Ruud van Nistelrooij: garantie op succes

1 apr 2022
0 Reacties
Gemiddelde waardering
552 Bekijken

Geplaats op:
Aanpassingen:
2 ( Bekijk alle aanpassingen)
Reacties:
0
Bekijken:
552 keer bekeken
Categorieën:
Columns
Ruud ontwikkelt zich als trainer weloverwogen, maar heeft altijd al talent gehad in het onmiddellijke reageren

De aanstelling van Ruud van Nistelrooij als hoofdtrainer van PSV brengt veel teweeg zowel binnen als buiten PSV zelf. De grote speler, die zijn carrière niet bij PSV eindigde leidde destijds tot de nodige onvrede onder PSV fans, want het zou aantonen dat hij weinig hart voor de club heeft. Inmiddels twijfelt er niemand meer aan dat Ruud een echte PSV-er is, gezien het traject wat hij heeft doorlopen wat continu gericht is geweest op PSV, terwijl hij alle mogelijkheden had om bij de andere clubs te werken, waar hij als levende legende wordt gezien.

Ruud was als speler soms een bijzonder vervelende man, die puur gericht was op scoren en winnen. Dit maakte van hem een van de beste spitsen ter wereld, echter maakt dit ook dat er veel twijfels waren over zijn capaciteiten als trainer. Kan een speler die bezig was met zo’n beperkt onderdeel van het spelletje wel het totaal overzicht hebben? Degenen die daarbij aangeven dat Ruud enkel goed was in de afronding, hebben mogelijk weinig echte herinnering van hem als speler. Van Nistelrooij’s grootste kwaliteit was namelijk zijn eerste aanname, waardoor hij onder druk altijd de bal direct goed had liggen om er een vervolg aan te geven. Hierbij had hij het inzicht in een fractie van een seconde te anticiperen wat om hem heen gebeurde en waar mogelijkheden lagen. Laat dit nu precies het tegenovergestelde zijn van zijn nieuwe assistent Fred Rutten, wie grootse kwaliteiten worden toegedicht, maar meer vooraf en achteraf dan als het in het moment moet. Ook op dit vlak lijkt er daarom een uitstekende match te zijn. Ruud ontwikkelt zich als trainer weloverwogen, maar heeft altijd al talent gehad in het onmiddellijke reageren. Dit is zowel fysiek als verbaal, zoals duidelijk wordt in zijn natuurlijke houding en reactie op vragen van het bijzonder matige voetbaljournalistengilde. Precies die vaardigheden die Fred Rutten miste om ooit een goede hoofdtrainer te zijn.

Naast deze twee is zijn staf verder samengesteld in samenspraak met Ruud zelf. Waar Ruud als speler al uitblonk in het herkennen van zijn eigen kwaliteiten en tekortkomingen en daardoor altijd uitstekende keuzes maakte in welke club op welk moment bij hem paste, lijkt hij dit nu ook als trainer goed door te hebben. Dat zijn zelfkennis en analyse van clubs maakte dat hij bij Man Utd kon uitblinken en hij overstapte naar Real Madrid net voordat Ronaldo het over zou nemen van hem, toonde aan hoe sterk Ruuds inschattingsvermogen is. Dat hij daardoor zijn carrière niet afsloot bij PSV was jammer, maar waarschijnlijk uiteraard ook een goede keuze. Op deze wijze were Ruud overal waar hij werkte een garantie op succes. Hij wist precies wat hij zelf wel en niet kon en wat anderen in zijn team beheersten en waar de beste match lag. Zo werkte hij in de PSV jeugd ook met mensen om zich heen, die vaak veel erkenning kregen om hun kwaliteiten en het idee dat zij veel compenseerden voor Ruud. Dit leidt ertoe dat er veel mensen twijfels hebben over Ruuds capaciteiten, terwijl de tegenovergestelde conclusie logischer zou zijn. Met Ruuds capaciteiten om een team om hem heen samen te stellen, waarin iedereen elkaar aanvult en iedereen in zijn kracht kan functioneren, is Ruud een soort garantie op succes. Hij snapt wat hij om zich heen nodig heeft om zelf uit te kunnen blinken en zorgt daarmee ook dat anderen de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen. Daarmee zal Ruud nooit gezien worden als de beste veldtrainer, die we ooit gehad hebben, maar mogelijk is hij wel degene, die het dichtst in de buurt komt van onze meest succesvolle trainer ooit, Guus Hiddink. Ook hij stond niet bekend als de grote veldtrainer, de grote vernieuwer of degene die spelers technisch veel beter maakte. Ook Guus Hiddink snapte precies wat hijzelf wel en niet kon, had vertrouwen en gaf vertrouwen en maakte daarmee zowel zichzelf als anderen beter en verminderde de druk vanuit supporters en media door zijn goede reacties op de juiste momenten.

Met Ruud halen we geen ervaren trainer binnen. We halen met Ruud ook niet de kroonprins van het trainersgilde binnen. We hebben met Ruud niet de grote vernieuwer die onze club naar een hoger plan helpt op lange termijn. Het enige wat we met Ruud hebben is een garantie op succes, altijd en overal.