentiendertien.nl
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Heruone
Lid scoutingsteam
6
Berichten: 7346
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV

Waar PSV voor de interland break een crisis leek af te wenden door op karakter te winnen van Feyenoord, heeft men echter na de interland break misschien wel letterlijk de flessen olie voor op het vuur staan uitdelen. In het hoge noorden uit bij Cambuur ging PSV figuurlijk hard door het ijs, waarmee de twijfels rondom PSV en misschien ook wel rondom de trainer Ruud van Nistelrooij alleen maar lijken toe te nemen. Een analyse over waarom PSV door tactische keuzes binnen de defensieve organisatie vooral reageert in plaats van controleert.

In 2011 kwam in het Engelse voetbal vakblad FourFourTwo een artikel online van Ben Welch met Michael Carrick waarin verdiepend ingegaan werd op defensieve organisatie zonder bal. De ex-prof van Manchester United benoemde daarin het volgende:

“If you’re playing the holding role in a central three in midfield, you’re screening the two centre-halves and stopping the service getting to the opposition’s forwards. If the game is being played at 100mph, don’t get carried away with what’s happening – positioning is the key. (...) If the opposition floods the midfield and one of their forwards drops deep, you have to get information from your centre-halves. If you’ve got to keep looking over your shoulder you can’t see what’s happening in front of you. Angle your body so you’re in a position to cut out passes to their centre-forwards, but also be able to face the play. If the opposition get the ball in between you and your centre-halves, they’re running forward and you’re running back – and then you have a problem. (...) Avoid getting dragged out wide, leaving space in the middle for players to run into – this puts your centre-backs under pressure. Sometimes the danger is out wide and you’ve got to deal with it, but make sure you’ve got cover. But if you’re being hit on the counter-attack and you’re the only midfielder, you don’t want to be going out wide – let them have it and try to delay them so you can get bodies back. (...) Shut off the angles. If you press the player on the ball you’re creating space in behind you and they can pass into that space. Force the opposition to play the ball where you want. Do this by stepping off the player you’re marking and drawing them into a pass, then trying to intercept it."

De les die Carrick probeerde mee te geven? Durf je man los te laten en de tegenstander te controleren in zones waar de tegenstander niet gevaarlijk is en waar jij wilt dat zij de bal hebben. Of zoals in voetbal jargon gezegd: hanteer zonedekking. Opvallend genoeg zijn dat opvattingen die haaks op de spelideeën van trainer Ruud van Nistelrooij staan. Ruud van Nistelrooij lijkt immers vooral bij een defensieve organisatie met mandekking als voornaamste spelopvatting te zweren.

In de 43e minuut tegen Cambuur is dat goed terug te zien in onderstaande situatie. PSV is teruggeplooid op eigen helft en heeft eigenlijk overal koppeltjes gevormd over het veld. Door deze spelopvatting van Ruud van Nistelrooij wordt Sangare helemaal naar de zijlijn weggetrokken door zijn man die een diepte loopactie maakt. Hierdoor kan de onderlinge afstand tussen Veerman en Sangare echter niet gewaarborgd blijven, want zowel Sangare als Veerman staan gebonden aan hun directe tegenstander. Immers, het voornaamste uitgangspunt van mandekking is dat je je man blijft volgen. Desalniettemin oogt onderstaande situatie op het eerste gezicht totaal niet gevaarlijk.

Afbeelding
Cambuur speelt de bal terug en gaat namelijk op zoek naar een nieuwe mogelijkheid tot opbouwen. Hierbij verplaatsen zij logischerwijs de bal van kant. 10 seconden na het bovenstaande shot waarbij Sangare weggetrokken werd aan de zijlijn, ontstaat de volgende situatie waarbij Cambuur opnieuw gaat opbouwen via diens rechter centrale verdediger. Wat opvalt is dat de onderlinge afstand tussen Sangare en Veerman andermaal te groot is. Dit heeft te maken met de situatie in het vorige shot waarbij Sangare uit de as wordt weggetrokken en aan de zijlijn een loopactie van zijn directe tegenstander moet volgen. Wat bovendien opvalt, is het positioneren van Til die zijn positioneren duidelijk heeft gebaseerd op de controleur van Cambuur als voornaamste oriëntatiepunt.

Afbeelding
Dit leidt er eigenlijk toe dat heel simpel een passinglijn open komt te liggen richting de spits, in dit geval Tom Boere. Die kan aannemen en zichzelf vrij draaien om een vervolgoptie te vinden. Obispo moet in dit geval uitstappen en wordt daarmee weggetrokken uit de as. Hij verliest in dit geval zijn persoonlijke duel. Op de rechterflank van PSV is te zien dat Teze in een 2vs1 ondertal situatie staat. Dat heeft deels te maken met dat Saibari gebonden staat aan zijn directe tegenstander en deels met de keuze van Sangaré die besluit in het vorige shot zijn man los te laten om de onderlinge afstand met Veerman proberen te herstellen (en daarmee de as af te schermen).

Afbeelding
De directe tegenstander van Veerman, de middenvelder van Cambuur met rugnummer '8', doet vervolgens een slimmigheidje door zich met een loopactie in de zestien te positioneren bij Branthwaite als een soort van spits. Veerman moet op dat moment Max rugdekking bieden en een 3vs2 situatie ontstaat voor Cambuur in de zestien tegen Branthwaite en Teze, waarbij de bal vanaf een gevaarlijke plek ingedraaid kan worden en de as door het uitstappen van Obispo helemaal open ligt. In dat gat duikt vervolgens Boere die bijna de bal kan binnen tikken, nadat Teze en Branthwaite in ondertal geklopt worden in de lucht.

Afbeelding
Afbeelding
Bovenstaande sequentie aan gebeurtenissen typeren voornamelijk waarom PSV in de defensieve organisatie zo kwetsbaar oogt. Men schiet vooral zichzelf in de voet. Obispo valt in deze situatie namelijk weinig te verwijten. Lopende mensen zijn gewoon extreem lastig te verdedigen. En hoewel hij zijn persoonlijke duel eerder moet winnen, kan men vanuit tactisch oogpunt niet met zulke risico's speculeren op het vraagstuk of iemand wel of niet zijn persoonlijke duel wint. Net als dat ook geldt voor Teze en Branthwaite die in ondertal staan. Juist daar zit het grote achterliggende probleem die ervoor zorgt dat PSV defensief achter de feiten aanloopt. Het sluit eigenlijk aan bij de woorden van Carrick die aan het begin geciteerd werden: verdedig de ruimte, niet de tegenstander. Zodra je de tegenstander je belangrijkste oriëntatiepunt is, loop je feitelijk achter je man aan.

In theorie kan dat overigens werken, maar in de praktijk is dat zelden het geval. Het mandekking principe teert zoals gezegd vooral op het gebonden blijven aan je tegenstander, maar zodra tegenstanders met slimme loopacties spelers gaan isoleren en weglokken, kan er een enorm groot speelveld ontstaan waarin spelers persoonlijke duels in grote ruimtes moeten uitvechten. Zoals Carrick verwoordt: "Avoid getting dragged out wide, leaving space in the middle for players to run into – this puts your centre-backs under pressure". Dat was in bovenstaande sequentie duidelijk te zien. Onderstaand fragmenten zijn daar ook een goed voorbeeld van in de pressing van PSV waarbij Til verleid wordt tot het volgen van zijn directe tegenstander richting de zijlijn/breedte, waarmee er opeens een zee van ruimte ontstaat voor resp. de linker en rechter centrale verdediger van Cambuur om in te kunnen dribbelen.

Afbeelding
Afbeelding
Bovendien moeten spelers in bepaalde situaties wel degelijk de ruimte verdedigen. Neem bijvoorbeeld Veerman die rugdekking moet leveren aan Max. Met als gevolg dat daardoor wel zijn man vrijkomt in de zestien. En waardoor Teze en Branthwaite in ondertal terecht komen. Net als dat Sangare bijvoorbeeld ervoor kiest om vanaf een bepaald moment de ruimte te verdedigen, en dat is geen gekke keuze, maar daarmee komt Teze wel in een 2vs1 ondertal situatie te staan. Pure mandekking werkt alleen als iedereen 90 min lang strak op zijn tegenstander geplakt staat. Daarop speculeren is echter een utopie.

