Matheus Henrique: ideale impuls voor PSV?

16 jan 2021
0 Reacties
Gemiddelde waardering
638 Bekijken

Geplaats op:
Aanpassingen:
7 ( Bekijk alle aanpassingen)
Reacties:
0
Bekijken:
638 keer bekeken
Categorieën:
Players to watch
Matheus Henrique: het Zuid-Amerikaanse alternatief voor het middenveld van PSV? Ykhim praat je bij over deze Braziliaan.


Door: Ykhim


PSV verliest van AZ en uiteraard wordt er op het forum van Negentiendertien.nl naar oorzaken gezocht. Lag deze keer de achilleshiel op het middenveld? Is daar meer voetbal nodig? Ykhim gaat op strooptocht in Zuid-Amerika en komt uit bij Matheus Henrique.

Forumdiscussie over Matheus Henrique

Op 13 januari 2021 stond PSV-AZ op het programma. Daags na het intensieve gelijkspel in Amsterdam kregen we de volgende 'topper' voor de kiezen. Ditmaal echter geen punt. Weer was het AZ dat PSV op de knieën kreeg in de Eindhovense tempel.

Daar waar AZ in 2019 nog op elk vlak oppermachtig was, daar mazzelde het deze keer een beetje. Een penalty, een corner en een van richting veranderde bal in de slotfase, meer wist AZ eigenlijk niet te creëren. Na een abominabele eerste helft wist PSV het na rust beter neer te zetten en AZ kwam niet meer van eigen helft af. Voor degene die het Nederlandse voetbal intensief volgt was dat een tamelijk bizar beeld, want AZ is een van de best voetballende ploegen in Nederland. Toch kwam de xG van PSV niet boven de 1,0 uit. We creëerden zelf óók niks. Naar aanleiding daarvan ontstond discussie op het forum van deze site: is het tandem Sangaré-Rosario wel de juiste? Is er niet meer behoefte aan een ander type speler in dat blok, een speler die beter aan de bal is? Namen van weleer kwamen voorbij: Pröpper, van Ginkel en zelfs Pereiro. Misschien is het echter tijd voor iets nieuws, een exotische speler. U weet wat er komen gaat als ik dit typ, namelijk een Zuid-Amerikaans alternatief voor de genoemde namen.


Profiel
Naam: Matheus Henrique
Leeftijd: 23 jaar (19 december 1997)
Lengte en gewicht: 1.75m, 72kg
Nationaliteit: Brazilië
Positie: Centrale middenvelder
Club: Grêmio (Brazilië)
Statistieken: 82 wedstrijden, 3 goals, 2 assists

Achtergrond
We kennen ze allemaal wel, die topvoetballers uit Brazilië. Stijlvol, vol flair, speels en entertaining. Sambavoetbal, wordt het genoemd. Lichte voetballers die het veld als speeltuin zien, of als het pleintje van hun eigen favela. Soms lijkt het alsof ze over het veld dansen en dat het geen enkele moeite kost, zo vaardig in de kleine ruimtes, maar ook met het overzicht om op het Europese toneel het verschil te kunnen maken. Een van voetbaltalentfabrieken van Brazilië is de wereldstad São Paulo, een plek die vele topvoetballers heeft zien opgroeien. Matheus Henrique zou de volgende kunnen zijn die de stap naar Europa gaat maken. Hij komt uit deze stad, maar voetbalt tegenwoordig in Porto Alegre, verder richting het zuiden van het land. Daar is hij langzaam maar zeker uitgegroeid tot sterkhouder van de topclub Grêmio. Hij is niet de doelpuntenmaker en ook niet de afmaker, maar hij regisseert het voetbal vanaf zijn plek centraal op het middenveld. Het spel begint bij hem en het tempo wordt door hem bepaald. Inmiddels is hij uitgegroeid tot sportieve leider en thermometer van de ploeg. Op 23-jarige leeftijd lijkt hij helemaal klaar voor de stap naar Europa.

