Het geheel is meer dan de som der delen

Columns over voetbal of hele andere zaken.
Plaats reactie
Thijs
Lid van verdienste
5
Berichten: 10372
Lid geworden op: 1 sep 2017
Rol: Organisator Prediction League
Favoriete speler: Noni Madueke
Gegeven waarderingen: 1324
Gekregen waarderingen: 2668

Awards:

Een uitspraak, die in meerdere stromingen regelmatig is gebruikt en waarschijnlijk afgeleid is van Aristoteles, die in een van zijn Metafysica boeken schreef: “In the case of all things which have several parts and in which the totality is not, as it were, a mere heap, but the whole is something besides the parts, there is a cause; for even in bodies contact is the cause of unity in some cases, and in others viscosity or some other such quality.”

Nu wat heeft dit met PSV, voetbal of sport te maken?

De grootste successen zijn zelden bereikt met de verzameling van beste spelers. Zo herinneren we ons dat in de lijst van beste PSV-ers ooit de eerste plek nooit gevuld wordt door iemand uit de enige ploeg die de EC1 voor ons won. In 1987 hadden we een team met Ruud Gullit, die mogelijk destijds de beste speler ter wereld was. In 1989 hadden we Romario die mogelijk de beste ter wereld was. Echter was het in het “tussenjaar” dat we alles wonnen wat er te winnen viel. Hoe kwam dat? Dat kwam omdat dat het seizoen was waarin we ultiem voldeden aan het geheel wat meer was dan de som der delen. Ditzelfde herkennen in ons beste team van de afgelopen 20 jaar. In 2004-05 wonnen we de competitie, de beker en haalden we de halve finale van de CL. Waren er toen supporters die aangaven dat de selectie niet goed in balans was, omdat we matige spelers als Damarcus Beasley, Wilfred Bouma, Vennegoor, Lucius, John de Jong en Gerald Sibon regelmatig moesten opstellen bij gebrek aan beter (daarachter zaten spelers als Michael Lamey, Remco van der Schaaf en Csaba Feher)? Nee, want we hadden een team, waarbinnen iedereen in hun kracht kon functioneren. Wilfred Bouma was uitstekend als centrale verdediger, André Ooijer en Theo Lucius vervulden de rechtsback positie perfect waar nodig en DaMarcus Beasley bracht precies wat nodig was, terwijl Vennegoor datgene deed wat we van hem nodig hadden. Onze beste speler was een Phillip Cocu op zijn retour en uiteindelijk heeft van de andere topspelers (inclusief Farfan, Gomes en Alex) van deze ploeg enkel Mark Van Bommel en in zekere zin Ji-sung Park de top gehaald. De som der delen was dus nooit goed genoeg geweest voor al deze successen.

Nu is het al snel duidelijk voor de vaste supporters dat er een gemene deler zit in deze twee selecties, namelijk Guus Hiddink. Hiddink wordt veelal gezien als people manager, omdat hij spelers op de juiste manier zou weten te raken. Echter lijkt het mij vooral van belang te erkennen dat hij precies wist welke invloeden hij binnen het team nodig had. De balans tussen pure winnaars, die over lijken gingen (Ooijer, Bommel) moesten gecombineerd worden met rolspelers met zelfkennis en daarbijhorende bescheidenheid (Bouma, Lucius, Beasley), de harde werkers (Lee, Park, Vennegoor), de talentvolle maar soms ongeconcentreerden (Gomes, Alex, Farfan) en de verbinders (Cocu, Vogel). Dit maakte een perfecte balans, waardoor de talentvollen doorslaggevend konden zijn en scherp werden gehouden. De winnaars werden afgeremd waar nodig en de minder getalenteerden precies de taak vervulden, die ze aankonden. Dit maakte zo’n sterk team dat elke tegenstander kon verrassen, ongeacht de hoeveelheid talent die zij meer bezitten.

Als we nu kijken naar onze huidige selectie, zien we dat de balans (nog) niet helemaal klopt, maar wel beter is dan vorig seizoen. Vorig seizoen hadden we werkers (Zahavi, Vinicius, Guti) op posities waar we iets anders nodig hadden dan werkers. We hadden genoeg talentvolle spelers (Götze, Gakpo, Madueke), maar misten de echte winnaars en verbinders. Ramalho heeft er iets van, maar is eigenlijk een rolspeler. Als we nu kijken in de selectie lijken we met Obispo en mogelijk Benitez echte winnaars te hebben. Luuk en Van Ginkel (helaas niet meer goed genoeg om het waar te maken) hebben dat ook. Dus winnaars hebben we genoeg. Echter missen we een verbinder in de achterste of middellinie. Luuk kan dat voorin, maar ondanks dat we een technisch-tactisch optimaal middenveld hebben, hebben we dat op mentale aspecten niet. Veerman en Xavi zijn winnaars en samen met Sangaré ook absoluut het talent, maar ze hebben niet de Cocu-Vogel kwaliteit om de ploeg te verbinden. Guti heeft dit nog het meest van alle middenvelders. Daarom heb je dit achterin nodig en daar kunnen Obispo en Teze zich mogelijk ontwikkelen op dat gebied, maar is het er nog niet. Dit kostte ons de kop tegen de Rangers, waar we nodig hadden dat iemand opstond om de rest mee te nemen. Die eventueel tactisch een omzetting doet buiten de trainer om om een voordeel te creëren tijdens de wedstrijd. Dit lijkt het enige te zijn wat we op mentaal vlak missen, waardoor het inruilen van Max voor een speler als Ricardo Rodríguez, die de leiderschapskwaliteiten heeft om teamgenoten op te zwepen waar nodig, maar vooral ook te kalmeren als de druk te sterk voelt. Dit laatste was nodig in de thuiswedstrijd tegen Rangers, waar je zag dat de spanning verlammend werkte en je iemand nodig hebt die de rust terugbrengt en daarmee het vertrouwen geeft dat we er doorheen kunnen komen.

Als je dit bereikt zul je zien dat individuele spelers niet meer tekort schieten, omdat ze onderdeel zijn van het geheel. Dan hoeven we niet meer te spreken over spelers die niet goed genoeg zijn, maar zullen zij hun rol kunnen spelen binnen een geheel, waarin we stukjes nodig hebben van spelers ipv dat ze allemaal een compleet plaatje moeten afleveren. En als dat lukt, kan het alsnog een heel mooi seizoen worden met successen die we al te lang niet hebben gezien en waar we nu qua selectie het dichtst bij zitten van de afgelopen jaren van disbalans op vooral rollen binnen het team door een overfocus op speelstijl en tactiek in plaats van te zien dat het complete plaatje maakt dat je optimaal kunt presteren.
Deze gebruikers waarderen Thijs voor dit bericht (totaal 3):
SKERLADadOfFourFranciscus
Thijs
Lid van verdienste
5
Berichten: 10372
Lid geworden op: 1 sep 2017
Rol: Organisator Prediction League
Favoriete speler: Noni Madueke
Gegeven waarderingen: 1324
Gekregen waarderingen: 2668

Awards:

Vandaag is er dus duidelijk geen sprake van een geheel…

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Het geheel is meer dan de som der delen