Het feit dat PSV daarop wel degelijk blijft speculeren, voedt toch vooral voer voor discussie of Van Nistelrooij wel een geschikte en tactisch capabele trainer is om PSV te leiden. FC Twente toonde een maand geleden aan dat PSV uitlokken i.c.m. simpele loopacties ervoor zorgt dat men zeer gemakkelijk de defensieve organisatie van PSV aan het wankelen kan brengen. Sangare en Veerman komen dan in grote ruimtes terecht die zij niet kunnen belopen. Vanuit die ruimtes kan de tegenstander tweede ballen winnen om verder te kunnen voetballen. Die succesformule om PSV te bespelen, heeft Cambuur vandaag andermaal onderstreept. Hoewel de prestaties van beide ploegen enorm knap zijn, mag de belangrijkste kanttekening wellicht wel bij PSV zelf gezet worden. PSV schiet namelijk vooral zichzelf in de voet met de huidige manier van verdedigen. Een oud Hollands gezegde luidt dat normaliter een ezel zichzelf niet twee keer tegen dezelfde steen aanstoot. De komende weken lijkt het dat men daar echter helaas toch wel van uit mag gaan.
Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. ~ Henry Ford
milansandro
Vedette
5
Berichten: 8584
Lid geworden op: 4 feb 2018

Nul vertrouwen in Ruud dat hij zijn speelwijze gaat veranderen..
Liever nog gaat hij op oude voet verder hopende dat zijn spelers zijn speelwijze simpelweg beter gaan hanteren..
It's the road to nowhere..
Go Woke go Broke..
Ricardo Zamora
Geselecteerd voor Oranje
5
Berichten: 812
Lid geworden op: 9 aug 2018
Clubvoorkeur: PSV

Mooi stuk Heruone. We hebben dus een speler als Guti nu nodig op het middenveld. Vorig jaar zocht Sangaré ook de diepte met loopacties.En zette Schmidt Guti ernaast om de ruimte/zone te scannen en intercepties uit te voeren waar dat nodig was. Ik baalde al hard toen Roger niet door wilde gaan, nu nog harder. Er zat de tweede helft van het vorige seizoen een flink stijgende lijn in.
‘Zijn we er toch weer ingetuind’.
Siemen
Nationale topspeler
6
Berichten: 2129
Lid geworden op: 26 aug 2017

Ricardo Zamora schreef: 02 okt 2022, 08:34 Mooi stuk Heruone. We hebben dus een speler als Guti nu nodig op het middenveld. Vorig jaar zocht Sangaré ook de diepte met loopacties.En zette Schmidt Guti ernaast om de ruimte/zone te scannen en intercepties uit te voeren waar dat nodig was. Ik baalde al hard toen Roger niet door wilde gaan, nu nog harder. Er zat de tweede helft van het vorige seizoen een flink stijgende lijn in.
In dat stuk van Heruone wat je mooi vond, las je dat het gaat om de (collectieve) tactiek. Het is mij een raadsel waarom je dan denkt dat we één specifieke speler nodig hebben.

Goede beschrijving [mention]Heruone[/mention] . Het had ook wederom kunnen gaan over de grote afstanden tussen defensie en voorhoede.
Gebruikersavatar
Persepolis
Vedette
5
Berichten: 6585
Lid geworden op: 30 jan 2018
Clubvoorkeur: PSV

Awards:

Ricardo Zamora schreef: 02 okt 2022, 08:34 Mooi stuk Heruone. We hebben dus een speler als Guti nu nodig op het middenveld. Vorig jaar zocht Sangaré ook de diepte met loopacties.En zette Schmidt Guti ernaast om de ruimte/zone te scannen en intercepties uit te voeren waar dat nodig was. Ik baalde al hard toen Roger niet door wilde gaan, nu nog harder. Er zat de tweede helft van het vorige seizoen een flink stijgende lijn in.
Zoals hierboven al gezegd, het gaat echt niet om 1 speler. Het gaat om het hele team, en vooral hoe er tactisch verdedigd wordt als team. Daar gaat Guti niks aan veranderen. Schmidt hanteerde wél zone verdediging waardoor zoiets kon werken. In het huidige systeem zou ook Guti overal met z'n man moeten meelopen en komt er van dat zone scannen en intercepties weinig terecht. Dat is iets wat Sangaré en Veerman ook prima kunnen, als dat het tactiek was.
Sjefke
Jeugdspeler
2
Berichten: 31
Lid geworden op: 22 sep 2021
Seizoenkaart: Vak R
Clubvoorkeur: PSV

Goed stuk idd. Bizar hoe ver onze middenvelders soms uit elkaar staan. Dan zie je ook dat Veerman het erg moeilijk krijgt, die moet nu hele grote ruimtes verdedigen. Al heeft iedereen daar moeite mee ook een Sangare. Je kan je bijna niet voorstellen dat ze daadwerkelijk de opdracht gekregen hebben om mandekking te spelen, dat deden wij 10 jaar geleden in de hoofdklasse al niet meer.
RIO
Legende
4
Berichten: 12429
Lid geworden op: 1 jul 2019
Clubvoorkeur: Wat denk je zelf

Mandekking werkte tegen Feyenoord en dus hield Ruud dit aan, maar tegen de meeste tegenstanders in de Eredivisie hoef je geen mandekking te spelen omdat je in principe betere spelers hebt en dus een beter team, maar dat gaat dus niet op onder Ruud. Net zoals je corners in de zone verdedigd, moet je dat over het veld ook doen. Er was geen middenveld, het werd constant overlopen en er was zoveel ruimte dat zelfs een Cambuur er goed gebruik van maakte.
Gebruikersavatar
psvgouda
Vedette
2
Berichten: 6966
Lid geworden op: 13 apr 2021
Seizoenkaart: Vak P
Clubvoorkeur: Nou ja! Wanne vraag

Pure mandekking, of zonedekking: beide vormen van verdedigen functioneren alleen dán optimaal als ze als team worden uitgevoerd, zonder slaapmomentjes en wat dies meer zij. Bovendien lijkt het ons te ontbreken aan een 'leider' in het veld die het spel kan lezen, bij voorkeur een middenvelder. Zoals bijvoorbeeld ene Guardado ooit deed. Niet iedereen kan dat
RIO
Legende
4
Berichten: 12429
Lid geworden op: 1 jul 2019
Clubvoorkeur: Wat denk je zelf

Dat zou Luuk moeten zijn en in mijn ogen ook een Veerman/Sangare, maar die laatste 2 hebben dat dus niet.
Gebruikersavatar
Ren Höek
Vedette
5
Berichten: 8794
Lid geworden op: 17 jul 2018
Clubvoorkeur: PSV

psvgouda schreef: 02 okt 2022, 10:50 Bovendien lijkt het ons te ontbreken aan een 'leider' in het veld die het spel kan lezen, bij voorkeur een middenvelder.
Wat heb je hieraan als je instructies van de trainer dient te volgen?
Heel fijn als bijv. Sangaré ziet en aangeeft dat mandekking niet werkt, maar wat verwacht je dan van hem? Dat hij heel de tactiek overboord gooit en iedereen opdracht geeft zonedekking te gaan hanteren?

De gebruikte tactiek van Ruud werkt niet, zo simpel is het. Helaas.
Tegen Feyenoord ging de mandekking een uur lang uitstekend, mede omdat Feyenoord ook wilde voetballen en PSV overal aan het doorjagen en druk zetten was. Cambuur daarentegen zakte simpelweg in, lokte de middenvelders van PSV weg en maakte vervolgens gebruik van de enorme ruimte op het middenveld die daardoor ontstond. Zoals Twente dat eerder ook al deed. En dan is zelfs Cambuur te sterk voor PSV, door een relatief simpele tactische aanpassing.

Dat mag en moet Ruud zich kwalijk nemen en ik heb er helaas heel weinig vertrouwen in dat het nog goed gaat komen.
“Never argue with an idiot.
They will drag you down to their level and beat you with experience.”
Gebruikersavatar
ziege maar ook zagge
Lid van verdienste
6
Berichten: 29387
Lid geworden op: 27 aug 2017
Clubvoorkeur: Jawadenktezelf

Awards:

Ren Höek schreef: 02 okt 2022, 11:54Wat heb je hieraan als je instructies van de trainer dient te volgen?
Instructies vooraf zouden voldoende moeten zijn zodat er in het veld onderling niet meer gecoached hoeft te worden? Volgens mij is dat niet per sé enorm realistisch en ook niet hoe succesvolle teams werken. Maar ik kan het mis hebben?
Пу́тін — хуйло́ • Putin – khuylo!
Gebruikersavatar
Ren Höek
Vedette
5
Berichten: 8794
Lid geworden op: 17 jul 2018
Clubvoorkeur: PSV

ziege maar ook zagge schreef: 02 okt 2022, 12:07 Instructies vooraf zouden voldoende moeten zijn zodat er in het veld onderling niet meer gecoached hoeft te worden? Volgens mij is dat niet per sé enorm realistisch en ook niet hoe succesvolle teams werken. Maar ik kan het mis hebben?
Het gaat niet om coaching, het gaat er in dit geval om dat een speler de hele tactiek om zou moeten gooien.
Want ook een speler als Guardado in zijn goede tijd zou er niet voor kunnen zorgen dat de ruimte op het middenveld mysterieus verdwijnt, die ruimte ontstaat namelijk door tactische beslissingen van Ruud. En de enige wijze om dit aan te passen is een flinke wijziging in de tactiek, o.a. zondekking i.p.v. mandekking.

Dat kan een speler niet doen, dat is de taak van de trainer.
“Never argue with an idiot.
They will drag you down to their level and beat you with experience.”
Mr.Unibet
Vaste waarde in elftal
2
Berichten: 587
Lid geworden op: 5 jun 2021
Seizoenkaart: Vak H

Of je nu mandekking speelt of zonedekking, in beide gevallen zou je niet zo exposed moeten worden zoals tegen Cambuur. Vaak is het ook gewoon kwaliteit gekoppeld aan mentaliteit. Tuurlijk kun je deze beelden tonen om te laten zien waar het mis gaat, maar in beginsel gaat het al mis met de halfbakken instelling. Wellicht weet Van Nistelrooij ook niet juist te motiveren, hoe dan ook, ik vind de selectie ook enorm matig en zulke potten (waarin een tegenstander tot op het bot gemotiveerd is om je een pakkie te geven) zie je precies wie er niet thuis geven of vooral niets extra kunnen brengen.
Gebruikersavatar
ziege maar ook zagge
Lid van verdienste
6
Berichten: 29387
Lid geworden op: 27 aug 2017
Clubvoorkeur: Jawadenktezelf

Awards:

Ren Höek schreef: 02 okt 2022, 12:14Het gaat niet om coaching, het gaat er in dit geval om dat een speler de hele tactiek om zou moeten gooien.
Haal jij dat uit de woorden van [mention]psvgouda[/mention]? Hij stelde volgens mij alleen dat er een leider mist.

En daar ben ik het wel mee eens. Gisteren had Ruud daarom misschien beter Marco kunnen brengen.
Mr.Unibet schreef: 02 okt 2022, 12:42Wellicht weet Van Nistelrooij ook niet juist te motiveren
Zo'n gevoel had ik ook bij de Rangers: een compleet verkeerde instelling, veel te angstig en Ruud zelf was daar niet bepaald een uitzondering op zal ik maar zeggen. Maar ja, Ruud komt dan ook pas net kijken en de belangen waren gigantisch. Hij mist daar zelf coaching in, heb ik het idee. Fled is niet de persoon die daar naar mijn gevoel veel aan bij kan dragen.
Пу́тін — хуйло́ • Putin – khuylo!
Massimo
Legende
6
Berichten: 12185
Lid geworden op: 21 sep 2017

Dat is ook precies het probleem. Niet zozeer de collectieve offday gisteren waar niemand ook maar zelfs een redelijke wedstrijd speelde, maar dat het tactisch niet klopt in zowel balbezit als balbezit tegenstander. Als het team in beide gevallen beter zou staan dan zijn Veerman en Sangaré opeens toppers en spelen ze vrijwel elk middenveld ondersteboven. Ook als er druk op ze wordt gezet.

Als je nog veel verkeerde afstemmingen ziet, maar wel weet waar het naar toe gaat dan is het prima. Dat is nu niet het geval en daardoor gaat er zoveel fout en worden er ook meer persoonlijke fouten gemaakt. Dat PSV met mijns inziens een fatsoenlijke keeper slechts 1x de nul heeft gehouden zegt natuurlijk ook heel veel. Als Van Nistelrooij aan zijn manier van voetballen gaat vasthouden en zich niet gaat aanpassen van wat hij vooraf in gedachten had dan gaat het nog een heel moeizaam seizoen worden waar minimaal plek 2 verre van een zekerheid zal gaan worden. Laat staan om te denken aan een kampioenschap. Zoekende in je vaste basis in deze fase is nog helemaal niet erg en dat gaat gepaard met wisselvalligheid, maar het probleem zit hem in de tactische invulling die op meerdere vlakken voor geen bal kloppen.
Gebruikersavatar
psvgouda
Vedette
2
Berichten: 6966
Lid geworden op: 13 apr 2021
Seizoenkaart: Vak P
Clubvoorkeur: Nou ja! Wanne vraag

Ren Höek schreef: 02 okt 2022, 11:54
psvgouda schreef: 02 okt 2022, 10:50 Bovendien lijkt het ons te ontbreken aan een 'leider' in het veld die het spel kan lezen, bij voorkeur een middenvelder.
Wat heb je hieraan als je instructies van de trainer dient te volgen?
Heel fijn als bijv. Sangaré ziet en aangeeft dat mandekking niet werkt, maar wat verwacht je dan van hem? Dat hij heel de tactiek overboord gooit en iedereen opdracht geeft zonedekking te gaan hanteren?

De gebruikte tactiek van Ruud werkt niet, zo simpel is het. Helaas.
Tegen Feyenoord ging de mandekking een uur lang uitstekend, mede omdat Feyenoord ook wilde voetballen en PSV overal aan het doorjagen en druk zetten was. Cambuur daarentegen zakte simpelweg in, lokte de middenvelders van PSV weg en maakte vervolgens gebruik van de enorme ruimte op het middenveld die daardoor ontstond. Zoals Twente dat eerder ook al deed. En dan is zelfs Cambuur te sterk voor PSV, door een relatief simpele tactische aanpassing.

Dat mag en moet Ruud zich kwalijk nemen en ik heb er helaas heel weinig vertrouwen in dat het nog goed gaat komen.
Denk dat je mijn post niet leest zoals ik deze heb bedoeld... Kort en goed: geen enkele tactiek (of het nu mandekking of zonedekking is) functioneert zonder teamdiscipline. Alleen maar dat, wmb open deur. Volgens mij heb jij dat ook wel eens in een van jouw uitgebreide analyses met wat andere woorden gezegd (bijv. je opmerking dat de linies niet - gelijktijdig en met de zelfde intensiteit - samenwerken bij het drukzetten). In jouw woorden: instructies van de trainer volgen, maar dan wel a l l e m a a l. Daarnaast kun je de gevolgde tactiek onder de loep nemen en daar plaats ook ik mijn vraagtekens bij, net als jij. Maar dat was even niet mijn verhaal. Ik draai dus wel jouw redenering om, dat dan weer wel...
Gebruikersavatar
Heruone
Lid scoutingsteam
6
Berichten: 7346
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV

Het heeft niks te maken met instelling. Iedereen loopt er actief bij. Iedereen maakt (ontzettend) veel meters terug, werkt hard, beloopt veel. De gehele uitvoering klopt alleen niet. En dat is niet gek. PSV hanteert een idee vanuit de jaren '90'. Mandekking over het gehele veld als defensieve organisatie vanuit een laag blok werkt gewoon simpel weg niet. Net als dat een veld van bijna 50 meter lang en 69 meter breed = 3450 m^2 niet te belopen is.

Afbeelding

Iedereen benoemt het ontslag van Ruud nu als een opportunistische beslissing waarmee PSV zichzelf ongeloofwaardig maakt, maar ik zou het pas ongeloofwaardig vinden als men op deze manier nog tot na de winterstop blijft doormodderen.

Ik vond onderstaand shot ook zo veelzeggend:

Afbeelding

Til en Gakpo staan gewoon gebonden aan hun man samen met Simons op 1 lijn. Daarmee staan 3 mensen achter de bal. Maar Til en Gakpo voeren hun opdracht gewoon goed uit, want Til bindt de controleur van Cambuur en Gakpo de rechtsback. Veerman staat gebonden aan nummer 8 Cambuur, Sangare aan de LCM (Paulissen was dat volgens mij). Beide worden helemaal uit elkaar getrokken. Beide kiezen dan ervoor om te improviseren en de as logischerwijs wat meer te knijpen, maar daarmee laten ze hun man los. Gevolg van dat ze eerder weggetrokken waren en juist wel de tactische opdracht van Van Nistelrooij uitvoerde. Doordat Til en Gakpo allemaal gebonden staan aan hun man kan de LCV van Cambuur gewoon zo simpel het middenveld indribbelen. Met op eigen helft 7 man achter de bal in een possessie van de tegenstander is het totaal niet gek dat PSV de ruimte niet kan verdedigen (want ja, het draait uiteindelijk om ruimtes en niet om mandekking). En daarmee kan de LCV van Cambuur eigenlijk weer heel makkelijk de 2vs1 op de rechterflank tegen Teze exploiteren.

