Menno1 schreef: ↑24 jan 2023, 23:38
Ik zei het van de zomer: Slot was te halen voor 7 miljoen. Was de beste investering die je had kunnen doen. Die had niet alleen structuur in je team gebracht; je had hem ook na 2 jaar met winst weer kunnen doorverkopen waarschijnlijk.
Met alle respect, maar never nooit niet dat PSV in staat was om een trainer af te kopen voor 7 miljoen.
psvgouda schreef: ↑24 jan 2023, 23:19
VeresRivne schreef: ↑24 jan 2023, 23:13
Je bedoelt het verhaal van Ailon, ik meen me te herinneren dat dat vooral betrekking had op zijn PSV A1 periode.
Wat wel opvallend was was dat VN door zijn collega's in de eerste divisie niet genomineerd was voor de trainer van het jaar verkiezing. Zegt niet alles natuurlijk, maar toch.
Correct en tevens juist. Heb zelf ook een paar maal zitten genieten van A1 onder MvB, de spaarzame keren dat ik ze heb zien spelen (Otten Cup). Onder RvN helaas niet...Je laatste opmerking: ach, uh, ja, indirect zegt het misschien wel iets, de briljantheid spatte er nu eenmaal niet vanaf anders had men dat wellicht gehonoreerd, ja
Van Bommel was inderdaad tactisch een goede trainer. Het probleem met Van Bommel was gewoon dat de boel probleem ontspoorde door zijn toedoen. En dan krijg je een averechts effect. Spelers gedemotiveerd, tactiek die niet meer goed uitgevoerd werd, etc. Wolfsburg was een foute keuze, bij Antwerp doet hij het nu vrij aardig volgens mij. Ben benieuwd of hij ervan heeft geleerd, want ik zie in hem wel een goede trainer verscholen.
Vond hem sowieso als jeugdtrainer bij de A1 inderdaad erg sterk.
DC_PSV schreef: ↑24 jan 2023, 23:14
Heruone schreef: ↑24 jan 2023, 23:13
Emmen had de eerste 24 minuten 65,4% de bal. Je kan alles blijven verwijten aan spelers, maar klaarblijkelijk gaat er op tactisch niveau ook enorm veel mis.
En wij hadden juist toen 4 kansen die je had moeten maken. Maar goed.
Als je bij Emmen uit met de intentie het veld in gaat, terwijl je potentieel gelijk kan komen met de koploper, überhaupt als topclub, om vanuit een laag blok te gaan counteren, dan ben je gewoon af. En het erge is dat dat niet de intentie is. Emmen was gewoon aan de bal en zonder bal (tactisch) velen malen beter georganiseerd dan PSV.
VeresRivne schreef: ↑24 jan 2023, 23:09
Heruone schreef: ↑24 jan 2023, 22:54
Ik ken een aantal mensen die Ruud van dichtbij aan het werk hebben gezien die zowel werkzaam zijn geweest binnen PSV en/of die vrijwel altijd op de Herdgang te vinden waren. Die beamen dat Ruud tactisch nooit een goede indruk heeft gemaakt. Ook de wedstrijden van PSV O18/O19 die online staan en die je kan terugkijken, beamen dat overduidelijk. Je ziet in essentie dezelfde problemen terugkomen die men nu ook heeft. Ik vraag me af waarom Ruud is aangesteld. Was het de noemer clubicoon? Of was er gewoon simpelweg niemand anders. Ik weet iig dat Ruud niet eerste keus was. Maar goed, dat verkondig ik hier nu al heel lang en er wordt steeds maar weer overheen gelezen :mrgreen:
Mbt Alfredje: ik vind Schreuder inhoudelijk eigenlijk niet slecht en best interessante opvattingen hebben, alleen heb ik het gevoel dat hij totaal niet geschikt is voor het trainersvak. Assistent daarentegen heeft hij het volgens mij best prima gedaan en wordt hij veel gewaardeerd. Hoewel hij wel een lekkend mandje naar de media is.
