Oostenrijker met stiekem een Duits randje

15 feb 2021
5 Reacties
5 Gemiddelde waardering
732 Bekijken

Geplaats op:
Aanpassingen:
9 ( Bekijk alle aanpassingen)
Reacties:
5
Gemiddelde waardering:
5 (1 rating)
Bekijken:
732 keer bekeken
Categorieën:
Players to watch
Alle ingrediënten zijn aanwezig om elke voetballiefhebber in Oostenrijk verliefd op hem te maken

Een Duitse enclave, dat was wel de meest gehoorde term afgelopen transferperiode. Niet alleen in de selectie maar ook in de staff is Duits bijna de voertaal. Natuurlijk mogen we ook naar andere landen kijken zoekend naar talent, maar een Duits randje heeft de voorkeur.

Mag ik u voorstellen aan de Oostenrijker Yusuf Demir. De beste speler van het toernooi “Mercedes-Benz JuniorCup 2019” gespeeld in, jawel, het Duitse Sindelfingen. In dit Duitse plaatsje staat een Arena met plek voor ruim 5000 man. Hier schitterde Yusuf Demir, jeugdexponent van Rapid Wien, tussen de grootste talenten van onder anderen Liverpool en Bayern Munchen. Nog geen jaar laten werd Yusuf Demir de jongste debutant ooit voor Rapid Wien. Met zijn 16 jaar, 6 maanden en 12 dagen oud mocht hij 8 minuten invallen tegen Admira Wacker. Dit werd niet het enige record wat op zijn naam kwam te staan, want toen hij 17 jaar 3 maanden en 13 dagen oud was scoorde hij het enige doelpunt voor Rapid Wien in de Champions League Kwalificatie wedstrijd tegen KAA Gent. Dit doelpunt bezorgde hem de titel “jongste Oostenrijkse doelpuntenmaker in een Europese wedstrijd”.


Profiel:

Naam: Yusuf Demir
Leeftijd: 17 jaar (2 juni 2003)
Lengte: 1.72
Nationaliteit: Oostenrijk
Positie: Aanvallende middenvelder
Club: Rapid Wien (Oostenrijk)
Statistieken: 19 wedstrijden, 4 goals, 3 assists

Achtergrond
Rapid Wien, met afstand de meeste kampioenschappen in Oostenrijk, 32 om precies te zijn. Austria Wien volgt op gepaste afstand met 24. Echter is er een ‘new kid on the block’, namelijk Red Bull Salzburg. Ze hebben ‘pas’ 14 kampioenschappen op hun naam staan, maar daarvan zijn ze nu al 7 jaar ononderbroken de kampioen. Voor Rapid Wien was de laatste keer in het seizoen 2007/2008. Nog altijd is Rapid Wien de club met de meeste supporters in Oostenrijk. Zodra de stadions weer gevuld mogen worden zullen de supporters ongetwijfeld op de banken springen voor Yusuf Demir. Alle ingrediënten zijn aanwezig om elke voetballiefhebber in Oostenrijk verliefd op hem te maken. Al sinds zijn tiende speelt hij voor de jeugd van Rapid Wien. Oostenrijks jeugdinternational met Turkse roots, komend uit een echte voetbalfamilie; zijn broertje voetbalt in de jeugd van Rapid Wien en twee neven zijn ook actief in de Oostenrijkse competities. Zijn records zijn al benoemd en dat hij de beste was op een toernooi tussen de jeugdelftallen van Liverpool en Bayern München is hoopgevend. Ook in de jeugdelftallen van Oostenrijk heeft hij hoge ogen gegooid met 10 goals uit 8 wedstrijden voor Oostenrijk -15 en 9 goals in 14 wedstrijden voor Oostenrijk -18. Nu op zijn 17e is hij vaste waarde bij de selectie van Rapid Wien en international bij Oostenrijk -21.

Kwaliteiten en valkuilen
Een waanzinnig talent lijkt op te staan daar in Oostenrijk. Een klein ventje, maar houdt de bal zo ongelooflijk dicht bij zich, ziet de ruimte, heeft het tempo, houdt het overzicht, als alles klopt en hij ontwikkelt zich dan wordt dit er eentje van de buitencategorie. De grootste valkuil? Het niveauverschil. Hij komt pas net kijken in de eerste selectie en het gros van de Oostenrijkse competitie stelt weinig voor. Hierdoor is het lastig inschatten hoe hij presteert tegen een hoger niveau. Zijn technische surplus is enorm, het is geen ‘samba-voetballer’ maar juist iemand die de techniek heeft om de bal zo dichtbij zich te houden dat hij razendsnel kan anticiperen op bewegingen van de tegenstander. Dit is een waanzinnige kwaliteit van hem, maar hierdoor heeft hij in de jeugdelftallen kunnen excelleren. Hoe gaat dit als hij grotere mannen tegen gaat komen? Verdedigers met meer ervaring, die ook doordacht zijn, die uitschuifbenen hebben? Allemaal vragen die nog weinig beantwoord zijn door zijn beperkte aantal speelminuten voor Rapid Wien.

Haalbaarheid en wenselijkheid
Ik weet wat je denkt, de aanvalslinie is wel de laatste die op dit moment van aanwinsten voorzien moet worden. Hier lopen al gruwelijk grote talenten rond. Demir is pas 17 en kan perfect achteraan aansluiten. We mogen alleen maar dromen dat jongen als Madueke, Malen en Gakpo nog twee jaar blijven. De ‘volgende generatie’ moet al langzaamaan klaargestoomd worden. Demir kan hier een van zijn. Een speler die erg goed is tussen de linies en daardoor goed op de CAM posities kan spelen. Bij Rapid Wien wordt hij veelzijdig gebruikt, zowel als CAM, spits, linksbuiten en rechstbuiten. Een linksbuiten en rechtsbuiten hebben wij onder Schmidt eigenlijk niet meer en als spits lijkt hij mij te licht. Zijn marktwaarde is vooralsnog 4miljoen, en er is nog weinig bekend over interesse in hem. Alle topclubs zullen hem ongetwijfeld kennen, maar nog niemand heeft toegeslagen. Echter is zijn doorbraak bij Rapid Wien een feit en krijgt hij meer en meer speelminuten, getuige ook zijn basisplek op 3 december jl. in de Europa League tegen Arsenal, waar hij de volle 90 minuten volmaakte. Anderhalf jaar geleden was er interesse vanuit Manchester City en Manchester United voor hem, maar sindsdien is het nogal stil qua interesse vanuit de topclubs. Met zijn groeiende aantal speelminuten en sterke spel zal hij snel interesse gaan wekken. Zijn aantal speelminuten dit seizoen staan op 438, wat omgerekend nog geen 5 volle wedstrijden zijn. Toch staat de teller al op 4 goals en 2 assists in deze beperkte aantal minuten. De 4miljoen die nu als marktwaarde gegeven wordt zal snel kunnen stijgen.

Door zijn waanzinnige technische kwaliteiten en mogelijkheden om op de CAM-posities te spelen zou deze jongen zeer wenselijk zijn.Wie is er online

In totaal zijn er 10 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 3 verborgen en 7 gasten

Het grootste aantal gebruikers online was 238 op 18 feb 2021, 19:49

Geregistreerde gebruikers: Geen geregistreerde gebruikers

Statistieken

Aantal berichten 71259 • Aantal onderwerpen 309 • Aantal leden 623 • Ons nieuwste lid is Rikkert1234