Kwaliteiten en valkuilen
Matheus Henrique is geen grote of fysiek sterke jongen. Hij is relatief klein en licht en dat zie je terug in z'n spel. Zijn afmetingen kunnen echter bedriegen, want zoals zoveel latino's heeft hij de nodige portie felheid in z'n donder. Als agressief afjagen nodig is, dan is Henrique degene die voorop in de strijd gaat. Een echte pitbull à la Sadílek is het ook niet, maar dit mannetje laat zich in elk geval nooit aftroeven op felheid. Onder het mom: wie niet groot is, moet fel en agressief zijn. Het is echter niet zijn voornaamste kwaliteit, want die laat hij zien zodra zijn voeten de bal raken. In de kleine ruimtes is hij zonder overdrijven fantastisch. Hij heeft nagenoeg altijd volledige controle over de bal, heeft een enorme versnelling op de eerste meters en laat zich moeilijk onder druk zetten. Hij heeft overzicht, rust, weet wat er om hem heen gebeurt en laat zich niet verrassen door tegenstanders die hem willen afjagen. Steeds vaker is te zien dat tegenstanders ook geen moeite meer doen om druk te zetten. Het brengt immers het risico met zich mee dat Henrique zich er met één beweging onderuit speelt, om vervolgens het spel te versnellen, en dan ben je als tegenstander echt gezien. Zijn passing op lange, middellange en zelfs grote afstand is ook prima te noemen, iets wat je van deze speler mag verwachten. Hij durft linies over te slaan, steekpasses te geven of de bal op lepe wijze achter vijandige defensies te leggen. Het lage aantal assists is te verklaren door zijn positie op het veld: hij staat relatief laag, maar ik ben er persoonlijk van overtuigd dat hij met gemak een halftien-positie kan invullen bij dit PSV. Hij doet in zekere zin denken aan Götze of Frenkie de Jong, maar daarvoor moet u de beelden zelf maar bekijken.

Afbeelding
Enrique met Neymar Jr. bij het Braziliaanse elftal

De Braziliaanse competitie is echter geen Europa. Hoewel het niveauverschil met Nederland niet bijzonder groot is, worden er hier wat andere dingen gevraagd. Dit PSV heeft een cultuuromslag gemaakt die van spelers vraagt dat ze zonder bal kunnen uitblinken, dat ze meters maken en op die manier de bal snel veroveren, waarna er met kort, snel combinatievoetbal kansen moeten worden gecreëerd. Matheus Henrique is aan de bal uitstekend, maar zonder bal en in het afjagen is het nog afwachten hoe goed het echt is. Als hij bij PSV eventueel op zijn eigen positie wil spelen - de plek van Rosario en Sangaré, voor de duidelijkheid - wordt er simpelweg meer gevraagd dan excelleren aan de bal. Bovendien zal hij in Europa grotere, sterkere spelers tegenkomen dan in eigen land. Hier zal het gauw spelers betreffen die niet schrikken van een beetje felheid. Dat maakt waarschijnlijk dat Schmidt zo gecharmeerd is van Sangaré en Rosario: in defensief opzicht zijn ze betrouwbaar, je weet dat ze de fysieke duels wel gaan winnen. In de lucht is Matheus Henrique ook van weinig betekenis. Het ontbreekt hem aan lengte en sprongkracht, al hoeft dat bij PSV niet per se een probleem te zijn. Tenslotte: het rendement. Stel dat deze jongen gehaald wordt, dan krijg je meer voetbal in de ploeg. In de inleiding werd gerefereerd aan het creëren van kansen, maar daar moet rendement aan gekoppeld worden. Het rendement van Henrique is ongeveer gelijk aan dat van de aanvallende Ihattaren en dat zal dus echt omhoog moeten.

Haalbaarheid en wenselijkheid
Meer voetballend vermogen is iets wat dit PSV goed kan gebruiken. Matheus Henrique zou dat 100% brengen. Het grootste obstakel in het hele verhaal is zijn transferwaarde. Clubs in Europa hebben deze sterkhouder van Grêmio massaal op de radar en dat doet de prijs natuurlijk stijgen. Transfermarkt geeft hem een prijskaartje van ongeveer 20 miljoen. Dat lijkt me iets aan de hoge kant voor een 23-jarige speler, maar veel minder gaat het ook niet zijn. Aan de andere kant lijkt het erop dat Donyell Malen ons PSV in de nabije toekomst gaat verlaten, en in principe niet voor een bedrag onder de 40 miljoen. Zijn vertrek kunnen we redelijk opvangen met Noni Madueke, al zal een deel van de opbrengsten ook richting een nieuwe aanvaller moeten gaan, bijvoorbeeld de deze week genoemde Luuk de Jong. Dat moet echter genoeg geld overlaten om het elftal flink te versterken. Dat kan centraal achterin, maar dus ook op het middenveld. Ik ben ervan overtuigd dat we genoeg geld zouden hebben om 15 miljoen uit te geven aan deze kwaliteitsspeler. In dat geval komt hij binnen als grote meneer en zal hij moeten leveren. Hier is het geen speeltuin, maar keiharde business. Of hij het waard is, dat moet PSV maar beslissen. Hieronder de beelden van een speler wiens naam u nog vaak genoeg gaat horen: