Loopt de nieuwe Luuk de Jong in Mexico?

15 jan 2021
0 Reacties
5 Gemiddelde waardering
376 Bekijken

Geplaats op:
Aanpassingen:
4 ( Bekijk alle aanpassingen)
Reacties:
0
Gemiddelde waardering:
5 (1 rating)
Bekijken:
376 keer bekeken
Categorieën:
Players to watch
Voor de mensen die er nog geen beeld bij hebben: een soort Uruguayaanse Henk Veerman.


Door: Ykhim
Geef maar toe: ook u denkt op een grauwe woensdagochtend weleens terug aan Luuk de Jong. Een spits die het bij Twente maakte, vervolgens mislukte in het buitenland en met behoorlijk wat krasjes en littekens terug naar Nederland kwam om zijn carrière nieuw leven in te blazen.

De jaren na dat moment werden succesvolle jaren in de geschiedenis van PSV. Luuk de Jong werd het gezicht van die periode en daarmee meteen clubicoon. De man die sportief veel bracht en qua persoonlijkheid een parel voor de club werd, maakte een mooie transfer naar Sevilla. Luuk de Jong was plots een volwassen man en bracht de Spaanse grootmacht - want zo mogen we ze wel noemen - hoogtspersoonlijk de volgende Europese hoofdprijs door met zijn kenmerkende acties ManUtd en Internazionale over de knie te leggen. Bij PSV was het een beproefd recept: werd je onder druk gezet, dan kon de bal naar Luuk de Jong. Hij verloor het kopduel toch niet. Zo maakte hij ook heel veel goals: met het hoofd. Hij was in de duels simpelweg een klasse beter dan de rest van de Eredivisie en zelfs Europa. In een loodzware poule met topverdedigers uit Engeland, Italië en Spanje bleek hij de beste kopper van allemaal. Na zijn vertrek is de club niet in staat geweest eenzelfde soort speler op te stellen. Een opportunistisch plan B is er daarmee nog steeds niet. Ik presenteer u een potentiële opvolger.


Profiel

Naam: Federico Viñas
Leeftijd: 22 jaar (30 juni 1998)
Lengte en gewicht: 1.81m, 82kg
Nationaliteit: Uruguay
Positie: centrumspits
Club: Club América (Mexico)
Statistieken: 74 wedstrijden, 25 goals, 5 assists (bij huidige club 34 wedstrijden, 14 goals en 2 assists)

Achtergrond
Uruguay heeft er weer eentje: een spits met heel veel talent. Diego Forlán, Edinson Cavani en Luis Suárez schitterden recentelijk op die positie, wat Uruguay in 2010 bijna een plek in de WK-finale opleverde. Nu lijkt het kleine, grote voetballand in een overgangsfase te zitten, maar hoop is nooit ver weg. Zeker niet in Montevideo, de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land, waar rijk en arm naast elkaar leven zoals je dat in veel steden op het continent kunt zien. Viñas is hier geboren en al snel werd duidelijk dat het kind goed kon voetballen. Twijfels waren er ook, aangezien hij altijd een beetje groot en lomp oogde. Voor de mensen die er nog geen beeld bij hebben: een soort Uruguayaanse Henk Veerman. Hij begon zijn carrière dan ook bij een relatief matige club, namelijk Juventud de Las Piedras, met een ietwat ouderwets stadion vlak buiten de hoofdstad. Al snel maakte Viñas indruk door in een fysieke taaie competitie een aantal knappe goals te maken en de club naar promotie te helpen. In de eerste divisie maakte hij nog een paar mooie goals en dat trok de aandacht van de scouts van Mexicaanse grootmacht Club América, dat hem na een huurperiode overnam voor bijna 2 miljoen euro. Dat is voor Uruguayaanse middenmoters veel geld, kan ik u vertellen. Bij de Mexicaanse topclub gaat hij vrolijk door waar hij gebleven was en ontwikkelt hij zich gestaag verder. Dit seizoen staat hij op 6 goals na 14 wedstrijden, wat voor spitsen in de Mexicaanse competitie een respectabel aantal is.

Kwaliteiten en valkuilen
Laat je niet voor de gek houden door zijn uitstraling. Hij mag er niet uitzien als de gemiddelde meedogenloze Zuid-Amerikaanse speler en hij is met zijn 1.81m ook niet de langste spits van allemaal, maar in de duels is deze kerel ijzersterk. Niet alleen sterk, maar ook snel, balvast en slim. Heel vaak worden verdedigers in de Liga MX door hem weggezet als amateurs en gebruikt als draaideur om zichzelf te lanceren. Hij is ook nog eens kopsterk en goed in de lucht, wat hem niet alleen geschikt maakt als aanspeelpunt, maar ook als wapen bij standaardsituaties. Maar zijn grootste kwaliteit is binnen de '16'. Viñas is in staat om van een beetje ruimte een grote kans te maken en als er iemand in de Liga MX is die je voor de keeper kunt zetten, dan is het de slungel Federico wel. Ik heb nog regelmatig contact met Argentijnse scouts en zij zijn vooral lovend over zijn vermogen om de juiste keuzes te maken met en zonder bal: hij snapt het spelletje; weet wat hij moet doen. Tenslotte zien ook zij dat Viñas de kenmerkende Latijns-Amerikaanse passie en inzet in z'n spel heeft. We hebben onze eigen Lozano ongeveer 100x keepers en tegenstanders zien afjagen, met als hoogtepunt Bizot tijdens de legendarische 2-3 in Alkmaar. Viñas heeft hetzelfde vuur in zich. Hij gaat 90 minuten lang en verrast nog steeds met enige regelmaat verdedigers die niet bekend zijn met zijn passie, snelheid en fysieke mogelijkheden.

Technisch gezien kan er nog een hoop beter. In Uruguay heeft hij een aantal fraaie goals gemaakt door zichzelf op technisch vaardige wijze uit de kleine ruimtes te spelen, maar daar ligt het tempo schrikbarend laag. Hij kan op technisch vlak gewoon beter. Hij heeft net als Dumfries harde voeten en daar mag aan gewerkt worden. In Europa krijg je minder tijd en ruimte en dan moet de eerste aanname of de vervolgpass goed zijn, zeker in het snelle, directe spelletje van Schmidt. Begrijp me niet verkeerd: met zijn schot is niks mis, integendeel, maar op technisch vlak is de meeste winst te behalen. Bovendien zal hij ook moeten leren doseren. Hij heeft inhoud, snelheid, loopvermogen en het heilige vuur, maar we zien aan het huidige PSV dat zoiets niet genoeg is als je met de intensiteit van Schmidt te maken krijgt. Je kan niet tweemaal per week 90 minuten overal willen rennen omdat je als speler zo in elkaar steekt. Verder zal hij hoe dan ook meer goals moeten gaan maken om een hoog prijskaartje te rechtvaardigen, hoe moeilijk het ook is om in de Liga MX een goal of 15 tot 20 te maken. Als je rond de 10 blijft steken, dan blijven er twijfels bestaan.

Haalbaarheid en wenselijkheid
Een speler als Viñas ontbreekt binnen dit PSV. Met Malen, Madueke en Gakpo heb je eigenlijk geen speler waar je een hoge bal op kunt spelen, hoewel de sprongkracht van Malen verre van beroerd is. Maxi Romero had het in potentie kunnen doen, maar de vraag is of en wanneer hij ooit het oude niveau weer gaat halen. Zahavi is verder vooral een slimme speler, maar daarvan mag je aannemen dat hij - net als de andere heren - over twee jaar vertrokken is. Dan is deze Viñas wat mij betreft een optie, mocht hij zich blijven manifesteren zoals hij dat nu doet.

Prijskaartje zal momenteel rond de 8 miljoen liggen, gok ik. Dat gaat uiteraard stijgen naarmate de tijd vordert. Mocht hij de lijn doortrekken, dan verwacht ik dat hij volgend jaar of de jaar erop richting de 12-15 miljoen gaat zoals dat ook bij bijvoorbeeld Álvarez en Lozano het geval was. Of hij het waard is om in de gaten te houden, dat moet je zelf maar beoordelen aan de hand van onderstaande beelden. Daarbij wil ik wel opmerken dat je veel beelden ziet van zijn wedstrijden tegen Monterrey (de mannen in blauw-wit gestreepte shirts met rode sokken), mogelijk de beste prestaties uit z'n carrière tot nu toe. Monterrey geldt als grootmacht met een behoorlijk gevulde portemonnee en spelers die niet zouden misstaan bij Ajax of PSV. Zijn directe tegenstanders waren de spijkerharde, geslepen, ervaren en fysieke sterke Nico Sánchez (rugnummer 4 in de video) en de vaak door mij geloofde César Montes, die laatste speelde recentelijk nog zeer verdienstelijk met Mexico tegen Oranje, waarin hij fysieke sterke spelers als Memphis en onze eigen Luuk de Jong wist te neutraliseren. Dat deze Viñas zijn beste wedstrijden tegen het beste defensieve centrum van Noord-Amerika speelt, dat zegt volgens mij genoeg over zijn potentie.