Ik vind het overigens wel mooi wat Slot doet bij Feyenoord. Maar als die daar vertrekt ben ik ook benieuwd hoe ze dat project continuïteit willen gaan bieden.
Die eerste paragraaf geloof ik ook meteen.
Voor wat de redenen van die keuze. Neem de keuze voor Schmidt daar was destijds binnen PSV veel draagkracht voor, vergeet niet dat RvC-lid van Breukelen al eens geprobeerd had hem naar Oranje te halen.
Maar zowel Ajax als PSV zaten deze zomer in een situatie waarin er niet heel erg veel obvious keuzes waren. Schreuder was voor Ajax een makkelijk naar de buitenwereld uitlegbare keuze "voortbouwen op de lijn Ten Hag''. Ik was voor Slot gegaan, deze zomer nog gezegd, maar soit. Wat bij PSV meespeelde is dat de andere keuzes natuurlijk niet kwamen (stel je de vraag eens wie was gekomen als Schmidt het destijds niet had gedaan) en dan was Van Nistelrooy een redelijk veilige keuze. Een van de redenen was dat hij de club en spelers al kende. PSV zat in mijn ogen in een hele moeilijke situatie door de cruciale CL voorrondes waar veel van afhing. Een buitenstaander die te veel opstarttijd nodig had om alle zaken bij PSV nog te leren kennen had de kansen voor kwalificatie kleiner gemaakt t.o.v. een VN. Ik denk dat dat mee heeft gespeeld met de ''gok'' voor VN.
Feyenoord krijgt zonder Slot ook een probleem dat is duidelijk.
Schmidt is onder aanvoering van De Jong gekozen, maar daar was idd draagvlak voor. Ook belangrijk, want dat was op dat moment wel nodig. Men had op dat moment ook geluk dat Schmidt vacant was, want anders was het iemand uit de categorie Fräser geworden. Ik denk sowieso dat de trainerspool waar men in Nederland in kan vissen inderdaad vrij klein is, maar dat heeft met meerdere zaken te maken.
Allereerst vind ik dat de KNVB een enorm grote rol daarin speelt. De kosten qua opleiding om een papiertje te kunnen halen als trainer zijn gewoon immens hoog i.t.t. bijv. in Duitsland. Ten tweede gaat het altijd via selecties die altijd beperkt zijn (elk jaar een klas van 12 namen ofzoiets), waarbij oud spelers vaak voorrang genieten en gelijk en versneld ingeloot kunnen worden. Gevallen zoals Klöpp, Schmidt, Tuchel, Nagelsmann, etc. zijn er te weinig in Nederland. Ten derde is de methodiek en de gedachtes die men leert gewoon veelal outdated en niet verrijkend voor het moderne voetbal. Bij heel veel Nederlandse trainers zie je namelijk dezelfde problemen terug:
1. Ze weten niet hoe ze adequaat een restverdediging moeten positioneren en gegenpressing structuur om de transitiefase te controleren zonder dat het ten koste gaat van de positionele bezetting aan de bal om tot kansen te komen.
2. Structuren aan de bal zijn vaak heel erg statisch. Weinig trainers maken effectief gebruik van halfspaces.
3. Men weet vaak niet hoe ze op een collectivistische manier effectief (hoog) druk moeten zetten.
Het is bijv. best interessant dat als je kijkt naar de topcoaches ze bijna allemaal agressieve pressing coaches zijn. Klöpp als ultieme voorbeeld, maar ook bijv. Guardiola. Waar Guardiola in positiespel een meer geduldigere opbouw kiest dan Klöpp (die wilt meer a la Schmidt veel verticaliteit om vanuit daar bij balverlies toe te slaan vanuit de chaos), zijn de ploegen van Guardiola zodra zij de bal verliezen of niet hebben enorm agressief in het drukzetten. Tot op heden is de enigste Nederlandse pressingcoach die ik voorbij heb zien komen Arne Slot. Voor de rest echt niemand. Ik vind het bijv. ook vrij opmerkelijk dat vrijwel alle ploegen internationaal vanuit de organisatie zonedekking hanteren, terwijl men hier in Nederland altijd praat over koppeltjes vormen op het middenveld. Zo zijn er best wel een aantal voorbeelden te noemen.
Maar ook als je bijv. kijkt naar de manier van opleiden. Ik vind heel BVO's in Nederland qua jeugdopleiding enorm slecht georganiseerd en ik vind dat er qua jeugdscouting en opleiding ook binnen de goede BVO's, zoals PSV, Ajax, Feyenoord en AZ te weinig focus ligt op o.a. (tactisch) spel zonder bal, maar ook fysieke ontwikkeling. Neem de jeugdtoernooien met nationale elftallen of de Youth League. Komt Nederland O17 tegen Frankrijk O17. Wij allemaal technisch hele verfijnde voetballertjes voorin van 1.75, terwijl bij die Fransen gewoon atletische sprintkanonnen van 1.85 staan die ongelofelijk technisch zijn en op fysieke kracht en explosiviteit domineren. In de Youth League zie je dat verschil ook goed. Vorig jaar nog bij Ajax vs Dortmund.
Ik heb het gevoel dat de visie van de KNVB niet verruimend genoeg is en of dat wij iig niet adequaat genoeg trainers opleiden. Ook bij jeugdopleidingen enzo, maar dan wordt het een heel lang verhaal. Ik vind het bijv. treffend dat een Utrecht bij Fräser uitkomt. Feyenoord werd voor Slot natuurlijk ook gekoppeld aan Advocaat en Steijn is destijds ook de revue daar gepasseerd. Het is ook karakteriserend dat zoveel clubs terugvallen op Dick Advocaat of dat Louis van Gaal als bondscoach op een voetstuk wordt geplaatst, terwijl het beide vanuit voetbalperspectief gewoon twee oude seniele mannen zijn die de afslag naar de moderne realiteit al heel lang gemist hebben. De hoeveelheid Nederlandse trainers die simpelweg (tactisch) goed/compleet zijn en modern zijn, zijn denk ik niet eens op één hand te tellen. Ultee vind ik van dat betreft wel interessant (als hij tactisch praat, geen idee hoe hij als trainer is), maar die krijgt alleen hondenbaantjes. Ik vind Pascal Jansen verder nog wel interessant en Kees van Wonderen, maar die volg ik momenteel beide te weinig om daar echt iets goeds over te kunnen zeggen.
Nee, het is niet gek dat de trainerspool niet zo groot is om in te vissen. Maar dat speelt ook deels mee dat men in Nederland klaarblijkelijk een afkeer heeft tegen buitenlanders of buitenlandse invloeden. Schmidt vond ik daarin treffend. Dat was qua opvattingen een mix tussen Slot en Ten Hag richting het agressieve van de pressing toe. Enorme moderne Duitse trainer. Ik vond Letsch ook een goede trainer bijvoorbeeld. Ik weet dat PSV graag Bosz als eerste keus zag afgelopen jaar. Die bleef uiteindelijk bij Lyon door het vertrouwen van de praeses die hij kreeg. Ik denk dat er een aantal namen op de lijst stonden zoals grijze muizen als Cocu of Koeman (die voor NL11 koos) waarvan aan het einde van de rit onder de streep uiteindelijk ook niemand vrolijk wordt. Als Schreuder de laan uitgestuurd wordt, zou jij dan Bosz als nieuwe trainer willen zien? Niet dat hij het wordt overigens, gezien vd Sar er nog zit. Ik vind het, ondanks zijn flaws, wel een prima trainer. Ik ben benieuwd hoe de situatie met RvN gaat aflopen. Maar op het moment dat hij en PSV uit elkaar gaan en Bosz is vrij durf ik veel geld erop in te zetten dat hij de nieuwe trainer moet gaan worden. Ook gezien Jansen, die ik evt. als andere realistische optie acht, volgens mij niet heel prettig is weggegaan bij PSV.