PSV mist sowieso kwaliteit, laten we dat even voorop stellen. En ik denk dat Schmidt deze selectie vorig jaar beter heeft laten lijken dan dat die daadwerkelijk was. Maar het is ook evident dat dat ten grondslag lag aan een tactisch sterk onderlegde trainer die zijn team daarin wist te ontwikkelen en nav tactiek het maximale eruit wist te halen. Het is een discussie op zich of dit PSV kwalitatief beter is dan vorig seizoen, maar ik denk dat het elkaar niet extreem veel ontloopt. Stel je dan de hypothetische situatie voor van een roedel wolven die op jacht gaat. Roedel A met de ultieme skillset van snelheid, intuïtie en agressiviteit. In principe bezitten zij alle kwaliteiten die nodig zijn in de jacht tot in het verfijnde. En roedel B, een roedel die op alle skills net wat minder is dan A, maar als collectief te werk gaat in tegenstelling tot roedel A die individueel jagen. Als je een model hiervan zou maken en het zou simuleren, is het lastig te voorspellen wie aan het einde van de dag de meeste prooien heeft gevangen. Of in de context van voetbal, wie de drie punten pakt. In dat scenario bevindt PSV zichzelf metaforisch gezien nu. Op basis van hun skillset die beter is dan anderen, winnen ze wedstrijden. Maar op basis van de tactische werkende collectiviteit van tegenstanders gaat dit moeizaam en/of met puntenverlies. Stel je voor dat beide roedels dezelfde skillset zouden hebben en het primaire verschil is dat roedel A individueel jaagt en roedel B als collectief, dan zou het resultaat eenzijdig zijn. Roedel B jaagt het meest effectief. Die situatie wilt PSV bereiken. Een trainer die een tactisch collectief/speelwijze kan vormen en ontwikkelen waarbinnen (kwalitatief goede) spelers kunnen excelleren.

Velen vinden het opportunistisch en gezichtsverlies voor PSV om Ruudje eruit te kelderen, maar met het oog op volgend seizoen waarin de belangen zo immens groot gaan worden met 2e CL ticket, is het voor PSV alleen maar te hopen dat zij een tijdig einde maken en niet blijven aanmodderen op deze doodlopende weg. Ik hoop echt, en dat is niet iets wat supporters horen te zeggen, dat PSV gewoon donderdag en zondag tegen Zurich en Heerenveen tering hard op z'n bek gaat en dat het daarmee einde verhaal is. Want als dit het resultaat is na 16 wedstrijden en 3 maanden trainen waarin echt werkelijk waar geen enkel werkend mechanisme te onderscheiden is die PSV ook daadwerkelijk beter maakt, dan mag je jezelf toch eens godverdomme achter de oren kan gaan krabben of je niet beter de lokale schubbemuffekutjesveen mag coachen in de kelderklasse.
Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. ~ Henry Ford
Gebruikersavatar
Daveydelaat
Verbannen
1
Berichten: 136
Lid geworden op: 19 jun 2022
Clubvoorkeur: PSV

Mooi stuk waar ik het ongelofelijk mee eens ben, dit kan zo niet langer. Daarom graven we ook ons eigen graf als die mafkezen van een Faber en Hesselink ook nog td gaan worden. Dat kan je als club zijnde beter stoppen
Gebruikersavatar
DonyellMalen
Vedette
3
Berichten: 7966
Lid geworden op: 4 nov 2020
Clubvoorkeur: PSV

Hele heldere analyse weer. Stuur het door naar Ruud, hiermee red je z'n baan wellicht (want wat je heel goed toelicht heeft hij zelf nog niet gezien). Indien PSV nog op deze manier blijft aanmodderen en geen resultaat haalt tegen zowel Zurich als Heerenveen, zoals je zelf ook benoemd, kan het zomaar snel gedaan zijn met hem.
Gebruikersavatar
Grasmat
Lid van verdienste
6
Berichten: 19293
Lid geworden op: 25 aug 2017
Clubvoorkeur: PSV
Favoriete speler: Dn Duif

Awards:

Daveydelaat schreef: 02 okt 2022, 14:46 als die mafkezen van een Faber en Hesselink ook nog td gaan worden.
Mafkezen nog wel. Man man man wat een intens treurig taalgebruik richting twee nette clubmensen.

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Analyse: PSV schiet vooral zichzelf in eigen voet